Velmi dlha a komplikovana tema. Nie som odbornik ale hadam to podam dostatocne presne. :)

Zaklad : mat plan kam co pojde. ani by ste neverili ale velmi rychlo sa od elektriny dostanete do Ikey :D a budete vyberat kuchynsku linku, spotrebice, pracku, obyvacku, spalnu atd. Kedze urcite nechcete situaciu kde budete musiet tahat predlzovacky krizom po izbach. Je teda dobre mat predstavu ako bude v dome rozmiestneny nabytok a odkial bude svietit slnko a ktore prvky by ste chceli dosvecovat. Nakreslite si teda do projektu kde pojdu zastrcky, spinace, svetla a vysky od podlahy, tak aby ste nan dociahli.

Pri kresleni sa snazte dodrzat elekroschematicke znacky, aby ste boli s elektrikarom zajedno. Dobry zoznam je na Wikipedii :http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Schaltzeichen_%28Elektrik/El...

Umiestnenie rozvodov, ak mozte hodte to vsetko pod podlahu, teda pod izolaciu podhlady pokial mozno. Druha moznost je polozit elektrorozvody do stropu. Zalezi to ale na type vystavby. U nas pojde na do stropu. Takto ich mozem tahat aj krizom po miestnosti a setrit tak cenne metre kablov. Nezabudnite ich ulozit do “husich krkov” alebo nakupit samozhasave kable inak mozete mat problem s kolaudaciou. My sme sa rozhodli pre samozhasave kable a setrit si tym pracu i miesto pri pokladke.

Zopar typov pri rieseni elektriny. Zaluzie / Rolety / markizy – neoplati sa setrit na manualne ovladanych, po case budete nadavat ze musite behat po dome, rano aj vecer ku kazdemu oknu a stahovat a vytahovat ich. Motory vas vyjdu mozno o tisicku viac ale budete mat pokoj. Inteligencia domu tiez nie je na skodu, teraz nemyslim vsetky tie cacky okolo svetielok. Ale vytiahnut a spustit rolety s jedneho centralneho miesta alebo cez telefon, popripade ak nie ste doma a moc svieti slnko a by vam zbytocne prehrievalo dom, tak aj mozno automaticky, nie je na skodu a setri cas, popripade energiu na vychladenie priestoru, preto by som sa pozeral na inteligenciu skor ako na vstup ktory sa musi zaplatit usetrenim energie (casu). Ak to uz je v dome tak sa napr. centralnymi isticmi daju vypinat jednotlive el. okruhy (zasuvky, svetla…) prakticke ak nie ste doma a chcete povypinat svetla, lebo sa zabudlo.. Pripojenie alarmovych prvkov na takyto system je uz iba doplnok ktory musi kazdy zvazit sam. My si dame cidla otvorenych okien, 2 pohybove senzory a zvukovy hlasic, plus zasielanie SMS-iek. Cidla okien taktiez budu vypinat kurenie / vetranie ak sa bude vetrat oknami – teda dalsia uspora energie. Malo by sa teda mysliet na to, ci je to prakticke alebo to len “chcem”. Pri navrhovani rozvodov nezabudajte na to co bude vonku pred domom a ako to viete s domu vypnut (napr. zasuvku na kosacku) inak date zlodejom aj elektrinu na to aby sa k vam vlamali.. Nezabudnite na garaz, pumpy, zvonceky, branu atd. vetko musi mat svoj prechod cez zakladovu dosku k isticovej skrini. Dnes moderne LED odvetlenia (podsvietenia) maju taktiez svoje 24V napajania, ktore sa zvycajne montuju do poistnej skrini. Nezabudnite ani na to ci by ste  radi predpripravu na Fotovoltaiku, dnes je to bezne, kedze kazdy ocakava ze raz tie ceny za panely polezu dole. To iste s rozvodmi telky, satelitu (Koaxilalne kable), alebo internetu (Ethernet RJ45). Dalsi typ dajte si jednu zasuvku pod vypinac – tu nikdy nezastaviate nabytkom a budete ju mat po ruke.

Samostatna kapitola Bleskozvod. Nie je v rakusku povynnost. Cena cca 1600€, podla mna spoji za to si nechat zaliat aspon zemnenie do zakladov. Kedze nan sa pripaja zemnenie s poistnej skrini. V Rakusku je ale povinnost zemnenia na bleskozvod pri vsetkych vonku namontovanych el. zariadeni (antena, satelit, kamery atd), takze tych 700€ je potrebnych.

Ked sme uz pri normach… Ako to teda funguje s Elektrikarmi. Kedze v rakusku neexistuje revizna sprava, tak energeticke zavody Vam hodiny pripoja iba od certifikovaneho elektrikara. Takze Slovak vam to spravit nemoze. Viete sa ale dohodnut na kompromise. Rakusky elektrikar Vam spravi, Baustrom (stavebny prud), zapoji domovy rozdelovac v ktorom su hodiny (alebo dvoje) a polozi kable cez zaklady do domovej poistnej skrini. Odtial mu staci povedat ze si zvysok uz budete robit sami. Tymto vam este zablombuju hodiny a pustia prud a Vam zacnu chodit faktury. Co navyvadzate doma je v podstate na Vase riziko. Nechcem nikoho navadzat na robenie svojpomocne, pretoze som nazoru ze istice nech zapajaju ti co vedia ako na to, ale manualnu pracu tahania kablov si mozno viete spravit aj sami a tymto skratit pracovny cas elektrikara (nieco usetrit). Slovak vam za standartne rozvody vezme cca 3 tis, rakusan 11tis. Ak si navymyslate inteligenciu, datovu siet, koaxialne kable a co ja viem co este tak sa to samozrejme odrazi na cene. Na zakladne pripojenie domu rakuskou firmou si pocitajte s cca 6.5tis a plus poplatok za pripojenie EVN (u nas) cca 1.5tis.

Koaludacia v rakusku tiez neexistuje tak ako ju pozname so slovenska, je to skor hrbka potvrdeni od baumeistra a elektrikara ze vsetko bolo prevedene v sulade s normami a projektom. Tie sa odnesu na Bauamt – pani Edlinger a malo by to byt. K tomu sa vyjadrim neskor kedze este tak daleko nie sme :))

Moji Elektrikari : p. Simoncsics (www.s-elektro.at) a p. Martinka (samaelektro@centrum.sk)

Martin

stavba.hainburg@gmail.com

Moj Blog : http://mysite.sk/wordpress/housie

https://www.facebook.com/domvrakusku/

Zobrazenia: 694

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby