Stavba domu alebo jeho rekonštrukcia je spravidla finančne a organizačne náročná akcia. Často  sa v praxi stretávame s ľuďmi, ktorí by do domu nainštalovali najradšej všetky tie skvelé vymoženosti, ktoré vidia v rôznych firemných prospektoch. Výsledkom potom často nie je energeticky úspornejšie dom, ale zbytočne drahý dom. Preto si musí investor zabezpečiť hlavne dobrý projekt a kvalitnú stavebnú firmu.

Pred výstavbou domu by sa malo myslieť nato, či sa nachádza v meste alebo na vidieku, aký bude veľký, aké miestnosti v ňom budú, jeho typ a tvar, aké energie sú a budú dostupné a koľko peňazí do stavby chce a môže objednávateľ investovať.

Spotreba energie v dome závisí na klimatických podmienkach lokality. Budúce výdavky na vykurovanie ovplyvňuje napríklad skutočnosť, či ide o veternú oblasť, alebo naopak chránenú. Slnečné žiarenie napr. vylepšuje energetickú bilanciu domu, je to energia zadarmo. Z hľadiska úspory energie je teda najvýhodnejšia orientácia okien na juh, prípadne juhozápad. V moderných dobre izolovaných domoch sa nedá moc ušetriť tým, že v nepoužívanej časti domu vypnete kúrenie, tepelný odpor priečok medzi miestnosťami je pomerne malý v porovnaní s tepelným odporom obvodových múrov, a tak aj po vypnutí kúrenia do nich prechádza teplo zo zvyšku domu . Pre dobré využitie slnečného žiarenia je možné zvoliť obdĺžnikový pôdorys s dlhšou stranou v smere východ – západ a jednotlivé domy by si nemali tieniť.

Ak vieme, kde dom bude stáť, aký ho vlastne chceme a ako bude členený príde na rad z čoho a ako ho postaviť. Pokiaľ ide o steny domu, sú tu tieto možnosti:

1. Murovaný dom -  v dnešnej dobe je pálená tehla stále najobľúbenejším materiálom. Moderné dutinkové tehly s poréznym črepom majú aj celkom dobrý tepelný odpor (fyzikálna veličina vyjadrujúca tepelno-izolačné vlastnosti konštrukcie), napr. Porotherm, Ytong

2. Drevostavba – drevo ako konštrukčný materiál má pre stavbu početné výhody, má nízky tepelný odpor, výstavba domu je rýchla a väčšina dielov sa dá prefabrikovať, je škoda, že u nás ale panuje k týmto stavbám stále istá nedôvera.

3. Netradičný, alternatívna dom – v poslednej dobe sa objavila tiež rad experimentov s rôznymi prírodnými materiálmi. Z hľadiska stavby nízkoenergetických domov má asi najväčší potenciál slama. 

Ďalším dôležitým prvkom pri výstavbe energeticky úsporného domu sú okná. Uniká nimi často najviac tepla, a preto by sa ich výber nemali podceniť. Ich plocha je síce relatívne malá oproti stenám, ale ich mernej tepelnej straty (množstvo tepla, ktoré uniká z 1m2) sú značné. Okná prešli v posledných 20 rokoch obrovským vývojom a ich súčiniteľ prestupu tepla klesol skoro 5 ×.

Okno nie je len zasklenie, Teplo uniká aj skrz ostenie, okenné rámy a tesnosť okna značne závisí aj od použitého kovania. Na rámy okien sa najčastejšie používajú plast. Zasklenia je pre výslednú energetickú bilanciu rozhodujúce. Najčastejšie používané zasklenie sú :

a)      Klasické jednoduché sklo - používa sa tam, kde na tepelných stratách príliš nezáleží napr. pivničné okienka

b)      Zdvojené okno - je okno typické pre staršie panelové domy, v novostavbách už nemá uplatnenie

c)      Izolačné dvojsklo -  ide o najrozšírenejší druh zasklenia

d)      Trojsklo alebo dvojsklo s fóliou - pridaním ďalšej vrstvy sa zníži tepelný odpor, ale zníži sa  priepustnosť pre slnečné žiarenie

e)      Vákuové izolačné sklo -  vákuum v spojení s tepelným zrkadlom je najdokonalejšia možná izolácia

 

Energeticky úsporný dom musí byť tesný, aby nestrácal zbytočne teplo infiltráciou. Avšak v modernom tesnom dome je samovoľná výmena vzduchu už príliš malá, než aby zabezpečila potrebnú kvalitu vnútorného prostredia a je preto úplne nevyhnutné zabezpečiť primerané vetranie. Za primerané vetranie sa považuje výmena vzduchu 0,5 objemu za hodinu. Najjednoduchším riešením je pravidelné vetranie otvorením okien.

V poslednej dobe ponúka väčšina výrobcov okien takzvanou mikroventiláciou, tj možnosť vytvorenia určitej štrbiny, ktorú môže prenikať vonkajší vzduch.
Nútené vetranie pomocou ventilátora zabezpečí viac menej konštantný a spravidla nastaviteľný prietok vzduchu. Jedinou možnosťou, ako tepelnú stratu vetraním výrazne znížiť, je rekuperácia (spätné získavanie tepla) z vypusteného vzduchu. Rekuperácie je však možná len v systémoch s nútenou ventiláciou.

Účinnosť rekuperácie je možné ďalej zvýšiť použitím tepelného čerpadla. Princíp tepelného čerpadla spočíva v tom, že môžeme odoberať teplo zo zdroja o nižšej teplote a odovzdávať ich do médiá o teplote vyššej.

 Technológiu energeticky úsporných domov sa však netýka len peňaženky ale aj budúcnosti.

Z pohľadu životného prostredia má energetické myslenie stále väčší  význam na celom svete. Žiaľ využívanie obnoviteľných energetických zdrojov v porovnaní s celkovou spotrebou energie predstavuje ešte stále malé percento výroby takejto formy energie.

 

Zdroj: bighouse.sk

Zobrazenia: 406

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby