Veľkorysá a moderná rodinná vila v Brandýse leží na okraji záhradkárskej kolónie. V tichu, zeleni a s výhľadom na Labe. Jej majiteľ môže byť pyšný: postavil už dva domy, má dvoch synov a stromov už zasadil tiež dosť.

 

K výberu miesta Tomáš Dvořák, majiteľ domu a rodák z Varnsdorfu, hovorí: „So ženou som sa stretol počas štúdia na vysokej škole v Ostrave, potom sme sa presťahovali do Prahy. Veľmi skoro sme však zistili, že v Prahe sa nám až tak nepáči a začali sme hľadať nejaké menšie mesto v okolí. Už sme boli rozhodnutí pre Roztoky, nakoniec sme ešte skúsili posledný inzerát tu v Brandýse. A toto miesto úplne zmenilo naše plány.“

 

Plastové profily boli dobrou voľbou

Pôvodne pracoval v distribučnom oddelení veľkého vydavateľstva, potom ho však otec prehovoril, aby vstúpil do rodinnej firmy Samat. Musel tak úplne zmeniť svoj odbor, i keď obchod je stále základom jeho práce. Rodinná vila však nebola zadarmo. Každý deň po práci si obliekol montérky a išiel na stavbu, kde mu pomáhalo pár murárov. To trvalo viac ako rok. Všetko si Dvořákovi zvládli urobiť sami (vrátane zasieťovania pozemku), bez stavebnej firmy. Iba veľkoformátové okná Eforte od spoločnosti Deceuninck a všetky vnútorné i vonkajšie tienenie im inštalovala vlastná firma, ktorá sa zaoberá výrobou a inštaláciou okien, dverí a zimných záhrad. „Profily Eforte sú pre nízkoenergetické a pasívne stavby dobrou voľbou, koeficient tepelnej priestupnosti celým oknom sa pri použití trojskla pohybuje okolo Uw = 0,71–0,73 W/m2.K. Bežná tehlová stena má pritom U = 0,25 W/m2.K. Z toho možno vidieť, že tepelné straty takto kvalitných okien nie sú nijako dramatické,“ uvádza Petr Sýs, technický a produktový manažér spoločnosti Deceuninck.

 

Obišli sa bez dotácií

Dom je postavený podľa návrhu architekta Radomíra Grafka z ateliéru RG architects studio. Tepelné čerpadlo, podlahové vykurovanie, zateplenie i okná by parametrami pre pasívnu stavbu spĺňali, ale o žiadne dotácie majitelia nežiadali. Všetko majú na elektrinu, pretože na pozemku nie je zavedený plyn. Ročne za ňu platia okolo 2 000 eur, čo pri zastavanej ploche domu 277 m2 a vykurovanie bazénu nie je nijako závratná čiastka.

Je to už druhý dom, ktorý Tomáš Dvořák postavil, napriek tomu sebakriticky vidí aj svoje chyby: „Problémy sú napríklad s izoláciou okolo odkvapových zvodov, ktoré sú kvôli vzhľadu domu zasekané do stien. Ďalším problémom je tienenie. Predokenné žalúzie alebo rolety mali byť na všetkých oknách. Zbytočne som šetril, teraz sa nám to nevypláca.“ Na prvých ôsmich až desiatich domoch sa človek len učí. „Vonkajšie žalúzie by mali byť najmä na všetkých západných a južných oknách. Oceníte ich predovšetkým cez leto, keďže sú dvakrát až trikrát účinnejšie než vnútorné tienenie a dokážu znížiť teplotu v miestnosti až o 10 °C. Naklonenie lamiel umožňuje tieniť a vetrať zároveň. Naviac ušetríte na nákladoch za klimatizáciu, pričom ich dopad na životné prostredie je obrovský,“ vysvetľuje Filip Šimara zo spoločnosti Climax.

 

Dom pre rodinu

Dispozícia domu je 6+kk. Na prízemí nájdete veľkú obývačku a kuchyňu s celkovou výmerou 72 m2. Oba priestory oddeľuje obojstranne presklený krb. Ďalej je tu útulná izba pre hostí a tiež manželská izba s kúpeľňou. Priestranné zádverie i chodba navodzujú pocit vzdušnosti. V tomto dome sa naviac v žiadnej miestnosti necítite stiesnene. Na poschodí má majiteľ k dispozícii pracovňu so strategickým výhľadom na vstupnú bránu do záhrady. Nechýba ďalšia kúpeľňa a „detské“ izby, ktoré obývajú synovia vo veku 15 a 18 rokov.

Dom má vlastne niekoľko samostatných krídel, ktoré sa spájajú pri rodinnom krbe. Jedno z nich ešte len čaká dostavba na letnú kuchyňu. Lákavé je tiež átrium „zastrešené“ bohatou vistériou, ktoré počas leta poskytuje toľko žiadaný tieň. Na záhrade sa našlo aj miesto pre zapustený bazén s pieskovou filtráciou a protiprúdom.

Tomáš Dvořák je so svojím domovom spokojný, je rád, že sa pri oknách aj on riadil súčasnými trendmi a neplatí pre ne porekadlo „kováčova kobyla chodí bosá“. „Ľudia začali dbať na kvalitu a vzhľad okien. Trendom sú dnes veľkoformátové okná, zdvižno-posuvné dvere, takzvané HS portály, s čím ide ruka v ruke aj predokenné tienenie. Trendom podliehajú i materiály. Zatiaľ čo dopyt po hliníkových oknách dlhodobo rastie, plast máva výkyvy,“ vysvetľuje majiteľ domu. Zároveň oceňuje i prácu tých, ktorí jeho okna osádzali. „Málokto si uvedomuje, že montovať okná je pekne ťažká práca. Zvlášť dnes, so všetkými trojsklami a veľkoformátovými oknami, kde každý kus váži desiatky kilogramov. Niet divu, že tu kvalifikovaní ľudia stále chýbajú.“

Zobrazenia: 219

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby