Bratislava, 18. február 2016 – Múzeum Centraal vs holandskom Utrechte otvorilo jedinečnú výstavu prác stredovékého holandského maliara Joachima Wtewaela s názvom „Pôžitok a zbožnosť“. Organizátori si vybrali antireflexné sklo Guardian Clarity™ ako ideálne riešenie z hľadiska ochrany, nízkej odrazivosti a vysokého prenosu svetla.

Wteaelove diela majú nevyčísliteľnú hodnotu, preto bola ich ochrana jednou z hlavných podmienok pri realizácii výstavy. Vzácne diela chráni vitrína zo špeciálneho skla, podmienkou však bolo, aby sklo nijakým spôsobom nenarúšalo umelecký zážitok návštevníkov pri prezeraní neveľkých malieb.

 

Sklo sa tradične používa na vytvorenie ochrannej bariéry voči okolitému prostrediu. Výber nevhodného typu skla však môže spôsobiť neželané prudké svetlo, odrazivosť či vyblednutie pôvodných farieb umeleckých diel. To môže narušiť celkový estetický dojem, ale aj poškodiť vzácne maľby.

 

V Utrechtskom múzeu Centraal si v spolupráci so špecialistom na múzejné výstavy, firmou Glashandel van der Vlugt vybrali antireflexné sklo Guardian Clarity. Pri jeho výrobe sa používajú špičkové technológie, ktoré povrch skla upravujú magnetrónovým naprašovaním. Sklo s takouto úpravou je bezkonkurenčné v oblastiach, kde môže odrážanie a prudké svetlo narušiť jasné videnie a prirodzené sledovanie. Antireflexné sklo Guardian Clarity dokázalo v kombinácii s osvetlením splniť požiadavky múzea na maximálnu viditeľnosť s minimálnym odrazom svetla a mimoriadnou schopnosťou zachovania pôvodných farieb.

 

Kristine Kavelaarsová, riaditeľka koordinácie projektov múzea Centraal, hovorí: „Tieto diela sú výnimočné a stále vyzerajú fantasticky napriek tomu, že sú už niekoľko storočí staré. Potrebovali sme nájsť rovnováhu medzi tým, ako zabezpečiť týmto často malým a krehkým dielam čo najlepšiu ochranu a zároveň aj umožniť návštevníkom, aby sa na ne mohli pozerať naozaj zblízka. Ako správcovia nášho kultúrneho dedičstva máme povinnosť postarať sa o to, aby sa z týchto majstrovských diel mohli tešiť aj budúce generácie. A práve to sa nám podarilo vďaka sklu Guardian Clarity.“

Kristine Kavelaarsová nazýva sklo Guardian Clarity „prekvapivým“ a zároveň dodáva: „Musím povedať, že som ešte nič podobné ako tento efekt „bez skla” nikdy nevidela. Ani mnohí z našich zákazníkov si nevšimli, že maľby pokrýva vrstva skla, až kým sa ich nepokúsili sami dotknúť, sklo preto musíme pomerne často umývať.“ Hoci sa výstava už presunula do Spojených štátov amerických, sklo zostáva v Utrechte, kde sa bude používať aj pri ďalších výstavách.

 

O výrobu vitrín sa postaral Henk van der Vlugt, majiteľ spoločnosti Glashandel van der Vlugt, ktorý má už so sklom Guardian Clarity bohaté skúsenosti. „Hlavnou príčinou, prečo som si tento produkt na daný účel vybral, je výsledný efekt - kvalita ochranného antireflexného povrchu. Ďalším dôvodom však bolo rýchle a včasné doručenie, ktoré spoločnosti Guardian umožnila jej distribučná sieť.“

 

Joachim Wtewael (1566 – 1638) je považovaný za jedného z najvýznamnejších holandských maliarov svojej doby. Jeho špecifickou črtou je, že viacero svojich diel vytvoril na medenom podklade. Pôžitok a zbožnosť je prvou veľkou monografickou výstavou jeho prác. Usporiadalo ju múzeum Centraal v Utrechte a na jednom mieste tak možno vidieť až 40 obrazov a 10 kresieb z európskych a amerických múzeí, ale aj zo súkromných zbierok.

 

 

 

Zobrazenia: 297

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby