Inšpirácia z ľudskej podoby - architektúra zo sveta - administratívna budova - Cyprus

Jasné stanovisko na horizonte Larnaky.

Imperial Tower sa nachádza na centrálnej ulici v juhovýchodnej časti mesta Larnaka na Cypre. Viacúčelová komerčná budova pozostáva zo siedmich poschodí a podzemia. Prízemie a mezanín majú slúžiť pre obchody, ďalšie dve poschodia ako kancelárie a posledné dve poschodia ako obytné priestory a kancelárie.

Na streche sa nachádza záhradka a bazén, ktorý je vyhradený len pre obyvateľov. Podzemné priestory sa využívajú len na parkovanie a ako odkladací priestor. Andreas Trisveis, starší architekt pre Mobius Design Group, použil pri návrhu Imperial Tower ako inšpiráciu ľudskú podobu a voľné krivky zo sveta módy a módnych médií.

Zosilnený betón ostal zámerne nezakrytý aby dotváral podobu stavby a jej voľnej formy. Trisveis odlial organické formy, ktoré sú fragmentmi detailných záberov ženského ľudského tela. Sedem poschodí je uložených medzi tri odkryté betónové, voľne stojace steny, z ktorých je každá vysoká približne tridsať metrov.

Tieto steny fungujú ako hlavná štrukturálna podpora celej stavby. Prvé dve poschodia sú zámerne navrhnuté s väčšou plochou podlažia oproti zbytku budovy, aby ponúkli ideálne podmienky pre komerčné využitie objektu. Ostatné poschodia sú rozlohou menšie, čo umožnilo architektovi, aby posunul betónové panely podlaží tak, aby vytvoril dramatickejší vzhľad budovy.

Nájsť viac podobných fotografií na stavebnictvo.sk

Výsledkom tohto posunu je, že posledné dve poschodia vytvárajú previs až päť metrov, čo dodáva budove dynamickú podobu. Na tretiu voľne stojacu stenu na zadnej strane budovy bola pridaná kovová konštrukcia, ktorá pripomína zadnú časť živôtika, čo vytvára ďalšiu referenciu na ženské telo a jeho reakciu na módu. Tento počin mal aj svoju praktickú stránku – zakryť mechanizmus klimatizácie a vetrania budovy.

Zdroj : WORLD ARCHITECTURE NEWS

Zobrazenia: 240

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby