Investícia do nových okien sa oplatí! Návratnosť výrazne urýchlia dotácie

Jar je tu a s ňou prichádzajú aj vyššie a stabilnejšie teploty, ktoré sú ideálne pre štart stavebných projektov. Či už plánujete novostavbu alebo rekonštrukciu, odporúčame nepodceniť voľbu okien. Tie sú mimoriadne dôležité z hľadiska nákladov na vykurovanie, tepelného komfortu aj energetickej účinnosti domu. Navyše, vďaka dotačným programom môže byť návratnosť investície do okien výrazne rýchlejšia ako v minulosti!

 

Výmena okien je veľmi efektívny spôsob, ako znížiť náklady na vykurovanie a zvýšiť úsporu energie v domácnosti. Moderné okná s vysokou energetickou účinnosťou majú vylepšené izolačné vlastnosti, čo umožňuje udržiavať v miestnosti stabilnú teplotu a minimalizovať tepelné straty.

„U nás aj v okolitých krajinách je mnoho starších budov, ktoré neprešli renováciou a vykazujú veľké tepelné straty. Vykurovanie týchto domácností zaťažuje nielen životné prostredie, ale aj peňaženky ich majiteľov či nájomcov. Náklady na vykurovanie týchto budov bývajú často výrazne vyššie a dôvodom sú väčšinou staré okná. Tie síce často tvoria len 10 % obvodového plášťa budovy, no práve cez ne sa stráca až 45 % tepelnej energie,“ prezrádza Milan Klepsa, zástupca spoločnosti VEKA v ČR a SR, ktorá je popredným svetovým výrobcom plastových profilov okien a dverí triedy A.

Poraďte sa s odborníkmi

Odborníci vám pri plánovaní rekonštrukcie poradia s výberom okien s ohľadom na požadovaný materiál, profil a počet skiel. Zatiaľ čo pri starých oknách býva hodnota tepelného prestupu často vyššia ako 2,8 W/m2K, nové okná s izolačným dvojsklom ponúknu hodnoty Uw 1,4 W/m2K a trojsklá dokonca len 0,8 W/m2K. Jednoduchou výmenou okien môžete dosiahnuť 15–25 % úsporu za vykurovanie. Výmena okien zároveň môže zvýšiť hodnotu vášho domu a zlepšiť jeho estetický vzhľad. Nové okná tiež môžu pomôcť zlepšiť akustiku v interiéri a znížiť hluk zvonku.

„Ľudia v súčasnej dobe veľmi zvažujú nákladné investície, ako sú tepelné čerpadlo alebo fotovoltaika, ale často pritom zabúdajú, že úplný základ pre energeticky úspornú stavbu predstavujú okná. S nekvalitnými alebo starými oknami prichádzajú v zimných mesiacoch o nemalé finančné prostriedky, pretože, ľudovo povedané, kúria Pánu Bohu do okien,“ vysvetľuje Milan Klepsa a pokračuje: „Pri výbere kvalitných okien hrá kľúčovú úlohu celková priestupnosť tepla, teda Uw. Okno so skvele izolujúcim sklom vám totiž nepomôže, ak extrémne množstvo tepla uniká okenným rámom. Pozornosť tiež venujte aj podkladovému profilu a konštrukčnej hĺbke, ktorá by pri súčasných profiloch mala byť 70 mm a viac.“

Z dotačných programov možno čerpať až tisíce eur

V rámci programu Obnov dom môžete získať dotáciu nielen na zateplenie obvodových stien, strechy, stropov alebo podláh, ale aj na výmenu okien, dverí či iných stavebných otvorov. Dotačný program je určený pre vlastníkov budov postavených pred 1. januárom 2013. Žiadať o dotáciu môžete v prípade, že objednávku na tovar alebo služby potrebné na rekonštrukciu ste realizovali po 1. februári 2020. Dotáciu až do výšky 15 tisíc eur môžete získať, ak dosiahnete minimálne 30 % úsporu primárnej energie oproti stavu pred obnovou. Ak po obnove preukážete úsporu viac ako 60 % primárnej energie, automaticky získate aj bonus 4 tisíc eur. V oboch prípadoch  môžete žiadať  maximálne 75 % z celkových oprávnených nákladov.  Žiadosti je možné podávať od 24. apríla 2023.

Dotácie je možné získať na jedno opatrenie, ale aj kombináciu viacerých. Ak chcete realizáciu a vybavenie dotácií radšej zveriť odborníkom, môžete sa spoľahnúť na našich partnerov. Stačí vyplniť jednoduchý kontaktný formulár TU a zástupca oknárskej firmy sa vám ozve a pripraví ponuku na mieru,“ uzatvára Milan Klepsa.

 

 

 

 

O spoločnosti VEKA

Nemecká spoločnosť VEKA sa od svojho založenia v roku 1969 vyvinula z malého regionálneho podniku na popredného svetového výrobcu profilových systémov pre plastové okná a dvere. Dnes táto (naďalej rodinná) firma z Vestfálska pôsobí na štyroch kontinentoch prostredníctvom 38 dcérskych spoločností, 42 predajných zastúpení a zamestnáva 5 400 zamestnancov. Ročný obrat spoločnosti v roku 2021 presiahol 1 miliardu EUR. Hlavnou zásadou spoločnosti VEKA je vynikajúca kvalita produktov a zodpovedný prístup k životnému prostrediu prostredníctvom výberu surovín, dodržiavania výrobných postupov a rozsiahlych recyklačných aktivít. Firma VEKA vsádza na najvyššiu kvalitu výrobkov, kompletný servis a predovšetkým na seriózne a partnerské jednanie so zákazníkmi a dodávateľmi. Firma VEKA ako jeden z popredných svetových výrobcov plastových profilov vyrába výhradne okenné profily najvyššej kvality triedy A podľa STN EN 12608, tzn. hrúbka steny pri profilových systémoch je 3,0 mm (tolerancia ±0,2 mm). Profily triedy A sa vyznačujú až o 20 % vyššou pevnosťou rohových zvarov ako profily triedy B. Ďalej prehýbanie a deformácia pod vplyvom záťaže je pri profiloch triedy A až o 12 % nižšie. A v neposlednom rade je pre vytrhnutie skrutkovaného spoja z PVC pri triede A potrebné dokonca až o 20 % viac sily ako pri triede B. Viac informácií o výhodách profilov triedy A aj spoločnosti VEKA v Českej republike nájdete na www.veka.cz a www.veka-okna.cz.

Zobrazenia: 67

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby