Andrej Šíp - Články (13)

Štyri tipy ako mať na Vianoce okná ako zo škatuľky

Posledné týždne pred Vianocami sú väčšinou pomerne hektické a plné povinností. Jednou z nich je okrem iného predvianočné upratovanie domácnosti, vrátane umývania okien. S touto „príjemnou“ činnosťou vám radi poradíme! A pretože aj starostlivosť o okná má svoje zákonitosti a užitočné „fígle“, ktoré sa určite budú hodiť, máme pre vás štyri tipy ako na údržbu plastových okien.

  1. TIP – Žiadne kefy ani abrazívne čistidlá

Na základnú…

Pokračovať

Pridané osobou Andrej Šíp dňa November 28, 2023 o 16:51 — Žiadne komentáre

Dbajte na presvetlenie interiéru. Šetrí psychiku aj financie!

Pri výbere okien a dverí sa väčšinou zameriavame na to, ako svetlo prenikajúce do interiéru ovplyvní vnútornú teplotu v domácnosti. Často však zabúdame, že dostatok prirodzeného svetla je kľúčový pre našu psychiku aj fyzickú kondíciu. To je dôležité obzvlášť v tomto ročnom období, kedy sa dni skracujú a prirodzeného svetla ubúda. Aké typy svetla existujú, koľko ho potrebujeme a ako na denné osvetlenie budov myslia slovenské normy?

Poznáte to – keď zasvieti slnko,…

Pokračovať

Pridané osobou Andrej Šíp dňa Október 25, 2023 o 13:00 — Žiadne komentáre

Blíži sa vykurovacia sezóna. Sú na ňu vaše okná pripravené?

Denné teploty sú stále nadpriemerné, ale tým sa nenechajte zmiasť. Vykurovacia sezóna oficiálne začína v septembri a chladnejšie dni sa nezadržateľne blížia. Okná všeobecne patria medzi najslabšie miesta budovy a ich tepelnoizolačné vlastnosti zohrávajú zásadnú úlohu v tom, koľko zaplatíte za energie. Ak hľadáte možnosti, ako ušetriť na výdavkoch za vykurovanie, nasledujúce riadky určené pre vás.

Začiatok vykurovacej sezóny je určený vyhláškou Ministerstva…

Pokračovať

Pridané osobou Andrej Šíp dňa September 23, 2023 o 12:30 — Žiadne komentáre

Prečo si vybrať plastové okná vyrobené z profilu triedy A?

Pokiaľ plánujete inštaláciu plastových okien či ich výmenu, nezabudnite pri výbere na dôležité kritérium – triedu okenného profilu, z ktorého je plastové okno vyrobené. Okenné profily sa totiž delia do troch tried – A, B a C –, pričom trieda profilu má priamy vplyv na pevnosť, stabilitu aj životnosť okna. Napríklad testy spoločnosti VEKA – popredného výrobcu plastových okenných a dverných profilov – preukázali, že okrem iného, v pevnosti rohových zvarov predbehnú profily triedy A…

Pokračovať

Pridané osobou Andrej Šíp dňa August 28, 2023 o 12:30 — Žiadne komentáre

Zlodeji sa dostanú cez obyčajné okná za 3 sekundy! Ako na výber bezpečnostných okien?

Okná patria medzi najkritickejšie časti domu či bytu nielen zo stavebného, ale aj z bezpečnostného hľadiska. Ak sú na prízemí alebo ľahko dostupné, bývajú prvým miestom, cez ktoré sa zlodej skúša dostať dovnútra obydlia. Bohužiaľ, okná so štandardným kovaním dokážu lupiči prekonať do 3 sekúnd! Riešením, ktoré im výrazne sťaží cestu, sú bezpečnostné okná. Čo musí takéto okno spĺňať a ako ho vybrať?

 

Okná a dvere zaraďujeme do bezpečnostných tried RC1 až RC6,…

Pokračovať

Pridané osobou Andrej Šíp dňa Júl 20, 2023 o 13:30 — Žiadne komentáre

Ako ochrániť domov pred spaľujúcim slnkom?

Domov zaliaty slnkom si praje väčšina z nás, no táto radosť má aj svoje úskalia. Letné slnko často spôsobuje nadmerné prehrievanie domácnosti a nepríjemne oslňuje, čo môže byť obmedzujúce napríklad pri práci na home office. Ako sa vyhnúť invazívnym slnečným lúčom a „trópom“ v domácnosti? Riešenie ponúka vhodná vonkajšia alebo interiérová protislnečná ochrana okien.

 

Regulácia teploty, a s ňou súvisiace vetranie, začína pri stavebnom návrhu.…

Pokračovať

Pridané osobou Andrej Šíp dňa Jún 30, 2023 o 18:00 — Žiadne komentáre

Ako na jarnú údržbu plastových okien a dverí?

Plastové okná a dvere sú stále populárnejšie. Dôvody sú jasné – majú  skvelé tepelno-technické vlastnosti, šetria energiu, majú dlhú životnosť a nároky na ich údržbu bývajú minimálne. Napriek tomu odborníci radia venovať im aspoň raz ročne zvýšenú starostlivosť. A práve jarné mesiace znamenajú ideálnu príležitosť, pretože zima dáva oknám aj dverám poriadne zabrať!

Okná je ideálne umývať dvakrát ročne alebo vždy, keď sa na povrchu profilu objaví výraznejšia nečistota,…

Pokračovať

Pridané osobou Andrej Šíp dňa Máj 9, 2023 o 8:30 — Žiadne komentáre

Investícia do nových okien sa oplatí! Návratnosť výrazne urýchlia dotácie

Jar je tu a s ňou prichádzajú aj vyššie a stabilnejšie teploty, ktoré sú ideálne pre štart stavebných projektov. Či už plánujete novostavbu alebo rekonštrukciu, odporúčame nepodceniť voľbu okien. Tie sú mimoriadne dôležité z hľadiska nákladov na vykurovanie, tepelného komfortu aj energetickej účinnosti domu. Navyše, vďaka dotačným programom môže byť návratnosť investície do okien výrazne rýchlejšia ako v minulosti!

 

Výmena okien je veľmi…

Pokračovať

Pridané osobou Andrej Šíp dňa Marec 31, 2023 o 9:51 — Žiadne komentáre

Viete, ako sa vyhnúť roseniu okien?

Počas chladných dní sa na plastových oknách môže objaviť vyzrážaná vlhkosť v podobe kvapiek alebo vlhkého oparu. Mnohé domácnosti s rosením okien bojujú pravidelne každú zimu. Ako si poradiť so zrážaním vlhkosti na oknách? V akom prípade postačí jednoduché riešenie, a kedy je, naopak, nevyhnutný zásah inštalačnej firmy?

 

Rosením nazývame povrchovú kondenzáciu vlhkosti v interiéri. Predpokladom jej vzniku je vysoká vlhkosť…

Pokračovať

Pridané osobou Andrej Šíp dňa November 30, 2022 o 10:20 — Žiadne komentáre

Šesť dôvodov, prečo investovať do nových plastových okien

 

Šesť dôvodov, prečo investovať do nových plastových okien

 

 

Súčasná energetická kríza mnohých núti zamýšľať sa viac nad možnosťami úspor v domácnosti. Stále rastie dopyt po úsporných energetických zdrojoch, ako sú tepelné čerpadlá alebo fotovoltaika. Záujem však rastie aj o tepelnoizolačné okná, pretože tými nezateplenými môže z domácnosti unikať až 50 % tepla. Tepelnoizolačné…

Pokračovať

Pridané osobou Andrej Šíp dňa Október 25, 2022 o 10:52 — Žiadne komentáre

VEKA FSP WinDoPlan – dokonalý nástroj pre návrh okien a dverí

Spoločnosť VEKA, výrobca plastových okenných a dverových profilov najvyššej triedy A, vytvorila pre svojich partnerov profesionálny online nástroj pre podrobný návrh okien a dverí, vrátane všetkých certifikátov a tvorby dokumentácie pre obchodné ponuky a výberové konania. VEKA FSP WinDoPlan tiež zahŕňa funkcie na návrh napojenia na murivo, kalkulácie tepelných strát a ďalších, vrátane možnosti priameho kontaktu s online podporou dodávateľa. Čerstvou novinkou je potom podpora…

Pokračovať

Pridané osobou Andrej Šíp dňa September 23, 2022 o 12:30 — Žiadne komentáre

Cez staré okná uniká až polovica tepla!

Vykurovacia sezóna môže v najchladnejších oblastiach Slovenska trvať pokojne aj 9 mesiacov a ceny energií stále stúpajú,  preto stále viac ľudí hľadá možnosti, ako ušetriť na výdavkoch za vykurovanie. Ak bývate v byte či dome, ktorý je vybavený staršími oknami, začať môžete práve tu. Okná totiž vo všeobecnosti patria medzi najslabšie miesta budovy a ich tepelnoizolačné vlastnosti hrajú významnú rolu v tom, koľko za energie zaplatíte.

Na Slovensku je ešte stále…

Pokračovať

Pridané osobou Andrej Šíp dňa September 12, 2022 o 12:30 — Žiadne komentáre

Presvetlenie interiéru je dôležité pre vaše zdravie aj peňaženku

Medzi najčastejšie parametre pri výbere okien patria schopnosť tepelnej izolácie, priepustnosť zvuku a svetla. Väčšina ľudí sa pritom zameriava hlavne na to, ako svetlo ovplyvní vnútornú teplotu v domácnosti. Faktom však je, že dostatok prirodzeného svetla je dôležitý pre naše fyzické aj psychické zdravie, a to najmä  v jesennom a zomnom období, kedy sa dni rýchlo skracujú a prirodzeného svetla ubúda. Aké typy svetla existujú, koľko ho potrebujeme a ako na denné osvetlenie budov…

Pokračovať

Pridané osobou Andrej Šíp dňa September 2, 2022 o 12:30 — Žiadne komentáre

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby