Čistíme fasádu a terasu. Ako správne vybrať vysokotlakový čistič

Aj keď sa nový dom pýši krásnou a čistou fasádou či terasou, nemožno zabrániť pôsobeniu okolitého prostredia. Časom sa ich pôvabný vzhľad stratí pod nánosom prachu a špiny. Môžu sa objaviť aj machy, plesne, lišajníky a ďalšie organické nečistoty. Pre ich odstránenie je dobrým riešením vysokotlakový čistič. Odborník z Hornbachu poradí s výberom i samotnou prevádzkou.

Vysokotlakové čističe

Tlakové umývače sa všeobecne používajú na odstránenie nečistôt z rôznych povrchov. „Vysokotlakové čističe alebo aj wapky uľahčujú prácu a šetria čas pri umývaní veľkých plôch a zle dostupných miest. Sú nielen extrémne rýchle a výkonné, ale tiež vám ušetria veľké množstvo vody,“ radí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

TIP: Vďaka zvislému a ergonomickému dizajnu je elektrický vysokotlakový čistič Wap by Nilfisk Aqua 100.2 navrhnutý pre každodenné čistenie záhrady i domácnosti. K tomu tiež prispieva vysokovýkonné hliníkové čerpadlo, ktoré je vďaka svojmu materiálu obzvlášť odolné a veľmi kvalitné. Funkcia Štart/Stop a automatické vypínanie zaručujú s týmto pojazdným strojom veľmi pohodlnú manipuláciu.

Výkonnostný rozdiel

Pri vysokotlakových čističoch platí, že čím silnejší tlak, tým vyššia rýchlosť a účinnosť umývania.

Na bežné užívanie stačí zakúpiť čističe s výkonom (tlakom) v rozmedzí 110 až 160 barov. „Prístroje s vyššími hodnotami tlaku sa používajú hlavne v stavebníctve a poľnohospodárstve,“ dopĺňa David Benda.

TIP: Fasády z mäkších materiálov by sa vplyvom vysokého tlaku mohli zničiť. Preto je nutné držať trysku minimálne 15 cm od povrchu!

Ďalšou dôležitou veličinou je prietok vody za hodinu. Informuje o objeme vody, ktorý pretečie pumpou za určitý čas. Veľmi úzko súvisí so správnym tlakom vody. Čističe s tlakom 110 až 135 barov majú prietok 440 l/h. Čističe s tlakom 160 barov majú prietok 650 l/h. V praxi to znamená, že čím vyšší má vysokotlakový čistič prietok litrov za hodinu, tým rýchlejšie budete mať povrch umytý.

TIP: V žiadnom prípade sa nesmie používať voda z otvorených prítokov a povodia či destilovaná voda! Voda používaná na tieto účely by mala mať kvalitu pitnej vody a mala by obsahovať málo vzduchu a voľne plávajúcich častíc.

Rozdiel je tiež v odporúčanej dobe pracovného cyklu, ktorá môže byť 30, 60 alebo 90 minút v kuse. „Zabudované tepelné poistky sa postarajú o automatické vypnutie. Vysokotlakové čističe nižších tried sú vyrábané pre sieťové napätie 230 V,“ upresňuje David Benda z Hornbachu. Pri najvyššej rade je nutné použiť trojfázový (motorový) prúd.

Príslušenstvo tlakového čističa

K štandardnému príslušenstvu vysokotlakového čističa patrí podvozok, tryska s lúčom, tryska s rotačným lúčom, nádoba na čistiace prostriedky, hadice a ďalšie. „Ak vybavenie nie je súčasťou balenia, samostatne si môžete dokúpiť napríklad kefy rôznych veľkostí na rôzne veľké plochy, predlžovacie násady aj penovacie trysky,“ radí odborník David Benda z Hornbachu.

TIP: Známkou dlhej životnosti vysokotlakových čističov nie je počet hodín používania, ale počet stlačení pištole!

Do vysokotlakových čističov sa používajú čistiace prostriedky s nízkou penivosťou. Prípravky na strojové čistenie sú v dnešnej dobe ekologicky neškodné. Vyberať možno podľa spôsobu použitia (umývanie áut, fasád, machu, kameňa, plastu, dreva atď.):

  • univerzálne penové čističe (ľahké znečistenie)
  • alkalické penové čističe (najodolnejšie nečistoty)

„Hadicu vždy pripojte k záhradnému zdroju vody. Môžete využiť aj vlastné zásoby dažďovej vody a pripojiť vysokotlakový čistič k čerpadlu,“ hovorí David Benda.

Údržba

V priebehu sezóny nepotrebujú čističe osobitnú starostlivosť. Na občasné čistenie trysiek sa používajú čistiace ihly, ktoré sú súčasťou príslušenstva. „Je však dôležité vedieť a mať na pamäti, že vysokotlakové čističe nesmiete nechávať na miestach, kde by mohla teplota klesnúť pod 5 stupňov. Ak totiž v prístroji zmrzne zvyšková voda, materiál popraská,“ uzatvára odborník David Benda z Hornbachu.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 92

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby