Keď domov ožije farbami: Hladké steny, ktoré zútulnia každý interiér

Plánujete doma znova maľovať? S našimi praktickými radami si v interiéri vytvoríte dokonale hladké steny vo farbách, ktoré budú mať pozitívny vplyv na vašu duševnú pohodu. Osvojte si techniku štukovania a psychológiu farieb pre harmonickejší život.

 

Zázrak menom štuk

 

Pred maľovaním si steny dôkladne pripravte. Najskôr sa musia očistiť od starých náterov či tapiet a zbaviť nerovností. K tomu vám poslúži štuk, pomocou ktorého vrátite stenám svojho domova čisté línie. „Štuk je jemná omietka zo sadry, vápna, jemného piesku a spojiva, ktorá sa používa predovšetkým na stropy a steny. Slabá vrstva štuku zaplní drobné trhlinky a vzduchové otvory v stene. Nový povrch pôsobí dokonale čisto a jednoduchšie sa maľuje. A to už 24 hodín od úpravy,“ hovorí Monika Linghartová, špecialistka z oddelenia farieb a lakov v projektových marketoch Hornbach.

 

Na trhu existuje veľké množstvo hotových štukových omietok. „Medzi najobľúbenejšie patrí tzv. hladká omietka Hornbach. Je to modelovacia omietka, ktorá zároveň vyrovná a vyhladzuje nerovnosti. Umožňuje okamžité použitie a má vynikajúcu priľnavosť. Po zaschnutí je stena matná biela a ak netúžite po farebných stenách, prekrytie maliarskym náterom už nie je vždy potrebné,“ vysvetľuje Monika Linghartová z Hornbachu. Hladká omietka je vyrobená z ekologicky nezávadných surovín. Je určená pre tenkovrstvové vonkajšie aj interiérové omietky alebo na betónové panely.

 

Hra farieb

 

Po štukovaní sú vaše steny perfektne hladké a teraz ich môžete oživiť najnovšími trendmi v bytovej architektúre – farbami. Tie našu psychiku ovplyvňujú viac, ako si dokážeme pripustiť. Niektoré v nás vzbudzujú vášeň a túžbu alebo podporujú chuť do jedla. Iné prebúdzajú agresivitu, ďalšie dokážu upokojiť alebo motivovať k lepším pracovným výkonom. Ako s nimi zaobchádzať v interiéri, aby sme nimi docielili dokonalú harmóniu?

Spálňa

Spálňa je miestom relaxácie a odpočinku, navyše v nej strávime zhruba tretinu života. „V spálni by ste sa mali cítiť dobre, preto je správny výber farieb či tapety skutočne kľúčový. Určite sa vyvarujte príliš sýtych farieb a pozor si dajte aj na červenú. Ide síce o farbu vášne, avšak na niektorých ľudí môže pôsobiť agresívne a rušivo,“ radí Monika Linghartová. Ktoré odtiene sú teda vhodné?

 

Zelená – sa považuje za upokojujúcu farbu. Blahodarne pôsobí na našu myseľ a zrakovú sústavu. Pomáha relaxovať a údajne tiež podporuje plodnosť.

Modrá – farba pokoja, ktorá znižuje krvný tlak, spomaľuje dýchanie a srdcový tep.

Piesková – symbolizuje návrat k prírode a upokojuje zahltenú myseľ.

Vínová – pôsobí veľmi dôstojne, hrdo a vznešene. Opäť ide o farbu pokoja a prímeria.

Broskyňová – jemne stimuluje, rozpúšťa emocionálne blokády a udržuje v prúde životnú energiu.

Ružová – symbolizuje nežnú aktivitu, voľnú myseľ a energiu. Symbolizuje lásku a náklonnosť.

 

 

Obývacia izba

Aj v obývacej izbe trávime množstvo času a tiež spoločných rodinných chvíľ. „Do obývacej izby odporúčam zvoliť svetlé farby, ktoré pôsobia elegantným a vzdušným dojmom. Zároveň priestor opticky zväčšia a presvetlia. Vyhnite sa naopak ostrým farbám, ktoré pôsobia rušivo. Ani tu neodporúčam červené odtiene,“ upozorňuje Monika Linghartová. Ktoré farby vyhrávajú?

 

Biela – symbol čistoty, nevinnosti, elegancie, ale tiež absolútnej slobody a nových začiatkov.

Svetlo zelená – farba, ktorá upokojuje oči a blahodarne pôsobí na našu myseľ.

Levanduľová – stimulujúca, mysteriózna farba. Perfektne sa vyníma v kombinácii s hnedou.

Kakaovo hnedá – triezva, mlčanlivá, odolná a vážna farba, ktorá v sebe ukrýva nádych elegancie.

Kuchyňa

Do kuchyne možno použiť prakticky ktorúkoľvek z teplého spektra farieb. Vyhnite sa preto svetlo modrej a zelenej, ktoré pôsobia príliš studeným a izolovaným dojmom. „Pri teplých farbách nepokazíte nič, ak siahnete najmä po odtieňoch žltej, červenej či hnedej,“ odporúča odborníčka Monika Linghartová z Hornbachu.

 

Žltá – teplá jasná žltá pôsobí povzbudivo, symbolizuje slnečnú silu a energiu. Zároveň ide o slávnostnú farbu, ktorá vyvoláva pocit radosti.

Červená – podporuje chuť do jedla, stimuluje naše zmysly, pôsobí povzbudivo a afrodiziakálne.

Hnedá – evokuje pocit sily a spoľahlivosti. V človeku môže navodzovať tiež pocity tepla, pohody a bezpečia.

 

Detská izba

Veľa ľudí si myslí, že detská izba vymaľovaná bielou farbou je príliš nudná a pôsobí sterilným dojmom. Preto s farbami často experimentujú, čo nie je úplne ideálne. „Zabudnite na výraznú svetlú červenú, ktorá pôsobí zbytočne agresívnym dojmom. Taktiež sa vyhnite oranžovej alebo žltej. Podľa niektorých prieskumov majú malé deti v žltých miestnostiach častejšie sklony k plaču,“ uviedla Monika Linghartová. Aké farby sa hodia do detskej izby?

 

Modrá – znižuje krvný tlak, spomaľuje dýchanie a srdcový tep. Rovnako ako zelená patrí medzi upokojujúce farby.

Ružová – symbolizuje nežnú aktivitu, voľnú myseľ a energiu, lásku a náklonnosť.

Zelená – ďalšia upokojujúca farba, ktorá blahodarne pôsobí na našu myseľ a zrakovú sústavu, pomáha nám relaxovať a zaspávať.

 

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 232

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby