V každodennom uponáhľanom svete sa kvalitný spánok stáva čoraz väčším luxusom. Zaneprázdnení ľudia často podceňujú význam správneho odpočinku a nevedomky tak ohrozujú svoje fyzické aj duševné zdravie. Jedným z kľúčových faktorov zdravého spánku je správny matrac. Výber matraca s určitým počtom anatomických zón môže mať zásadný vplyv na celkový stav nášho tela.

Obrázok: Užite si spánok na kvalitnom matraci. Zdroj: Midjourney

Kvalitný spánok je rozhodujúci pre optimálne fungovanie nášho tela a mysle. Počas spánku sa náš organizmus regeneruje a pripravuje na ďalší deň.

Nedostatok spánku môže viesť k rôznym zdravotným problémom, vrátane chronického únavového syndrómu, depresie, nadváhy, srdcových ochorení a dokonca aj zníženej imunite. Aby bol váš spánok zdraviu prospešný, začnite výberom správneho matraca. Pri výbere je dôležité venovať pozornosť jeho ergonómii a podpore tela. Najkvalitnejším typom je matrac s anatomickými zónami. Tento matrac je navrhnutý tak, aby sa prispôsobil jedinečným potrebám nášho tela.

Zónové matrace a ich vplyv na spánok

Zónový matrac je rozdelený do niekoľkých zón s rôznymi tuhosťami alebo podpornými vlastnosťami. Tieto zóny sú navrhnuté tak, aby poskytovali individuálnu podporu pre rôzne časti tela, ako sú hlava, krk, ramená, bedrá a nohy. Každá zóna má svoju vlastnú tuhosť, aby sa zabezpečila optimálna pozícia tela počas spánku.

Rôzne tvrdosti jednotlivých zón matraca majú významný vplyv na:

  • Uvoľnenie svalov: mäkšie zóny umožňujú lepšie uvoľnenie svalov, čo vedie k pohodlnejšiemu spánku a zníženiu napätia.
  • Podporu chrbtice: správna tuhosť v oblasti chrbtice zabezpečuje jej optimálnu podporu, čo pomáha predchádzať bolestiam a nepohodliu počas spánku.
  • Zníženie tlaku: rôzne tvrdé zóny pomáhajú rovnomerne rozložiť tlak na jednotlivé časti tela, čo znižuje riziko vzniku tlakových bodov.
  • Individuálna pohodlnosť: možnosť voľby počtu zón umožňuje každému spiacemu nájsť ideálnu kombináciu pohodlia a podpory podľa svojich individuálnych preferencií.

Nesprávne zvolená tvrdosť matraca môže viesť k bolestiam a nepohodliu, čo má negatívny vplyv na kvalitu spánku. Preto aj pri kúpe zónových matracov venujte dostatočnú pozornosť ich výberu.

Charakteristika a porovnanie matracov s 3, 5 a 7 zónami

Zónové matrace predstavujú revolučný prístup k spánku, pričom sa zohľadňujú individuálne potreby spiaceho a poskytuje sa cielená podpora pre rôzne časti tela. Pri výbere zónového matraca je dôležité zvážiť počet zón a ich charakteristiky. 

Matrace s 3 zónami:

  • Jednoduché a cenovo dostupné.
  • Základná podpora pre celé telo.
  • Ideálne pre tých, ktorí potrebujú rovnomernú podporu tela.

Ako už názov napovedá, 3-zónové matrace majú základné rozdelenie do troch zón, ktoré sú zamerané na podporu hlavy, chrbta a nôh. Sú ideálne pre tých, ktorí majú pomerne jednotné potreby podpory po celej dĺžke tela a nevyžadujú špecifické riešenia.

Matrace s 5 zónami:

  • Presnejšia podpora jednotlivých častí tela.
  • Vhodné pre tých, ktorí majú špecifické potreby v oblasti podpory.

Matrace s 5 zónami sú o niečo pokročilejšie a ponúkajú špecifickejšiu podporu pre konkrétne časti tela, ako sú hlava, ramená, chrbtica, bedrá a nohy. Všetky zóny majú za úlohu zabezpečiť správnu polohu chrbtice, ktorá by mala byť počas spánku v rovine.

Matrace so 7 zónami:

  • Najpresnejšia a najšpecializovanejšia podpora.
  • Ideálne pre tých, ktorí majú zložité potreby alebo trpia špecifickými problémami s chrbticou či kĺbmi.

Obrázok: Pri výbere zónového matraca dbajte na svoje individuálne potreby. Zdroj: Materasso.sk

Zónové matrace sú najpokročilejšie a poskytujú najpresnejšiu podporu pre každú časť tela. Okrem hlavy, ramien, bedier a nôh majú aj špeciálne zóny pre krk a panvu. Sú ideálne pre tých, ktorí majú komplikované potreby alebo trpia špecifickými problémami s chrbticou či kĺbmi.

Podrobný popis 7-zónového matraca

Ako sme už spomínali, 7-zónový matrac je navrhnutý s ohľadom na rôzne časti tela a ich individuálne potreby. Každá zo siedmich zón matraca má svoje špecifické vlastnosti a funkcie, ktoré sa prispôsobujú danému segmentu tela a jeho potrebám.

  1. Hlava a krk: Táto zóna je obvykle navrhnutá tak, aby poskytovala správnu podporu pre hlavu a krk. Mäkké, ale stále podporné materiály, umožňujú krku, aby sa správne zarovnal s chrbticou, čo je kľúčové pre zdravý spánok a uvoľnenie svalov.
  2. Ramená a horná časť chrbta: Táto oblasť by mala byť tiež mäkšia, aby sa umožnilo pohodlné zapadnutie ramien a poskytla sa dostatočná podpora pre hornú časť chrbta.
  3. Bedrá a panva: V tejto zóne je potrebná dobrá opora, aby sa udržala správna poloha bedier a chrbtice. Preto sa tu používajú tvrdšie materiály.
  4. Stehná: Pre túto oblasť sa zvyčajne používajú materiály s variabilnou tvrdosťou, ktoré umožňujú efektívne vyváženie hmotnosti a tlaku zo stehien.
  5. Kolená: V tejto zóne je dôležité mať dostatočnú podporu pre kolená, aby sa minimalizoval tlak a zabezpečil pohodlný spánok. Má rovnakú tvrdosť ako bederná zóna.
  6. Lýtka: Táto oblasť môže byť mierne mäkšia, aby sa umožnil komfortný odpočinok unaveným nohám.
  7. Chodidlá a päty: Zvyčajne najmäkšia zo všetkých zón. Poskytuje pohodlie a úľavu pre unavené chodidlá a členky.

Matrace Alteza od Materasso

Ak hľadáte matrac, ktorý vám zaručí maximálny komfort pri spánku, vyberte si taký, ktorá je vyrobený z kvalitných materiálov a má 7 zón tvrdosti. Napríklad od spoločnosti Materasso, ktorá sa svojimi produktami zameriava na zdravý spánok a ich matrace patria k špičke na trhu. Nájdete ich pod názvom Alteza a boli vytvorené s cieľom zabezpečiť správne zónovanie v pomere k individuálnej výške spiaceho.

Poťah matraca je vyrobený z vlákna z prírodného hodvábu a obsahuje podobné bielkovinové látky ako ľudská koža, takže je veľmi príjemný na dotyk. Navyše je antialergický a antibakteriálny.

Výrobné materiály zónových matracov

Pri výrobe zónových matracov sa používajú rôzne typy materiálov, ktoré ovplyvňujú ich vlastnosti a schopnosť poskytovať podporu a pohodlie počas spánku. Najpredávanejšie a najkvalitnejšie sú pružinové či taštičkové matrace z pamäťovej peny a latexu. Taštičkové matrace vďaka pohybu taštičkových pružín umožňujú presnú podporu pre každú časť tela, čo vedie k správnemu zarovnaniu chrbtice a minimalizácii bodového tlaku.

Pri výbere zónového matraca je dôležité zvážiť vlastnosti jednotlivých výrobných materiálov. Každý má svoje vlastné výhody a obmedzenia, preto je dôležité zvoliť si taký materiál, ktorý najlepšie vyhovuje individuálnym potrebám a preferenciám spáča.

Zónové matrace sú vhodné nielen pre ľudí so zdravotnými problémami či seniorov trpiacich bolesťami. Tieto matrace ocení každý dospelý človek aj bez zdravotného, fyzického či psychického problému. Zabezpečujú komfort a výrazne zlepšujú kvalitu spánku a tým aj celý nasledujúci deň. Pri výbere matraca uprednostnite kvalitu pred cenou, pretože sa vám to vráti v podobe zdravého a vitálneho dňa a vlastne aj celého života.

Zobrazenia: 6

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby