Sadrokartón môžete využiť kdekoľvek u vás doma. Môžete z neho urobiť priečky medzi miestnosťami, nahradiť umakartové jadro v kúpeľni, môžete ho použiť na opláštenie montovaných budov, alebo ho môžete použiť na vytvorenie stropných podhľadov. Jednoducho, dá sa využiť kdekoľvek a na čokoľvek. Sadrokartón môže byť odolný voči vode, požiaru, alebo sa používa na odhlučnenie.

Sadrokartón môžete použiť kdekoľvek vo svojej domácnosti. Zdroj: 123led.sk

Výber sadrokartónu

V prvom rade je dôležité, kde chcete sadrokartón použiť. Ak je to v kúpeľni, dbajte na to, aby bol odolný proti vlhku a vode. Ak ho chcete dať do podkrovia, musí odolávať vysokým teplotám a požiaru. Ak chcete odhlučniť steny, napríklad voči zvukom z okolitých bytov, existuje typ sadrokartónu aj na to. Ak chcete len stropný podhľad, stačí vám na to obyčajný sadrokartón bez špeciálnych vlastností.

Aby bol sadrokartón pevne upevnený, je potrebné vybrať vhodné komponenty nosných profilov spolu s kotviacim materiálom. 

Pripevnenie sadrokartónu nie je nijak náročné. Je to ľahký materiál, a preto je jeho montáž jednoduchá. Priečky či podhľady si môžete skonštruovať aj sami. Ku práci so sadrokartónom potrebujete náradie, ktoré je cenovo dostupné a väčšinou ho nájdete aj u vás doma - vŕtačka, pomôcky na meranie, skrutkovače, vodováha, nože na rezanie, pomôcky na brúsenie, špachtle či nebožiec.

Dbajte nielen na výber správneho sadrokartónu, ale aj osvetlenia. Zdroj: 123led.sk

Upevnenie sadrokartónu a povrchová úprava

V prvom rade je potrebné vytvoriť podkonštrukciu z kovu alebo dreva. Na ňu sa následne upevňuje sadrokartón skrutkami. Dbajte na dostatočnú dĺžku skrutiek, aby pevne držali sadrokartón na podkonštrukcii.

Keď už máte sadrokartónové dosky upevnené, nasleduje tmelenie hrán, skrutiek a škár medzi jednotlivými sadrokartónovými doskami. Ideálne sú práškové škárovacie tmely a na finálnu úpravu zase pastovité tmely.

Po zatmelení povrch prebrúste brúsnou mriežkou. Buďte však opatrný, aby ste nepoškodili tmel.

Po brúsení by ste mali povrch napenetrovať. Pokiaľ použijete penetráciu, povrchová úprava bude pre vás omnoho jednoduchšia. Pri natieraní, napríklad farby, si zvoľte radšej valček alebo farbu nastriekajte. Maľovanie štetkou sa neodporúča, pretože môže poškodiť povrch.

Opracúvajte sadrokartón opatrne, aby sa nepoškodil.

Elektroinštalácia v sadrokartóne

Pokiaľ inštalujete elektrické rozvody za sadrokartónom, myslite na bezpečnosť a ak sa jedná o zložitejšie inštalačné úkony, prenechajte ich radšej odborníkom. Vopred si premyslite, kde chcete umiestniť zásuvky, vypínače či osvetlenie. Premyslite si aj rozmiestnenie rozvodných a inštalačných krabíc a izolačných podložiek. Inštaláciu týchto komponentov však radšej nechajte tiež na odborníkov, aby ich umiestnenie bolo bezpečné. 

Montáž LED svetiel do podhľadu - sadrokartónu

Najskôr si premyslite a následne zakreslite rozmiestnenie bodových LED svetiel v sadrokartóne. Ak už máte diery pre LED svetlá vymerané, môžete ich navŕtať. Veľkosť vrtáku by mala byť cca 40-50 mm. Pokiaľ potrebujete otvor ešte rozšíriť, použite na to frézu alebo rašple. Najčastejší priemer stropného LED svetla v sadrokartóne je cca 43 mm.

Nechajte nad bodovými svetlami miesto na chladenie žiaroviek. V ich blízkosti nenechávajte ani žiadne horľavé materiály. Aj keď LED svetlá sa veľmi neprehrievajú, istota je istota.

Následne môžete inštalovať svietidlo. Zospodu ho vložíte a zhora zaistíte pomocou pružiny, ktorá je zväčša dodávaná k zápustným LED svetlám.

Zápustné LED bodové svetlo do sadrokartónu. Zdroj: 123led.sk

Výber LED svetiel do sadrokartónu

Pochopiteľne, najlepší je zvoliť LED žiarovku. LED svetlá dlho vydržia, neprehrievajú sa ako normálne žiarovky a dokonca vám ušetria aj elektrickú energiu.

Do podhľadu sú ideálne LED bodové svetlá so žiarovkami s päticou GU10 alebo MR16. Vyberajte e-shopy, kde kúpite celý set LED svietidiel, vrátane vstavaného rámika a pätíc. Uľahčí vám to inštaláciu do sadrokartónového stropu či podhľadu.

Lukáš Rymer za 123led.sk

Zobrazenia: 1807

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby