THA Architecture, dizajnéri budovy Cyan Building, dávajú prednosť kvalite pred kvantitou.

Svojimi 16 poschodiami a rozlohou 380 000 štvorcových stôp ponúka Cyan Building v Portlande nový pohľad na udržateľné mestské bývanie. Budova je navrhnutá podľa presvedčenia že menej je viac a ponúka 364 prevažne jedno alebo dvojizbových bytov, z ktorých má väčšina rozlohu do 550 štvorcových stôp. No strategické detaily a efektívny environmentálny systém vytárajú pocit priestrannosti, ktorý  nezodpovedá ich nízkej cene. Vďaka dostupnosti sociálnej vybavenosti a zlatému certifikátu LEED ponúka Cyan kvalitu skôr než kvantitu tým, ktorí dávajú prednosť mestskému život v mierne stiesnených podmienkach.

 

Dizajn budovy Cyan odzrkadľuje túto prioritu v každom detaile. Byty majú obrovské dvojité okná a posuvné predely, ktoré vytvárajú pocit otvorenosti a umožňujú flexibilne upravovať byt podľa potrieb. Kompaktné a energeticky úsporné kuchynské vybavenie, toalety s dvojitým splachovaním a úsporné sprchové hlavice a vodovodné batérie umocňujú efektívne využívanie vody a energie a použitie nízko-emisnej povrchovej úpravy a miestnych materiálov s vysokým podielom recyklovaných zložiek pomáhajú budove v maximálnej miere znižovať spotrebu surovín.


Nájsť viac podobných fotografií na stavebnictvo.sk

Udržateľné stratégie sú badateľné aj na úrovni budovy ako celku. Cyan využíva 100% energie z obnoviteľných zdrojov a jej mechanický systém využíva vysokovýkonné chladiče a vyhrievacie telesá pre ochladzovanie a ohrev. Spolu s vysoko účinným presklením a pohybovými senzormi napojenými na osvetlenie toto všetko vedie k 20% úspore energie oproti budovám porovnateľnej veľkosti a funkcie. Svojimi dynamickými sklenenými fasádami a zapojením prízemia do okolitého výrazu ulice si Cyan nachádza svoje pevne miesto v kontexte mesta. No svojou blízkosťou k niekoľkým parkom navrhnutým Lawrencom Halprinom, centrálnym dvorom a ekologickou strešnou záhradou, ktorá je domovom mnohých domácich ale aj cudzokrajných druhov rastlín, ponúka táto budova svojim obyvateľom pokojné miesto pre oddych v centre mesta. Dažďová voda, ktorej je v Portlande viac než dosť, je na ekologickej streche zachytená a prefiltrovaná a následne sa využíva na zavlažovanie.


Zdroj :WORLD ARCHITECTURE NEWS

Foto : Jeremy Bitterman

Zobrazenia: 173

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby