Niekdajšie silo sa zmení na rurálny poschodový obytný dom, vďakaC. F. Møller.

V centrách mnohých dánskych miest je možné nájsť priemyselné silá. Väčšina z nich sa už nevyužíva no napriek tomu vizuálne dominujú miestnemu obzoru. Nie je tomu inak ani v meste Løgten, severne od Aarhusu. Toto silo sa zmení na poschodový obytný dom, v ktorom sa nachádza 21 bytových jednotiek vysokého štandardu, ktoré sú buď jedno alebo viacposchodové. Predstavujú alternatívu k štandardným bytom alebo k sídelnej kaši, pričom sa jedná o mix jednoposchodových bytov a mezonetov čo znamená, že ani spodné poschodia neprichádzajú o výhľad a že žiadne dva byty nie sú rovnaké.

 

Vlastné silo obsahuje schodisko a výťahy a predstavuje základ pre spoločnú strešnú terasu. Okolo veže sú byty vybudované na oceľovej konštrukcii v podobe, ktorá ihneď upúta oko vďaka tvarom, ktoré sa vynárajú von do svetla a krajiny, trochu ako kocky Lego. Táto stavba, so svojími vyčnievajúcimi prvkami a netradičným rozmiestnením poskytuje všetkým bytom pomerne štedrý vonkajší priestor a výhľad na záliv Aarhus a mesto samotné. Rovnako sa každému bytu dostane slnečného svetla ráno, na obed aj večer, či už je na severnej alebo južnej strane sila.

 
Nájsť viac podobných fotografií na stavebnictvo.sk

Na úpätí sila je vytvorené nové bytové stredisko, ktoré tvorí verejný priestor, obklopený komplexom so zmiešaným využitím pre obchody, supermarket, a terasové bývanie ako aj zelený park, v ktorom sa nachádzajú malé pozemky pre rezidentov. Podstata obytného domu v sile ostáva jedinečná – keďže sa jedná o prestavbu, nie je možné, aby v okolí vznikla stavba s rovnakou alebo väčšou výškou  a tak tento dom ostáva voľne stojacou dominantou. Je príkladom, ako premeniť nepotrebné stavby a dať im novú identitu a zhustiť bývanie na predmestí.

 

Zdroj :WORLD ARCHITECTURE NEWS


Zobrazenia: 380

Komentár


ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o Marec 29, 2011 na 20:34
tak to sa divim ze to nezburali cele a nepostavili nanovo...

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Marec 29, 2011 na 13:07
no pôvodná stavba bola zrelá buď na dynamit alebo na architekta. :)

ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Január 17, 2011 na 19:26
krásne ... a výhľad na záliv a zelený park, nie na paneláky ... tak takýto byt by som možno aj menila za dom

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Január 15, 2011 na 10:14
Potešilo by aj mňa keby to vidím ako to predtým vyzeralo. Takých starých "dominantov" (ktoré sú zrelé na prerábku)  aj na Slovensku hodne...

ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o Január 14, 2011 na 14:50
škoda že tam nie je foto ako vyzera povodne silo

PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Január 14, 2011 na 14:43
V celku podarený návrh obnovy priemyselného sila :-) Like it

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby