Vchodové dvere sú jedným z najnamáhavejších prvkov na dome, musia jeho obyvateľov chrániť pred nepriazňou počasia či potenciálnym narušiteľom. Ide o dlhodobú investíciu, preto sa odporúča, aby ste ich výber konzultovali s odborníkom.

Dvere by mali podporiť celkový architektonický štýl nehnuteľnosti. Byť šperkom, ktorý víta návštevníkov, zároveň by však mali byť bezpečné a mať výborné tepelnoizolačné vlastnosti.

 

Pri výbere vchodových dverí sú dôležité:

1.    Bezpečnosť

Pri vchodových dverách sa rozlišuje šesť bezpečnostných tried, pričom platí, že čím vyššie číslo, tým vyšší stupeň ochrany. Zásadné je opýtať sa dodávateľa, či deklarovanú triedu bezpečnosti spĺňa celý výrobok, alebo len niektorý z prvkov (profil, sklo, kovanie). Okrem kvalitného materiálu, z ktorého by mali byť vchodové dvere vyrobené, disponovať by mali aj vhodnými zárubňami. Ich profilové rámy by mali byť osadené pevne a hlboko do steny, aby ich nebolo možné zlodejmi vytrhnúť. Odolnosť exteriérových dverí rodinného domu sa dá zvýšiť integrovanými viacbodovými zámkami a bezpečnostným kovaním. „Z hľadiska bezpečnosti dverí sa odporúča, aby dvere mali aspoň trojbodové uzamykanie a bezpečnostnú zámkovú vložku. Namiesto kľučky si z vonkajšej strany dverí nechajte nainštalovať guľu alebo rukoväť,“ hovorí Ing. Michal Kráľ, vedúci montáží a servisov INCON. Dvere s vyšším bezpečnostným štandardom vám pomôžu aj v prípade, že si dáte poistiť svoju nehnuteľnosť. Poisťovne v takomto prípade ponúkajú vyššie krytie.

2.    Tepelná a zvuková izolácia

Vchodové dvere musia mať výborné tepelnoizolačné vlastnosti. Hodnoty tepelnej izolácie sa uvádzajú v norme, a to koeficientom prestupu tepla. Čím je toto číslo nižšie, tým majú dvere lepšie tepelnoizolačné vlastnosti a sú úspornejšie. Základom pre pohodlné a spokojné bývanie sú aj zvukovoizolačné vlastnosti. Uvádzajú sa v decibeloch. Vyberte si dvere s čo najvyšším Rw.

3.    Dizajn

Vstupné dvere určujú celkový dojem domu. Dizajn u vchodových dverí je daný predovšetkým zvolenou výplňou – môže ňou byť sklo, sklolaminát, plast, hliník a pod. Vhodnú kombináciu výplní by mal odporučiť predajca podľa požiadaviek zákazníka na vzhľad a tepelnoizolačné vlastnosti dverí. Ako názov napovedá, výplň prekrýva na vonkajšej strane dverí profil. Vonkajšia strana dverí je vďaka tomu hladká a hrúbka výplne je širšia. Pokiaľ vyberieme výplň s dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami, budú mať takéto dvere aj menšie energetické straty. Veľmi vhodné je rozšíriť dvere o rôzne nadsvetlíky či prísvetlíky, ktoré môžu byť aj otvárateľné. Presvetlíte si tým vstupné priestory do domu. „Prednosťou vchodových dverí je aj to, ak sú dvere bezprahové, t.j. prahy sú nižšie ako 20 mm a umožňujú tak pohodlný a bezpečný prechod pri zachovaní tepelnoizolačných vlastností,“ dopĺňa Michal Kráľ.

 

4. Montáž

„Svojím zákazníkom stále tvrdíme, že bez odborne zrealizovanej montáže je aj ten najlepší produkt len vyhodenou investíciou. Preto šetrenie na montážnom materiáli a skúsenom odborníkovi skutočne nie je na mieste,“ hovorí  Michal Kráľ. Pri montáži vchodových dverí sa odporúča zveriť ju do rúk vyškolených montážnikov, ktorí dokážu odborne namontovať každú zákazku tak, aby výsledok splnil očakávania zákazníka.

 

Ako na výber materiálu vchodových dverí

  •  Hliníkové vchodové dvere

Dvere z hliníka patria k zákaznícky obľúbeným voľbám najmä pre ich pevnosť, tvarovú stálosť a odolnosť proti vonkajším poveternostným podmienkam. Hliník dobre prilieha a izoluje hluk. Dvere z tohto materiálu majú dobré tepelnoizolačné vlastnosti, ale z hľadiska ceny sú trochu nákladnejšie. Poskytujú však vysokú mieru bezpečnosti a vyznačujú sa dlhou životnosťou. Sú tiež prakticky bezúdržbové.

  • Plastové vchodové dvere

Plastové vchodové dvere obľubujú zákazníci najmä pre ich dobré tepelnoizolačné vlastnosti, cenovú dostupnosť a nenáročnú údržbu. Pozor si dajte na výrazne lacnejšie plastové dvere, pretože za menej peňazí môžete získať nižšiu kvalitu a dvere sa môžu začať prehýbať.   

  • Drevené vchodové dvere

Drevené dvere majú nezameniteľný prírodný vzhľad, vynikajúce teplotechnické vlastnosti a sú príjemné na dotyk. V prípade dreva je však nutné počítať so zvýšenou náchylnosťou na vlhkosť a jemné tvarové deformácie. Preto je pravidelná starostlivosť o ich krásu a funkčnosť nutná.

  • Drevohliníkové vchodové dvere

Ak sa vám páči drevo, ale radi by ste sa vyhli pravidelnej starostlivosti, drevohliníkové dvere sú pre vás to pravé. Svojím exkluzívnym vzhľadom hliníka zvonka a dreva zvnútra spájajú to najlepšie z oboch materiálov.

 

Tip na hliníkové vchodové dvere

INCON ALUMINIUM COMFORT – tento hliníkový systém dverí ponúka vynikajúce izolačné vlastnosti. Vyznačuje sa robustnosťou a odolnosťou voči deformáciám. Vysoká pevnosť profilov umožňuje výrobu konštrukcií veľkých rozmerov a hmotností v elegantnom dizajne. Ponúkajú bohaté možnosti variability. Vybrať si môžete z mnohých kombinácií so svetlíkmi (rámovými alebo panelovými), sklom alebo ozdobnými lištami. Kombinovať ich možno aj s plastovými oknami vďaka kompatibilným dizajnom.

 

Zobrazenia: 16

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby