Chýba vám už nielen záhradníčenie, ale aj čerstvé bylinkové prísady do kuchyne? Nebuďte smutní, mnohé z nich je možné pestovať v pohodlí domova – na parapete, balkóne, terase či v zimnej záhrade. Odborník z Hornbachu vám poradí, na čo rozhodne nezabudnúť.

Bylinky už nemusíte využívať v čerstvej podobe iba sezónne. Pažítka na chleba, petržlenová vňať do polievky, mäta a medovka do čaju, bazalka do šalátu či mnohé ďalšie variácie, ktoré ste si počas rokov zamilovali, si môžete dopriať po celý rok. Stačí vedieť, ako na to.

Pohodlne doma

Čerstvé bylinky potrebujú k svojmu rastu tieň aj slnko – záleží na konkrétnej rastliny. Ideálny je pre nich teda parapet alebo zasklený balkón či lodžia. „Pestovanie byliniek v bytových podmienkach uľahčujú kvetináče so samozavlažovacím systémom a zabudovaným ukazovateľom hladiny vody. Dobrou voľbou z ponuky na trhu sú napríklad dizajnové samozavlažovacie kvetináče Cobble s integrovaným meraním vody aj nalievaním a prepadovým odtokom,“ hovorí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Vlastné sadenice

Bazalka, pažítka, oregano, tymián, koriander, majorán, mäta či medovka – tieto bylinky vám určitý čas porastú aj v kvetináčoch na kuchynskom parapete. Môžete si zohnať hotové sadenice, ale lepšou voľbou je vypestovanie vlastných priamo zo semien. Ide to veľmi jednoducho, a to aj bez skleníka. Z vlastných výsevov získate nielen dostatok kvalitných sadeníc na výsadbu doma či vonku na záhrade, ale aj druhy alebo odrody, ktoré by ste zrejme jednoducho nezohnali. Zároveň tým môžete ušetriť.

„Ak chcete využiť príležitosť a začať s predpestovaním sadeníc, stačí kedykoľvek počas zimy rovnomerne vysiať semienka na povrch výsevného substrátu a pritlačiť ich. Predtým je ale potrebné vedieť, aké podmienky zvoleným bylinkovým druhom vyhovujú. Najdôležitejšie bude dopriať týmto rastlinám dostatok svetla – ideálne je, keď dopadá z každej strany. Priestor, kde máte vysiate bylinky, aspoň raz denne vyvetrajte, aby ste zabránili rozmnožovaniu pôdnych húb. Dodržujte optimálnu teplotu a rastliny nezalievajte studenou vodou. Vysoko kvalitné semená rôznych odrôd byliniek a tiež substráty určené priamo pre bylinky aj špeciálne hnojivá ponúka napríklad značka Floraself vo svojom rade Nature. Z vlastného výsevu získate množstvo sadeníc, ktoré vám čoskoro poskytnú veľký úžitok,“ radí David Benda.

Kľúč k zdraviu

Klíčky a mikrobylinky sú obrovským hitom. Môžete si vybrať z rôznych druhov a odrôd, podľa preferovaných chutí, od pikantných cez orechové až po jemné. Zvoliť si možno tradičnú žeruchu, rukolu, horčicu, senovku, ale aj ďalšie druhy. „Ideálne je si vybrať zmes semien, ktoré sú špeciálne určené na naklíčovanie. Klíčky si vypestujete jednoducho a rýchlo. Nepotrebujú veľa miesta ani špeciálne pestovateľské pomôcky, dokonca ani zvláštnu starostlivosť. Prinášajú rýchly výsledok – výborne chutia a posilňujú imunitu,“ vysvetľuje špecialista z Hornbachu a dodáva: „Klíčiace bylinky potrebujú dostatok svetla, vlahy a pravidelný prísun čerstvého vzduchu. Vyhnite sa nadmernej zálievke a studenému substrátu. Praktickou pomôckou pre ľahšie pestovanie mikrobyliniek sú výsevné izbové skleníčky s textíliou alebo s minikvetináčikmi či výsevná miska s poklopom.“

Vždy čerstvá vňať

Vysaďte si do kvetináča niekoľko petržlenových koreňov alebo pri príprave pokrmov odrežte koniec koreňa petržlenu s listovou bázou a položte ju do misky s vodou. Zakrátko budete mať k dispozícii čerstvú a chrumkavú petržlenovú vňať. Rovnaký spôsob môžete uplatniť aj pri zeleri. Ten je nielen zdravou zeleninou, ale patrí aj medzi liečivé rastliny. „Do kvetináča so substrátom si môžete tiež vysadiť cibuľu, šalotku alebo cesnakové strúčiky, a zakrátko budete môcť využívať aj ich vňate,“ upresňuje David Benda.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 222

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby