Nielen automobilová doprava, ale aj vykurovanie a príprava teplej vody v rodinných domoch tvoria veľký podiel všetkých emisií v domácnostiach. A zatiaľ čo zastaralé vykurovacie systémy nadmerne zaťažujú životné prostredie, nové vysokoúčinné technológie významne prispievajú k ochrane klímy.

Trvalo udržateľným riešením pre novostavby v energetickej triede A0 sú tepelné čerpadlá značky Vaillant. Dokážu zabezpečiť nielen pohodlné vykurovanie, ale aj dostatok teplej vody a chladenie. Významne prispievajú k zníženiu emisií a zároveň šetria náklady na vykurovanie. Bezplatne využívajú až 75 % energie – priamo zo vzduchu, vody alebo zeme.

 

Požiadavky na domy A0

Súčasná legislatíva nariaďuje, že rodinný dom so stavebným povolením po 1. januári 2021 musí spĺňať podmienky pre zaradenie do energetickej triedy A0 (potreba primárnej energie do 54 kWh/m2 za rok). S akými technológiami (resp. ich kombináciou) dodržať normu, to závisí od konkrétneho projektu domu. Ak chcú majitelia novostavby staviť na istotu, mali by vopred rátať s tepelným čerpadlom, napríklad v niektorej z týchto kombinácií:

  • Tepelné čerpadlo vzduch/voda + fotovoltika
  • Tepelné čerpadlo vzduch/voda + kozub
  • Tepelné čerpadlo vzduch/voda + centrálne riadené vetranie s rekuperáciou + fotovoltika

V prípade niektorej z týchto možností je vstupná investícia síce vyššia, treba však očakávať podstatne nižšie prevádzkové náklady. Klesne totiž spotreba energie počas prevádzky domu. Uvádza sa ušetrenie okolo 60 % prevádzkových nákladov v porovnaní s bežným rodinným domom.

Monoblokové tepelné čerpadlo

Pre novostavby v energetickej triede A0 i pre staršie domy je vhodné monoblokové tepelné čerpadlo aroTHERM plus typu vzduch/voda (3-12 kW, A+++). V domácnosti sa postará o vykurovanie, chladenie i prípravu teplej vody. Toto zariadenie je naplnené prírodným ekologickým chladivom R290 pre zníženie uhlíkovej stopy. To mu umožňuje podať nadpriemerný výkon a zároveň byť extrémne ohľaduplným k životnému prostrediu.

Systém sa dá nainštalovať už za jediný deň, bez významných stavebných úprav. Pozostáva z tepelného čerpadla (vonkajšej jednotky) umiestneného v exteriéri a interiérovej jednotky uniTOWER plus (so zabudovaným 185 l zásobníkom teplej vody).

Splitová technológia

Postará sa o príjemnú teplotu v interiéroch počas chladných mesiacov, o chladenie v lete aj teplú vodu po celý rok. K tomu nižšie účty za energiu a o tretinu menej emisií. Tieto výhody prináša tepelné čerpadlo aroTHERM split vzduch/voda (3-12 kW, A++/A+++) s technológiou oddeleného chladivového okruhu. Systém sa skladá zo splitového tepelného čerpadla a praktickej interiérovej jednotky uniTOWER s integrovaným 185 l zásobníkom teplej vody.

Obidva typy teplených čerpadiel (splitové aj monoblokové) sa v spojení so systémovým regulátorom sensoCOMFORT, internetovým modulom sensoNET a aplikáciou sensoAPP dajú ovládať aj na diaľku cez aplikáciu v smartfóne či tablete. Zároveň dokážu spolupracovať s ďalšími produktami značky Vaillant (solárnym systémom na ohrev vody, riadeným vetraním s rekuperáciou i fotovoltikou). Zároveň patria k najtichším tepelným čerpadlám na trhu.

www.vaillant.sk

 

Zobrazenia: 101

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby