Mesto Show Low v Arizone je jednou s najrýchlejšie napredujúcich komunít v oblasti White Mountains a počet jeho obyvateľov sa stále mení. Trvale v meste býva 8000 ľudí, no v letných mesiacoch sa tento počet zdvojnásobuje, vďaka obyvateľom z okolitých miest Tuscon a Phoenix, ktorí si sem chodia vychutnávať slnečné svetlo.

 

V svetle tohto dramatického rozvoja sa rozhodlo, že Show Low potrebuje spoločenské centrum, miesto, kde by sa komunita mohla schádzať a spoznávať sa. Miestna spoločnosť Shepley Bulfinch (v minulosti známa pod názvom merzproject architecture + urban design) dostala za úlohu navrhnúť dvojdielny plán modernizácie ulice, čím sa mala vytvoriť moderná knižnica a renovovať stará knižnica, ktorá sa mala stať mestským komunitným centrum.

 

Po jej dokončení sa knižnica v Show Low ukázala ako nesmierne úspešný projekt, keďže prilákala veľký počet nových čitateľov a zvýšil sa aj počet jej denných návštev. Návrh ťaží z miestnej tradičnej architektúry a tento komplex s rozlohou vyše 20 000 štvorcových stôp reflektuje miestnu tradíciu, pričom jej dodáva moderný nádych. Exteriér je prekrytý veľkou tabuľou skla, ktorá prepúšťa do interiéru slnečné svetlo.

 

Hlavný architekt vysvetľuje, že sklenený vchod bol navrhnutý tak, aby bol otočený priamo na susedný mestské komunitné centrum, čo vytvára bránu do tradície spojenej so starou knižnicou a vnára ju do moderného kontextu.

Zdroj :WORLD ARCHITECTURE NEWS

Zobrazenia: 774

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby