Kultúrne centrum v Elsinore vzniklo premenou starej lodenice.

Budova bola slávnostne otvorená 10/10/2010 o 10:10 je prvým projektom svojho druhu. Jedná sa o premenu starej lodenice o rozlohe 17.000 metrov štvorcových na kultúrne stredisko. Toto stredisko obsahuje knižnicu, priestory pre výstavy, koncertnú sálu a priestory pre ďalšie udalosti, ktoré do mesta prinesú nový náboj. Stará lodenica sa nachádza na prednej strane prístavu, naproti hradu Kronborg, ktorý patrí na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Zadávateľom stavby bolo mesto Elsinore a firma Soren Jensen Consulting Engineers ktrá poskytla štrukturálne, mechanické, elektronické, požiarne, bezpečnostné a IT inžinierstvo. Pre premenu tak veľkého objektu bol treba naozaj prepracovaný plán (centrum sa skladá zo 4 budov). Bolo vyhlásené výberové konanie a po jeho ukončení začali v roku 2006 práce na realizácii prestavby.

Na prepojenie budov k sebe, vyvinul realizačný tím komplexnú trojuholníkovú štruktúru skla a ocele, ktorá obteká okolo celého komplexu. Výzvou bola aj tesná blízkosť prístavu a vysoká hladina podzemnej vody. Každá zo 4 budov obsiahnutých v komplexe mala iné konštrukčné riešenie a bola postavená z iných materiálov. Ku každej z nich sa teda muselo pri obnove pristupovať samostatne. Výsledkom sú odvážne a inovatívne riešenia.

Ako hlavný vstup do centra slúži budova uprostred, jej 3-poschodová oceľová štruktúra jej dáva jedinečnú a ikonickú identitu. Štruktúra tejto budovy je zložená z oceľovej konštrukcie s kompozitnými nosníkmi uzemnenými v dvoch betónových pilieroch, ktoré nesú väčšinu hmotnosti budovy. Nad vchodom je 15 metrov dlhá kozola z ocele a skla.

Geometria lodenice a nedostatok stability znamenali pre technický tím závažné problémy. Napríklad nová koncertná hala mala suterén v úrovni pod vodnou hladinou, čo v kombinácii s vysokou hladinou podzemnej vody predstavovalo nemalé komplikácie. Avšak cez všetky úskalia sa realizačnému tímu podarilo vytvoriť kultúrny komplex, ktorý na jednom mieste poskytne veľké množstvo foriem kultúrneho vyžitia.

Zdroj: World architecture news

Zobrazenia: 522

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby