Pracovať na rozkývanom kuchynskom stole v pološere s jedným kladivom, skrutkovačom, krajčírskym metrom a neupnutým plátkom pílky na železo? Namiesto zveráku používať vlastnú ruku? To nemôže viesť k dobrému výsledku! Preto vám prinášame niekoľko zásad, bez ktorých sa pravá svätyňa domáceho majstra nezaobíde.

 

„Základným prvkom dobre vybavenej dielne je veľký stôl, na ktorý patrí pevný zverák. Pracovné miesto by malo byť dobre osvetlené, a to najlepšie z viacerých miest. Na prístroje, nástroje a materiál si odporúčam zabezpečiť skrine, pevné a prehľadné regály a organizéry, ktoré vám pomôžu udržať poriadok. Upratať prach, vodu a piliny vám pomôže priemyslový vysávač,“ radí Zlatko Slebodník, odborník z oddelenia náradia a železiarstva v projektových marketoch Hornbach. 

 

Pracovný priestor

Pracovný stôl si vyberte podľa jeho využitia. „Vybrať si môžete z montovaných, modulárnych, mobilných alebo hobby stolov so zásuvkami. Je dôležité mať nastavenú správnu výšku stola. Tá by mala byť taká, aby ste pri vŕtaní alebo brúsení mali lakeť v pravom uhle,“ vysvetľuje p. Slebodník z Hornbachu. „Stôl musí mať pevnú dosku a stabilnú konštrukciu. Najvhodnejšie je vyberať dosku z kovu alebo z tvrdého masívu s vodoodolnou úpravou a možnosťou upevnenia zveráku,“ dodáva.

 

Stroje a prístroje

Nemusíte ich mať všetky a ešte k tomu v profesionálnej kvalite. Ich výber je však vhodné starostlivo zvážiť. Medzi základné prístroje patria vŕtačka, akumulátorový skrutkovač, píla a brúska.

 

Silná ručná príklepová vŕtačka, najlepšie s dvojrýchlostnou prevodovkou, sa hodí na vŕtanie do kovu i kameňa, miešanie alebo ako pohon rôznych nástavcov. Svoje využitie však nájdu aj ďalšie vŕtačky, napríklad stĺpová alebo stojanová, zámočnícka alebo akumulátorová. Stĺpová vŕtačka je ideálna na vŕtanie rovnakých otvorov, veľkých priemerov a na výrez okrúhlych tvarov. Zámočnícku vŕtačku bez príklepu využijete pri presnom vŕtaní. Na rýchle vŕtanie a skrutkovanie je ideálna akumulátorová vŕtačka s dvomi batériami pre rýchlejšiu prácu. Na väčších skrutiek je vhodný rázový skrutkovač.

 

Ďalšími pomocníkmi sú píly, brúsky a frézy. „Uhlovú brúsku využijete na rozbrusovanie kovu, kameňa, plastov, zvarov a dreva. Priamočiaru brúsku zase na úpravu otvorov, a to pomocou brúsnych kameňov, rotačných pilníkov a rašplí. Na obrúsenie dreva, kovov, obkladačiek alebo skla budete potrebovať pásovú brúsku. Kov najlepšie opracujete pásovou pílou, ktorá sa používa tam, kde by rozbrusovačka teplotou rezu nevhodne ovplyvnila materiál,“ popisuje Zlatko Slebodník z Hornbachu.

 

Ak patríte k milovníkom dreva, vybavte si dielňu rôznymi pílkami. Neoceniteľným pomocníkom pri obkladaní palubovkami a lištovaní je kapovacia a pokosová píla. Poslúži na skrátenie presných prírezov kolmých aj pod uhlom. Na dlhšie priame rezy dreva, skracovanie alebo drážkovanie je dobrým partnerom ručná okružná píla alebo jej presnejší variant, ktorou je stolná okružná píla. Chvostovou pílou zasa môžete rezať aj stavebné drevo, konáre v záhrade a dokonca aj tvárnice pre suché murovanie.

 

Náradie a nástroje

Aby poličky a zásuvky neostali prázdne, naplňte ich ručnými skrutkovačmi rôznych tvarov a vlastností. Nezabudnite aj na kľúče a nástavce. Na skrutkové spoje existuje celý rad rôznych

druhov kľúčov od obyčajných plochých otvorených, cez očkoploché, očkové, očkové otvorené, ráčnové až po skrutkou nastaviteľné.

 

Svoje miesto v kutilskom raji majú aj kliešte kombinované, štiepacie a nastaviteľné, ktoré poznáte ako sikovky, hasáky a kladiva. Na opracovanie materiálu sú vhodné brúsne papiere, plátna, kamene, leštiace pasty a rezné i brúsne kotúče pre rôzne typy brúsok.

Dvakrát meraj, raz rež - zamerajte sa teda na meradlá, zvinovacie a skladacie metre, posuvné meradlá, uhlomery, mierky, vodováhy a na nože na papier, koberce alebo lepenku.

 

Nielen milovníci dreva musia mať v dielni povinne píly na drevo alebo na kov. Rôzne chvostovky na drevo, píly rámové, pilníky a rašple ihlové a zámočnícke.

 

Šikovní pomocníci

„Neoceniteľnou súčasťou dielne je kompresor. Využijete ho na dofúknutie pneumatík, lopty, bazéna, striekanie farieb alebo aj na tlakovanie pivného suda pri záhradnej párty,“ radí odborník z Hornbachu.

 

Domáci majstri budú pri svojich projektoch potrebovať zváračku, teplovzdušnú elektrickú pištoľ a na rýchle a pevné lepenie dreva, papiera a plastov lepiacu tavnú pištoľ. Na spájkovanie napr. tlačených spojov sa vám bude hodiť elektrická spájkovačka. Plynovú spájkovačku využijete ako modernú náhradu benzínovej letovacej lampy.

 

Na spoje na polypropylénové potrubie k rozvodom vody alebo stlačeného vzduchu dobre poslúži spájka na PP rúrky a ak sa budete potrebovať zbaviť samolepiek alebo starej farby, oplatí sa mať v regáli taktiež teplovzdušnú elektrickú pištoľ.

 

A takto by sme vedeli pokračovať do nekonečna. Ak chcete na svojich projektoch pracovať kvalitne, potrebujete k tomu dobre vybavenú dielňu. A na to nie je lepšie miesto ako Hornbach.

 

 

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 479

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby