Najvyšší čas požiadať o poukážky na slnečné kolektory do zásobníka

Kto chce mať teplú vodu zohriatu vlastnými slnečnými kolektormi ešte v tomto roku, má najvyšší čas podať si žiadosť o poukážku od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA), ktorou sa ich cena zníži až o polovicu. Od polroka 2020 platí nový systém evidencie poukážok na inštaláciu Obnoviteľných zdrojov energie (OZE) z projektu Zelená domácnostiam II, kde sa žiadosti podávajú priebežne až do naplnenia zásobníkov. Tohtoročný zásobník pre tepelné čerpadlá je už naplnený a ďalší záujemcovia o príspevky budú môcť žiadosti zaregistrovať až na budúci rok. Aj tohtoročný zásobník pre slnečné kolektory sa už zapĺňa, aj keď sa doň ešte zmestia stovky žiadostí za niekoľko sto tisíc eur. Podľa zverejnených údajov na stránke https://zelenadomacnostiam.sk/ vydala SIEA 13. augusta 2020 približne 337 poukážok na slnečné kolektory.

kolektory-vidiek

Alfréd Gottas, riaditeľ najväčšieho slovenského výrobcu slnečných kolektorov, firmy  THERMO|SOLAR Žiar, a.s. hovorí: ,,Pokiaľ ste rozhodnutí že chcete slnečné kolektory a chcete využiť aj príspevok od štátu, nečakajte a požiadajte o zaradenie do zásobníka. Oprávnené obdobie končí 1.12.2020. Dovtedy musíte prísť na rad a dostať poukážku. Istý čas trvá kým vám montážnici namontujú kolektory. Spolu to bude trvať niekoľko mesiacov. Predtým sa ešte poraďte s renomovaným zhotoviteľom takýchto zariadení, čím zvýšite svoju šancu uspieť. K takým patrí aj THERMO|SOLAR, ktorého  27- členný tím zamestnancov a najbližších inštalačných partnerov, zrealizuje len v regióne stredného Slovenska v sezóne denne 7 inštalácií. Okrem toho vybavia denne cca 36 dopytov. Záujemcom o kolektory poskytujú kontakty na overené firmy z ich regiónu, čím im šetria náklady na dopravu a servis.“

Prečo THERMO|SOLAR?

Lebo má najlepší pomer ceny  a kvality na trhu. Na slnečné kolektory poskytuje firma 12 ročnú záruku. Na jednotlivé časti solárneho systému poskytujú záruku ich výrobcovia. Praxou overená životnosť slnečných kolektorov THERMO|SOLARU dosahuje 40 a viac rokov. Zariadenia patria medzi najčastejšiu voľbu medzi poukážkami dotovanými inštaláciami, hitom je slnečný kolektor TS 300.

thermosolar-kolektory

Kedy sa oplatia?

Najvýhodnejšie je použiť solárne systémy na prípravu teplej vody, kde reálne pokryjú 40 – 60 % ročnej potreby. V prípade solárneho systému a slnečných kolektorov z akciovej ponuky THERMO|SOLARU môžu domácnosti dostať podporu vo forme poukážok vo výške 781 až 1750 eur podľa typu a počtu kolektorov. Podpora predstavuje 35–50 % z ceny, ale nesmie presiahnuť 50 % z nákladov na kompletnú inštaláciu solárneho systému. Ročne tak môže domácnosť v rodinnom dome ušetriť aj viac ako 250 EUR za prípravu teplej vody pri solárnom systéme z THERMO|SOLARU. Návratnosť systému je so štátnou podporou na úrovni cca 7 rokov. Slnečné kolektory sa však vyplatia aj bez štátnej dotácie a to aj pre bytové domy a firmy.

thermosolar-instalacia

Chybné žiadosti možno opraviť do vydania poukážky

Domácnosti môžu žiadosti čakajúce v zásobníkoch do vydania poukážky upraviť. K rýchlejšiemu využitiu európskej podpory môžu zásadne prispieť samotné domácnosti a zhotovitelia. Ak sú zariadenia k vydaným poukážkam nainštalované, pomôže, ak zhotovitelia žiadosti o preplatenie a dokumentáciu odovzdajú SIEA čím skôr. Čím viac vydaných poukážok bude skôr využitých, tým rýchlejšie budú uspokojení všetci záujemcovia zaregistrovaní v zásobníkoch.

kolektory-na-streche

Na stránke projektu je možné sledovať stav žiadostí čakajúcich v zásobníkoch, aj to, ako pri danom zariadení klesá množstvo poukážok v obehu. V harmonograme sú zverejnené odhady počtu poukážok, ktoré budú postupne vydávané. Podľa toho môže domácnosť orientačne zistiť, kedy poukážku dostane.

Počty podporených zariadení rastú

V polovici augusta 2020 bolo z projektu Zelená domácnostiam II podporených viac ako 7 800 zrealizovaných inštalácií zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Suma doteraz preplatených poukážok je viac ako 15 miliónov €. Celkom je na podporu inštalácií vyčlenených 37 miliónov €. Národný projekt Zelená domácnostiam II má prispieť predovšetkým k plneniu tých ukazovateľov Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktoré sa týkajú zvýšenia inštalovaného výkonu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

Zobrazenia: 135

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby