Kvalita, svieži vzhľad, nadčasovosť a kresba aj štruktúra dreva sú jedny z mnohých predností, vďaka ktorým si ľudia kupujú záhradný nábytok práve z tohto materiálu. Nižšia odolnosť voči klimatickým vplyvom však spôsobí, že nábytok časom nevyzerá príliš dobre a je potrebné ho oživiť. Odborník z Hornbachu poradí, ako správne renovovať drevený záhradný nábytok a pripraviť ho tak na novú sezónu.

Na ošetrenie dreveného nábytku pomocou špeciálnych olejov či voskov je dobré myslieť už pri jeho kúpe. Ako každý prírodný materiál totiž vysychá alebo absorbuje vlhkosť, čo výrazne ovplyvňuje jeho vzhľad a životnosť. Ak sa tak stalo, stále nie je nič stratené – nový náter dodá nábytku opäť lesk a krásu. Ako na prípravu a samotný náter?

Príprava povrchu

„Ak má drevo vyblednutý vzhľad, existujú dve možnosti, ako sa zbaviť šrámov času. Jedna z nich je čistič na drevo, druhá potom zbrúsenie dreva,“ hovorí Monika Linghartová, odborníčka z oddelenia lakov v projektových marketoch Hornbach. Čistič na drevo sa nanesie štetcom a počas približne jednej hodiny sa nechá pôsobiť. Drevo ho vsiakne, čím sa obnoví kresba dreva. V prípade, že na nejakých miestach zostali sivé fľaky, náter sa opakuje. Ak je všetko v poriadku, opláchne sa drevo vodou. Nie je žiadny problém tak urobiť pomocou záhradnej hadice alebo vysokotlakového čističa. Pred ďalším postupom sa nechá nábytok v tieni uschnúť.

TIP: Čistič na drevo a WPC nielen dôkladne vyčistí všetky drevené povrchy s veľkým účinkom, ale zároveň aj odpudzuje nečistoty. Hutná štruktúra prípravku zaručuje po zmiešaní s vodou dostatočné penenie aj pri použití malého množstva. S prehľadom odstráni machy, pôvodné olejové nátery aj opotrebovaný vzhľad dreva. Výrobok možno použiť ako na záhradný nábytok, tak napríklad na terasu.

 

„Opotrebovaný vzhľad dreva sa dá odstrániť tiež zbrúsením. Ak chcete ďalej pokračovať lazúrou, je nevyhnutné ošetriť drevo impregnáciou proti hubám a škodcom. Pokiaľ máte nábytok v chránenom závetrí, stačí natrieť hladké povrchy raz a v reze dvakrát,“ upresňuje Monika Linghartová. Ak je nábytok umiestnený na juhozápade, je potrebné natrieť nábytok minimálne trikrát.

Náter

"V zásade sú tri možnosti ošetrenia vonkajšieho dreveného nábytku. Delia sa podľa druhu dreva, teda na tvrdé, cudzokrajné a mäkké drevo, ďalej podľa nutnosti údržby a variantov odtieňov,“ radí Monika Linghartová z Hornbachu.

Tvrdé a cudzokrajné drevo

Oba druhy driev (napríklad dub, buk alebo teak) sa všeobecne odporúča napúšťať olejom. Lakovať možno iba buk. Výnimkou je aj dub, ktorý je možné natrieť iba podlahovým lakom. Cudzokrajné drevo sa odporúča vždy ošetriť výhradne olejom, z dôvodu vysokého obsahu triesloviny. „V prípade, že sa rozhodnete aj napriek tomu túto drevinu ošetriť lazúrou, dopadne to v drvivej väčšine popraskaním povrchu a odpadávaním šupín lazúry. K tomuto dôjde v pomerne krátkom období, približne v priebehu 3 mesiacov," upozorňuje odborníčka Monika Linghartová. V prípade použitia oleja je nutné nábytok ošetriť dvakrát za rok. Prvýkrát pred sezónou a druhýkrát na konci sezóny, inak dôjde k vyblednutiu.

 

Mäkké drevo

Tenkovrstvá lazúra je najlepšia ochranná vrstva pre mäkké drevo (napríklad smrek, borovica alebo smrekovec). Hrubovrstvá lazúra sa neodporúča, pretože napríklad pri stoličkách dochádza pri vstávaní k pocitu prilepenia. „Ak chcete svoj nábytok odlíšiť farebným odtieňom, nie je to žiadny problém. Postupuje sa však inak. Najskôr sa drevo namorí farebným moridlom do požadovanej farby a po zaschnutí sa natrie vrchným lakom. Tým vznikne ochranná vrstva až na dobu siedmich rokov,“ hovorí Monika Linghartová z Hornbachu.

Nevýhodou je cenová náročnosť. Lazúry možno používať len pre masívne drevo. Lazúru nemožno použiť na dyhu, pretože nemá dostatočnú hĺbku pre prelínanie do dreva, dôjde tým k jej znehodnoteniu.

Krok za krokom

Renovácia dreveného záhradného nábytku nie je zložitá, v niekoľkých jednoduchých krokoch ho ľahko privediete späť k životu. Ako na to?

  1. Najskôr zbavíme drevo starého povrchu pomocou čističa dreva.
  2. Druhá možnosť, ako pripraviť drevo na vykonanie povrchovej úpravy, je zbaviť sa starého povrchu pomocou brúsenia.
  3. Olej alebo lazúru nanesieme štetcom na vopred pripravený povrch. Prebytočný olej zotrieme suchou handričkou. Ak by sme prebytočný olej nezotreli, môže dôjsť k tvorbe škvŕn.
  4. Po prvom natretí nám drevo pustí vlasy. Je nutné tieto vlákna strhnúť jemným brúsnym papierom hrúbky 180. Keď tak neurobíme, budú sa jednotlivé vlasy trhať a hrozí narušenie ochrannej lazúry.
  5. Po úplnom zaschnutí náter ešte raz opakujeme. Teraz už bez brúsenia.

 

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 220

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby