K letu patrí neodmysliteľne slnko, teplo, grilovačky a čas strávený vo vode. Pokiaľ rozmýšľate nad vlastným bazénom, odborníci zo spoločnosti HORNBACH si pre vás pripravili pár tipov.

Pred kúpou bazéna si starostlivo premyslite jeho budúce využitie. Plánujete v ňom zlepšovať svoj plavecký štýl alebo ho chcete pre svoje deti? Podľa svojich potrieb si zvoľte typ, veľkosť a hĺbku bazéna. „Bazény podľa typu rozdeľujeme na nadzemné a zapustené. Nadzemné bazény sú  dobrým variantom pre tých, ktorí nechcú riešiť veľké terénne úpravy v záhrade. Sú finančne dostupné a vybrať si môžete z viacerých prevedení. Zapustené bazény si vyžadujú väčšiu finančnú investíciu a jeho realizácia je náročnejšia na stavbu a zásahy do záhrady. Navyše, je k nemu potrebné aj stavebné povolenie. Medzi jeho výhody patrí najmä neobmedzená životnosť a to, že neprekážajú výhľadu,“ vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Umiestnenie

Samozrejme na slnečnú časť záhrady! Každopádne si určite dobre premyslite, koľko plochy môžete bazénu dopriať a z akého miesta sa bude ľahko udržiavať. Slnečné lúče by mali na vodnú hladinu dopadať čo najdlhšie. Kúpať sa v chládku by vás za chvíľu prestalo baviť. „Pred stavbou bazéna myslite tiež na svahovitosť pozemku. Svahovitý terén vám môže pomôcť, pokiaľ plánujete zapustený bazén s rozdielnymi hĺbkami. V prípade nadzemného bazéna však rozhodne odporúčam rovný povrch. Myslite tiež na to, aké rastliny a stromy budete mať v jeho okolí. Padajúce kvety, plody a lístie vám pridajú viac práce. Nad bazénom i pod ním by nemalo viesť žiadne elektrické vedenie,“ radí David Benda.

Príslušenstvo - čo si kúpiť zároveň s bazénom?

V sortimente bazénovej techniky a bazénového príslušenstva je z čoho vyberať. K malému nafukovaciemu bazéniku pre deti nepotrebujete takmer nič, snáď len hračky do vody. Pri tých väčších je dôležitá nielen starostlivosť o bazén, ale aj starostlivosť o vodu. Pred kúpaním odporúčame používať záhradnú sprchu a vaničku na umytie nôh. Ušetríte si tak veľa času pri vyberaní nečistôt. Minimálnym základným bezpečnostným prvkom je krycia plachta na bazén. Ak máte vyšší bazén, určite sa vám budú hodiť bazénové schodíky. Tiež sa hodí mať doma sadu na opravu (záplaty, lepidlo), teplomer a bazénové hadice.

Starostlivosť – údržba

Bazén nestačí len postaviť a sprevádzkovať. Každý bazén, pokiaľ v ňom voda zostáva dlhšiu dobu, vyžaduje trvalú starostlivosť. Odmenou je radosť z krištáľovo čistej vody. Bezprostredne po dosiahnutí hladiny je nevyhnutné upraviť pH a pomocou vybranej chémie udržiavať čistotu vody. Ak patríte k odporcom akejkoľvek chémie, na bazén radšej zabudnite. Vodu vo všetkých typoch bazénov znečisťujú nielen mechanické nečistoty, ktorých sa zbavíte filtráciou, bazénovým vysávačom či lovom do sieťky, ale tiež najrôznejšie mikroorganizmy ako sú riasy, baktérie či vírusy. Tie zahubí práve len chémia.

Minimálne raz ročne odporúčame bazén vypustiť a dôkladne vyčistiť špeciálnymi čistiacimi prípravkami pre bazény. Nehľadiac na to, ako voda vyzerá, by sa steny a dno mali zbaviť vápenatých usadenín a nečistôt, aby bolo možné odstrániť mikroorganizmy ako sú baktérie a riasy. Spolu s bazénovou chémiou je dôležité používať aj bazénovú filtráciu. Do menších bazénov vám stačí tzv. kartušová filtrácia, do tých väčších potom filtrácia piesková. "Piesková filtrácia filtruje vodu cez pieskovú náplň a zároveň udržiava správnu hodnotu pH vody v bazéne. Napríklad piesková filtrácia Marimex ProStar 2 čistí vodu cez kremičitý piesok, ktorý zachytáva aj jemné nečistoty a do bazéna sa vracia iba čistá, filtrovaná voda. Dôležité je preto často filtračný piesok preplachovať, aby sa nečistoty v piesku neusádzali. Odporúčam preto preplach filtrácie minimálne raz týždenne," dodáva odborník z Hornbachu.

Návod ako nainštalovať pieskovú filtráciu nájdete tu: https://www.hornbach.sk/cms/sk/sk/navody/zahrada_a_pestovanie/bazen...

 

Rada odborníka na záverAkou vodou bazén napustiť?

radí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Samotné napustenie bazéna by už malo byť tou pomyselnou čerešničkou na torte. Ale pozor. Je rozdiel, či bazén napúšťate vodou zo studne alebo pitnou vodou. Odporúčame bazén napustiť pitnou vodou, pretože už je dobre ošetrená. Treba s ňou však byť opatrný, pretože väčšina obcí má vo svojich stanovách platnej vyhlášky o využívaní pitnej vody, a to najmä v letnom období kedy hrozia veľké suchá. Je teda dobré sa vopred informovať (obec, mesto, vodárne atď.), kedy je vhodná doba na napúšťanie pitnej vody pre verejnú potrebu. Bazén sa neoplatí plniť zo záhradnej studne a už vôbec nie z potoka, ktorý tečie obďaleč. Než zlikvidujete všetky mikroorganizmy, bude vás to stáť viac než si objednať cisternu s pitnou vodou, ak nemôžete vodu priviesť hadicou z vodovodu.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 254

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby