Drôtený, drevený, kovaný, prírodný, živý, drevoplastový, kamenný,  tehlový... Každý typ má svoje pre a proti. Preto sme pre vás s odborníkmi zo spoločnosti Hornbach pripravili prehľad trendov a praktických informácií, ktoré vám pomôžu zorientovať sa vo svete plotov.

Plot slúži ako bezpečnostná ochrana pred nechcenými návštevníkmi a zároveň nás chráni pred zrakmi ľudí alebo hlukom okolia. „Pri výbere plota odporúčam dobre si premyslieť, koľko času chcete v budúcnosti venovať starostlivosti o plot, či chcete zabrániť zvedavým pohľadom alebo chcete mať naopak prehľad, čo sa deje vo vašom susedstve. Podľa toho si môžete vybrať plot drevený, drôtený, kovaný, prírodný alebo kamenný. K najpopulárnejším dnes patria tzv. drevoplastové ploty, ktoré v sebe snúbia estetiku dreva a praktickosť plastov,“ radí Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v projektových marketoch Hornbach.

Drevoplastový plot - vydrží večnosť, vyzerá dobre

Keď sa pri vysokej teplote a tlaku stretne drevo s plastom, vznikne z toho, najmä v poslednej dobe, nesmierne populárny materiál. Takzvaný drevoplast, ak chcete umelé drevo alebo WPC, zvyčajne tvorí za tepla vzniknutá zmes drevených pilín a polypropylénu (najčastejšie v pomere 60:40 pre drevo). Praktickejší materiál pre stavbu plota dnes nenájdete. Vynikajúco imituje skutočné drevo, ale na rozdiel od neho vyniká dlhou životnosťou a je takmer bezúdržbový. Je odolný voči poveternostným vplyvom a slnečnému žiareniu.

Drevený plot - klasika, ktorá potrebuje starostlivosť

Dobre vyzerá a jeho obstarávacia cena nemusí byť, ak zvolíte niektorý z bežných druhov dreva, vysoká. Zároveň sa o neho ale musíte starať. Napriek tomu však drevené ploty patria na špičku rebríčka obľúbenosti. „Aby vám drevený plot vydržal dlhé roky, odporúčam mu minimálne raz za 5 rokov dopriať generálnu renováciu. Počas nej skontrolujte, či nezačínajú hniť plotovky alebo laty. Ak áno, treba ich čo najskôr vymeniť. Oškrabaním alebo pomocou teplovzdušnej pištole odstráňte starý náter. Dôkladne očistené drevo naimpregnujte, prípadne použite fungicídne prípravky proti hubám a plesniam. Naneste syntetickú lazúru, bezfarebný lak, prípadne iný náter. Pri drevenom plote tiež dbajte na to, aby bola jeho horná časť skosená. Nebude sa na nej držať voda a drevo dlhšie vydrží,“ vysvetľuje Marcela Bínová, odborníčka z oddelenia farieb a lakov v projektových marketoch Hornbach.

Plastový plot - nehnije a nekoroduje

Ďalším populárnym materiálom je plast. Ten na rozdiel od dreva nehnije a na rozdiel od kovov nekoroduje. V prospech plastových plotov hovorí aj ich ľahká údržba a cenová dostupnosť. Plastové plotovky navyše môžete podľa potreby upravovať. Môžete ich rezať alebo do nich bez problémov vŕtať, a ich úžitkové vlastnosti sa nezmenia.

Drôtený plot - lacná alternatíva, za ktorú sa (ne)skryjete

Či už zvolíte naozaj lacné pozinkované pletivo alebo poplastovaný variant, nesiahnete - v porovnaní s ostatnými materiálmi - tak hlboko do vrecka. Samotné drôtené pletivo ale tvorí len úplne minimálnu pohľadovú bariéru. Pokiaľ si teda chcete chrániť súkromie, je nevyhnutnosťou obstaranie plachty. Tie majú obvykle priepustnosť od 50 do 90 %.

 

Živý plot - prírodná bariéra, ktorá rastie niekoľko rokov

Krásny, ale náročný na údržbu. Aby získal živý plot potrebnú hustotu a nebol len psychologickou, ale skutočnou bariérou, ktorá odfiltruje nepríjemné pohľady a hluk z ulice, musíte sa o neho pravidelne starať. „Medzi najpopulárnejšie "plotové" dreviny na Slovensku patria tuje a tis. Predovšetkým preto, že neopadávajú a fungujú ako pohľadová bariéra po celý rok. Ak túžite po živom plote - stavte v prvých niekoľkých rokoch na kompromisné riešenie. Postavte pred živý plot jednoduchý plot - z pletiva alebo lacných drevených latiek. Až kríky dostatočne vyrastú, provizórny plot odstránite,“ hovorí David Benda odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Kamenné, tehlové, betónové ploty

Kamenné alebo tehlové ploty či ploty z betónových blokov sú pohľadovou bariérou, ale izolujú vás aj od hluku okolia. Vyššie obstarávacie náklady a náročnejšiu stavbu následne kompenzuje takmer nulová údržba.

Gabióny

Gabióny sú drôtené koše alebo klientky, ktoré ponúkajú praktickú a cenovo zaujímavú možnosť oplotenia. Spájajú sa niekoľkými úchopmi bez nutnosti použitia náradia. „Kamene, ktoré do mriežkovaných prvkov naplníte, by mali byť mrazuvzdorné a väčšie ako veľkosť jednotlivých ôk košíka. Vo viditeľnej časti je možné pekne navrstviť ich rukou alebo ich jednoducho len tak nasypať dovnútra. Na pohľadovú plochu sa používajú prírodné kamene a dovnútra sa často sype recyklovaná stavebná suť,“ dodáva Richard Klička z Hornbachu. 

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 607

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby