Pracujete toto leto z domu? 3 tipy pre pohodu, ktorými by ste sa mali riadiť

Pracovať v pohodlí domova môže byť radosť. Podľa interiérovej dizajnérky Michaely Lohinskej by ste však mali dodržať určité zásady v záujme toho, aby ste aj počas najhorúcejších dní zostali v psychickej aj fyzickej rovnováhe.

Výhody a nevýhody práce z domu

Možnosť pracovať z domu bola niekoľko rokov veľmi žiadaným benefitom uchádzačov o zamestnanie. Počas pandémie sa ale práca z domu stala štandardom, ktorý si našiel pevné miesto v našich životoch. Znamená väčšiu flexibilitu a viac voľného času, ktorý môžete tráviť s rodinou. V lete, keď sa vám nechce dochádzať do práce v horúčavách, je home office doslova na nezaplatenie. Celý deň strávený doma sa však môže podpísať na duševnom a fyzickom zdraví, a to najmä vtedy, ak váš dom nie je prispôsobený na prácu z domu. Interiérová dizajnérka tvrdí, že dodržiavaním niekoľkých jednoduchých tipov pri navrhovaní a udržiavaní vášho domova dosiahnete, že práca z domu bude efektívna, pohodlná a nebude zaťažovať vašu duševnú pohodu.

Tip č. 1: Vytvorte si domov, ktorý bude podporovať váš rytmus

Cirkadiánny rytmus sú v podstate naše vnútorné hodiny. Je to proces, ktorý reguluje cyklus spánku a bdenia, a je spojený s cyklom dňa a noci. Okrem toho súvisí aj s metabolizmom, produktivitou či dokonca duševným zdravím.

"Prístup k dennému svetlu pomáha našej produktivite a energii, pretože prirodzené svetlo spúšťa tieto vnútorné hodiny. Vďaka nim máte pocit, že je čas niečo urobiť," hovorí Michaela Lohinská, interiérová dizajnérka z bratislavského ateliéru AML a dodáva "Je to reflex starý ako vek. Ľudia modernej doby ale trávia väčšinu dní vnútri a svetlo získavajú prevažne z obrazovky počítača. Preto je zavedenie prirodzeného svetla do domácnosti dôležité pre duševnú a dokonca aj fyzickú pohodu."

Štúdie dokazujú, že tlmené svetlo v kancelárii nielenže znižuje energiu a navodzuje pocit ospalosti, ale spôsobuje aj zbytočnú záťaž pre oči, ktoré sú už aj tak vyčerpané celodenným pozeraním do obrazoviek. To môže viesť k problémom so zrakom, únave a bolestiam hlavy. Prirodzené svetlo, najmä keď prichádza zhora a dopadá do miestnosti z rôznych uhlov, vám pomôže udržať si prehľad, energiu a produktivitu.

Tip č. 2: Vneste do svojho priestoru prírodu

Niekoľko metrov štvorcových navyše vo vnútri vášho domova vám pomôže dosiahnuť lepšiu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Môžete si tak vyhradiť motivujúci priestor na prácu. Podkrovie je ideálnym priestorom na premenu pre tento účel, pretože má útulnú atmosféru, je oddelené od zvyšku domu a vďaka strešnému oknu ho možno ľahko presvetliť slnečným svetlom. Strešné okno prináša do priestoru viac svetla ako bežné okno. To navodzuje pocit, že do vášho domova vnášate prírodu, čo je mimoriadne prospešné.

"Prístup k prírode pomáha vyrovnať sa so stresom. Vďaka nemu sa cítime sústredenejší a má dobrý vplyv aj na duševné zdravie," hovorí skúsená interiérová dizajnérka. "Aby ste si dokázali vytvoriť spojenie alebo dokonca iba ilúziu spojenia s prírodou nemusíte bývať uprostred lesa alebo mať záhradu.  Aj možnosť pozorovať prírodu z okna vám pomôže cítiť sa lepšie vo svojom priestore a vo svojom duševnom stave."

Niet divu, že biofilný interiérový dizajn bol v posledných rokoch najhorúcejším trendom. Ide o koncept, ktorý sa používa na zlepšenie prepojenia obyvateľov s prírodným prostredím pomocou priamej a nepriamej prírody, a podmienok priestoru a miesta. Podľa odborníka môžu zmeny usporiadania nábytku tak, aby ste mali lepší výhľad von, alebo pridanie izbových rastlín v miestnosti zvýšiť vašu energiu a vytvoriť uvoľnenejšie prostredie.

Tip č. 3: Udržujte váš domov a vaše nápady svieže

Keď už máte zeleň, výhľad a prirodzené svetlo, stačí vám čerstvý vzduch bohatý na kyslík, aby ste mali doma dokonalé, motivujúce pracovné podmienky. Vetranie zabezpečí, aby ste mali doma čerstvý vzduch. "Dýchanie čerstvého vzduchu dokáže zvýšiť hladinu kyslíka v mozgu, čo následne zvýši hladinu sérotonínu. Ak kyslík v miestnosti klesne pod určitú hladinu môže to spôsobiť točenie a bolesti hlavy, či stratu produktivity. Vzduch by ste preto mali meniť aspoň dvakrát denne, najlepšie v skorých ranných hodinách a pred spaním. Vyhýbajte sa najteplejším hodinám, aby ste udržali zdravú a príjemnú klímu v interiéri," radí Michaela z ateliéru AML.

Ak chcete z vetrania vyťažiť čo najviac, využite silu "komínového efektu": poháňa prúdenie vzduchu v budovách. Môžete to dosiahnuť tak, že na chladnejšej strane domu otvoríte okno v nižšej úrovni a na teplejšej strane okno v hornej úrovni. Inteligentné okná môžu vetranie ešte viac uľahčiť, pretože sledujú vnútornú klímu a kontrolujú predpoveď počasia, aby ste otvorenie okien využili čo najlepšie.

Ak máte záujem o inteligentné okná alebo o možnosť ovládať svetlo vo vašom dome, pozrite si ponuku okien VELUX.

Zobrazenia: 50

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby