Pokosený trávnik, osviežujúci bazén a pohodlný záhradný nábytok. Taká je ideálna predstava dokonalého leta. Ak si chcete užiť horúce dni na vašej záhrade do sýtosti, budete sa musieť chrániť pred slnečnými lúčmi. Vyberať môžete hneď z niekoľkých možností. Ktorá je tá najlepšia?

Hoci je slnko naším najlepším priateľom pre dobrú náladu a psychickú pohodu, určite ho nemožno považovať za najlepšieho priateľa našej pokožky. Ochrana pred ním, najmä počas najhorúcejších hodín dňa, je veľmi dôležitou prevenciou pred závažnými ochoreniami kože. Existuje hneď niekoľko riešení na vylepšenie vonkajších priestorov a zabezpečenie maximálnej ochrany pred horúcimi letnými lúčmi.

Riešenia pre terasu

Ak máte šťastie, a vlastníte peknú terasu, budete potrebovať tieniaci prvok, ktorý vám umožní relaxovať vonku počas horúcich slnečných dní. „Vonkajšie tienenie ale neposkytuje iba úkryt pred slnkom, ale aj niekoľko ďalších výhod. V prípade nepriaznivého počasia dokážu ochrániť vašu terasu pred vetrom a dažďom, a zároveň aj pred nechcenými pohľadmi susedov,“ vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrad v projektových marketoch Hornbach. Ako ale vybrať vhodné tienenie pre vašu záhradu?

  • Starý dobrý slnečník

Ak vyžadujete mobilitu vonkajšieho tienenia, ideálnou voľbou pre vašu terasu bude slnečník. „Podľa potreby ho viete jednoducho premiestniť. V prípade nepriaznivého počasia ho zase jednoducho uskladníte. Slnečníky sa odlišujú veľkosťou, konštrukciou, tvarom a umiestnením tieniacej clony. Môžete ich kúpiť vo variante s centrálnou tyčou alebo s tyčou na strane, ktoré sa nazývajú lampové. Správny model vyberajte podľa priestoru, pre ktorý je určený,“ vysvetľuje odborník na vonkajšie tienenie.

  • Trendy záhradné pergoly

Pergoly sú moderné a predovšetkým funkčné riešenia pre ochranu vašej terasy pred slnkom a dažďom. Ide o pevný samostatný prvok, najčastejšie s hliníkovou alebo drevenou konštrukciou. Zastrešenie je zvyčajne zo skla alebo polykarbonátu. V súčasnosti sú ale čoraz obľúbenejšie bioklimatické pergoly s naklápateľnými lamelami. „Pergolu si môžete postaviť buď svojpomocne, alebo kúpiť montovanú. Ak sa rozhodnete pre drevenú pergolu, pamätajte, že bude potrebná pravidelná starostlivosť. Vyberajte konštrukciu z tvrdého dreva, ktoré je viac odolné a menej náchylné na huby a plesne. Aj keď sa zvyčajne pergoly vyrábajú z mäkkých driev, do vyššej odolnosti a dlhšej životnosti tvrdého dreva sa oplatí investovať. Ak na pravidelnú údržbu nechcete myslieť, ideálnou voľbou bude hliníková pergola, ktorá je prakticky bezúdržbová,“ vysvetľuje David Benda.

  • Markízy

Tradičnou ochranou pred slnkom na slovenských záhradách sú už dlhé roky markízy. Sú obľúbené pre jednoduchú údržbu, rýchlu inštaláciu a široký sortiment. Vybrať si môžete z rôznych modelov, systémov upevnenia či ovládania a v neposlednom rade aj z rôznych veľkostí - od 2 m až do 4 metrov šírky, s dĺžkou vysunutia až 3 metre.  „Vyrábajú sa nielen kazetové, kĺbové, puzdrové a balkónové markízy, ale tiež markízy upínacie alebo s padacími ramenami. Okrem konštrukčného typu markízy si môžete vybrať aj spôsob jej ovládania – manuálny alebo elektronický. Výhodou markíz je to, že ich je možné bezproblémovo pripevniť k nosnej stene domu.“

Pri výbere markízy je potrebné zvážiť kvalitu materiálov, uloženie látky, impregnáciu a trvanlivosť. Najžiadanejšie sú kazetové markízy, pri ktorých je látka zrolované do schránky a tým chránená pred vyčíňaním počasia. Impregnácia látky síce zaručí jej vodotesnosť, avšak markízu je potrebné počas daždivých dní stiahnuť späť do úložnej kazety.

  • Slnečné plachty

Slnečné plachty sú v posledných rokoch mimoriadne trendy. Ochránia vás pred škodlivým UV žiarením a navyše pôsobí veľmi esteticky. Ide ale o riešenie, ktoré má svoje limity. Trojuholníkové plachty nedokážu vždy ochrániť celú terasu, a často nie sú odolné voči dažďu. K dispozícií sú, samozrejme, aj vodotesné materiáli, ktoré vás ochránia aj pred búrkou.

Čo s balkónom?

Predovšetkým balkóny a lodžie orientované na južnú stranu sú náchylné na prehriatie.  Ak chcete nepríjemnému prehriatiu vášho interiéru predísť, bude vhodné zaobstarať si markízu, roletový systém alebo balkónové clony.

  • Najlepšou možnosťou ako ochrániť balkón nielen pred teplom, ale aj pred dažďom a vetrom je pomocou markízy. Dôležité je ale podotknúť, že markízy sú vhodné iba pre dostatočne veľké balkóny. „Balkónové markízy disponujú sklopným ramenom. Ich výhodou je, že pri montáži nemusíte vŕtať do steny. Jej inštalácia síce nie je náročná, ale investovať do jej montáže sa oplatí iba pri veľkých balkónoch,“ radí David Benda.
  • Roletový systém oceníte predovšetkým na malých balkónoch. Zvyčajne ide o konštrukciu namontovanú od stropu po zábradlie. Rolety sú vyrobené prevažne z priehľadnejších materiálov, aby nezabraňovali prechodu svetla do interiéru. Nemusíte sa ale báť – nežiadúcu teplotu dostatočne odfiltrujú. Rolety môžete vyťahovať a spúšťať podľa potreby, a to buď ručne alebo automaticky.
  • Balkónové clony sú špeciálne určené pre balkóny a sú prispôsobiteľné pohybu slnka. „Môžete ich otáčať o 360°, ďalej môžete nastaviť výšku clony alebo ju nakloniť/posunúť do strany. Balkónové clony sú vďaka mnohým funkciám vhodné aj do záhrady a na terasu,“ dodáva odborník z Hornbachu.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 215

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby