S narastajúcou popularitou ekologického životného štýlu sa stále viac ľudí začína zaujímať o svoje okolie a snaží sa starať o zem. Jeden z aspektov, ktorý si získal veľké uznanie, sú zemniaky alebo pivnice na záhrade - konštrukcie, ktoré umožňujú pohodlné uskladnenie rôznych druhov vecí a sú zároveň priateľské k životnému prostrediu. Prečo teda stále častejšie stavíme takéto stavby? Aké výhody prinášajú pre našu planétu a pre nás ako užívateľov? V tomto článku sa pokúsime odpovedať na tieto otázky a ukázať, prečo zemniaky a pivnice na záhrade sú stále populárnejšie medzi ľuďmi, ktorí sa rozhodujú pre ekologické riešenia vo svojom živote, čerpajú z potenciálu neobvyklých architektonických riešení a hľadajú dodatočný priestor na skladovanie blízko svojho bývania.

Čo je to zemniak?

Zemniak alebo pivnica na záhrade je malá, polozakopaná budova v záhrade alebo na parcele, inštalovaná ako prefabrikovaná betónová pivnica. Je to miestnosť na skladovanie, ktorá slúži na ukladanie záhradných nástrojov, vybavenia, záhradných nábytkov, zeleniny z poľnohospodárskych polí alebo ovocia z úrody. Zemniaky môžu byť tiež použité ako spoločenské miestnosti, napríklad počas letných horúcich dní, keď majitelia záhrad oddychujú v záhrade, môžu sa skryť v zemniakoch pred slnkom. Stáva sa aj, že zemniaky sa využívajú ako sídlo malých rodinných podnikov, kde sa obchoduje s malým tovarom alebo skladujú sa hospodárske produkty. Vzhľadom na svoju malú veľkosť máme k dispozícii jednu alebo dve malé miestnosti, ktoré môžeme prispôsobiť naše potreby.

Na čo slúži betónová pivnica v záhrade?

Betonová pivnica v záhrade môže mať mnoho využití. Môže slúžiť ako sklad na náradie na záhradu, uhlie, palivové drevo, ale aj ako miesto na uskladnenie zeleniny a ovocia, čo je obzvlášť užitočné počas dlhej zimy. Pivnica poskytuje chlad, tmu a vhodnú vlhkosť – optimálne podmienky na skladovanie mnohých produktov. Môže tiež slúžiť ako úkryt pre zvieratá, ako sú mačky alebo psy, ale samozrejme iba za predpokladu, že nebudú zanechané v uzavretom priestore bez prístupu k vzduchu a potravy na dlhšiu dobu. Betónová pivnica môže byť aj miestom na vykonávanie rôznych prác, ako napríklad umelecká tvorba, ako je maľovanie alebo ručné tvorenie predmetov, ale aj obnova rastlín a kvetov.

Ako postaviť betónovú pivnicu?

Betónová pivnica je skvelým riešením pre ľudí, ktorí chcú zvýšiť užitkovú plochu svojho domu. Ako však na vonkajšej strane postaviť takéto miesto? Najprv je potrebné vykopať v zemi dieru o určených rozmeroch na základe predchádzajúceho plánu. Potom treba vyliať betónové základy a vyplniť steny pivnice betónom. Ešte lepším riešením je kúpa záhradnej pivnice v podobe betónového prefabrikátu. To určite skracuje čas montáže. Dôležité je pamätať na správnu tepelnú izoláciu a ochranu pred vlhkosťou. Za týmto účelom je potrebné namontovať tlakovú izoláciu a zaviesť systém odvodňovania, ktorý odvedie vodu z okolia pivnice. Po dokončení stavebných prác treba pravidelne vetrať a ohrievať miestnosť, aby sa zabránilo vlhkosti a plesniam.

Aké sú výhody betónových pivníc?

Najdôležitejšie silné stránky betónových záhradných pivníc sú: poskytovanie vynikajúcej tepelnej izolácie a teploty prispôsobenej druhu skladovaného tovaru, ochrana skladovaných produktov pred škodlivým vplyvom poveternostných faktorov a zabezpečenie materiálov pred poškodením alebo krádežou. Všetky tieto výhody robia betónové pivnice, zemianky a záhradné pivničky veľmi cenovo atraktívnymi a čoraz častejšie sú využívané ľuďmi, ktorí hľadajú praktické a bezpečné riešenie pre svoje potreby skladovania.

foto: freepik.com

Zobrazenia: 69

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby