Presné založenie prvého radu tehál je pre stavbu veľmi dôležité

Pri každej hrubej stavbe sú najdôležitejšie dobré základy. Ak nesprávne založíte prvý rad tehál, chyby sa skôr či neskôr objavia. Radšej preto prenechajte tento krok na odborníkov. Zvyšok hrubej stavby zvládnu šikovní majstri už aj svojpomocne.

 

Pri zakladaní prvého radu brúsených tehál treba postupovať presne, aby sa eliminovali výškové rozdiely základovej dosky. Neváhajte preto využiť asistenčnú službu spoločnosti Wienerberger. Odborníci vám ochotne pomôžu pri založení prvého radu a poradia vám, ako postupovať pri murovaní ostatných radov tehál.

  

  1. Zameranie základovej dosky a určenie najvyššieho bodu

 Na základovú dosku sa natavia asfaltové pásy v šírke cca o 150 mm väčšej ako je hrúbka stien (na tento presah sa neskôr natavia pásy celoplošnej hydroizolácie základovej dosky). Pomocou nivelačného prístroja a nivelačnej laty sa zameria základová doska. Cieľom výškového zamerania základovej dosky je nájdenie najvyššieho bodu. Od neho sa odvíja hrúbka zakladacieho maltového lôžka, ktoré má byť v najvyššom bode cca 10 mm.

 

  1. Nanesenie a urovnanie zakladacieho maltového lôžka

  Na výškovo zameranú základovú dosku sa v mieste budúcich stien nanáša zakladacia malta, ktorou sa vyrovnajú výškové nerovnosti na základovej doske. Dôležitá je správna konzistencia malty, aby sa dala ľahko urovnať, ale zároveň, aby sa do nej tehly nezabárali. Pri nanášaní a urovnaní zakladacieho maltového lôžka odporúčame používať nivelačnú súpravu, ktorá pozostáva z dvoch výškovo nastaviteľných sťahovacích líšt. Maltu nanášame po jednotlivých úsekoch medzi presne nastavenými sťahovacími lištami. Zakladacie maltové lôžko urovnáme do roviny pomocou hliníkovej laty dĺžky aspoň 2 m tak, že ju ťaháme po sťahovacích lištách nivelačnej súpravy. Prebytočnú maltu po stranách odstránime. Brúsené tehly ukladáme buď do čerstvého maltového lôžka alebo necháme lôžko stvrdnúť a naň s hrebeňovým hladidlom neskôr natiahneme tenkovrstvovú maltu (napr. Porotherm Profi).

 

  1. Založenie rohov stavby

 Murovanie obvodových stien začíname založením rohov stavby. Odporúčame pritom využiť doplnkové tehly, vďaka ktorým vznikne v priľahlých stenách optimálna väzba na polovičnú dĺžku tehly. Ide o rohové tehly alebo kombináciu rohových a polovičných koncových tehál.

 

  1. Ukladanie tehál do čerstvej malty

 Medzi osadené rohové tehly sa natiahne z vonkajšej strany steny murárska šnúra. Pozdĺž nej sa do maltového lôžka ukladajú tehly tesne za sebou tak, aby sa navzájom dotýkali. Ako pomôcku pri ukladaní môžeme použiť perá a drážky na styčných plochách tehál tak, že tehly opatrne spúšťame po drážkach už uložených tehál. Do maltového lôžka ich nezatláčame. Posúvanie tehál po maltovom lôžku je nesprávne.

 

  1. Kontrola polohy tehál a dokončenie prvého radu 

 Presnú polohu tehál kontrolujeme v priečnom smere pomocou krátkej a v pozdĺžnom smere pomocou dlhej vodováhy.  Drobné nerovnosti odstránime jemným poklepaním gumovým kladivom. Takto postupujeme po obvode celej stavby. Prvý rad musí byť položený s maximálnou presnosťou, pretože korektúry v ďalších radoch sú prakticky nemožné.

 

  1. Murovanie ostatných radov

 Po správnom a presnom založení prvého radu je murovanie zvyšku stavby už jednoduché. Skúsený tím dokáže postaviť obvodové a vnútorné nosné steny už za niekoľko dní, a to vďaka progresívnym technológiám murovania na maltu pre tenké škáry alebo na murovaciu penu. Murovanie na penu si nevyžaduje prípravu malty, pena sa na tehly nanáša priamo z dózy pomocou aplikačnej pištole. Pred murovaním treba dózy s penou uchovávať pri izbovej teplote. Pri nízkej teplote obsahu dózu sa výrazne znižuje výdatnosť peny. S penou možno murovať až do teploty -5 °C.

 

Foto: Wienerberger

Zobrazenia: 217

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby