Bratislava, 25. júla – Podľa štúdie profesora Davida Stronga z Univerzity v Oxforde má prirodzené denné svetlo pozitívne účinky na pacientov, funguje aj ako prevencia pred chorobami, má pozitívny vplyv napríklad aj na učenie, či výkony v práci. Túto celosvetovú štúdiu aktívne podporuje aj americká spoločnosť Guardian, ktorá patrí medzi popredných svetových výrobcov plochého skla. Produktové portfólio Guardianu prináša na trh viacero produktov, ktoré zodpovedajú náročným požiadavkám vyplývajúcim zo štúdie.

Svetlo lieči aj zarába

Rozsiahla štúdia Oxfordskej univerzity dokazuje, že denné svetlo skracuje dobu, ktorú musia pacienti tráviť v nemocniciach a pomáha rýchlejšie sa zotavovať po operáciách. Podobne je to aj pri liečbe obezity a srdcových chorôb. Výskum dokázal aj pozitívny vplyv prirodzeného denného svetla na študentov v triedach a študovniach, kde je dostatok denného svetla. Títo žiaci sa dokázali lepšie sústrediť a vykazovali lepšie študijné výsledky.

Štúdia sa tiež zamerala na skúmanie vplyvu denného svetla na pracoviskách a v domácnostiach. Väčšina ľudí, ktorí sa výskumu zúčastnili tvrdila, že sa im za denného svetla pracuje lepšie, čo sa odrazilo na ich lepších pracovných výsledkoch. Dokonca obchody s dostatkom prirodzeného denného svetla priťahovali viac zákazníkov, čo sa zase prejavilo na vyšších tržbách.

Profesor David Strong neopomenul zmerať ani reálne dopady dostatku prirodzeného svetla na obmedzenie emisií CO2. Len vo Veľkej Británii sa osvetlenie interiérov podieľa na celkových emisiách jednou pätinou. Z výskumu vyplýva, že dostatok denného svetla v interiéroch by dokázal tento podiel výrazne znížiť, takisto by klesli aj energetické náklady na osvetlenie.

Ideálne sklo znamená dostatok svetla

Okrem konštrukčných úprav množstvo svetla v miestnosti výrazne ovplyvňuje aj technológia zasklenia budovy. Podľa odborníkov zo spoločnosti Guardian, musí ideálne okno spĺňať dva základné parametre. Prvým je prepustiť do miestnosti alebo priestoru maximum prirodzeného svetla bez obmedzenia alebo zmeny farebného spektra a druhým účinná regulácia prehrievania miestnosti či priestoru.

Napriek tomu, že len v málo krajinách je táto oblasť legislatívne regulovaná a často sa podceňuje, v Guardiane považujú prístup k prirodzenému dennému svetlu za veľmi dôležitý. Spoločnosť preto prichádza na trh s produktmi ako je napríklad SunGuard eXtra Selective SNX 60/28 pre externé využitie, so solárnou ochranou proti prehrievaniu. Odborníci Guardianu odporúčajú aj sklo ClimaGuard nrG s certifikáciou Passive House Institute z nemeckého Darmstadtu. Tá dohliada na dodržiavanie náročných požiadaviek na tepelný komfort a energetickú rovnováhu zasklenia.

Celú štúdiu Univerzity v Oxforde nájdete TU

Zobrazenia: 192

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby