AKA pretvára opustené sklady v Brooklyne pomocou praktických sklápacích fasád
Budova Wyckoff Exchange, s rozlohou 929 štvorcových metrov, ktorá by sa mala otvoriť v zime roku 2010, poskytne priestor pre živé koncerty a iné udalosti ako aj pre organický trh a predajňu vín - a to všetko v dlho opustenom sklade v centre živého a rýchlo sa pretvárajúceho mesta. Firma Andre Kikoski Architect (AKA), so sídlom v Manhattane, vytvorila praktickú harmonikovú fasádu pre tento projekt, čím zmenila jej postavenie v miestnej komunite. Priestory sa premenujú na Radio Bushwick, pričom interiéry budú rovnako pochádzať z dielne AKA.

„Chceli sme vytvoriť ikonickú budovu, ktorá by stelesňovala upevňujúce sa postavenie Bushwicku ako centra umenia a kreatívnej energie“, povedal Kikoski, „a tak sme vypracovali unikátnu formu estetiky ktorá je dramatická, inovatívna a inšpirovaná priemyselnou minulosťou tejto štvrte. Pomocou najmodernejšej technológie a konštrukčných riešení sme dokázali realizovať túto fasádu, ktorá je dlhá 30,5 metra a vysoká 5,5 metra, s hĺbkou len 50 milimetrov.“

Dizajnové riešenie exteriéru budovy spočíva v technológii motorizovaných dverí, ktorá je prevzatá z leteckých hangárov a priemyselných budov. Päť párov pohyblivých fasádových panelov vytvára neustále sa meniaci výraz funkčnosti a tektoniky. Počas dňa sú panely zložené v hornej polohe a tak tvoria markízy pre obchody a prístrešok pre chodcov; počas noci chránia obchody za nimi, pričom abstraktné vzory perforácie vyrezané do materiálu pomocou laseru, umiestnené na nepriamom LED osvetlení vytvárajú dojem, že panely žiaria zvnútra.


Nájsť viac podobných fotografií na stavebnictvo.sk


„Pre fasádu sme vybrali materiály ktoré sú aj priemyselné aj umelecké,“ vysvetlil Kikoski. „Použitíe týchto dvoch materiálov vytvára odkaz na textúru mesta, jeho povrch a charakter štvrte. Povrch surovej, neupravenej COR-TEN ocele sa elegantne transformuje na materiál podobný obrazom Marka Rothka pri západe slnka a skvejúca sa vrstva perforovanej priemyselnej ocele umiestnenej len 50 milimetrov za ňou vytvára dokonalý doplnok“.

 

Architekt : Andre Kikoski Architect

Zdroj : WORLD ARCHITECTURE NEWS

Zobrazenia: 198

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby