Plánujete v blízkej dobe výstavbu rodinného domu? Alebo sa chystáte na výraznú rekonštrukciu staršieho bývania? V oboch prípadoch vás s určitosťou neminie výber nových okien. Podľa čoho ale zistíte, ktoré okná sú najvhodnejšie pre vaše potreby? Pozornosť by ste mali upriamiť hneď na viacero dôležitých parametrov.

Tak ako strecha, fasáda či vchodové dvere, aj okná majú schopnosť zaujať hneď na prvý pohľad. Rovnako totiž tvoria vizuálnu stránku domu či bytu. A preto je pri ich výbere nutné prihliadať na dizajnové prevedenie, na celkový vzhľad budovy či dokonca na to, ako vyzerá okolitá výstavba. Popri spomínaných faktoroch však zohráva nemenej dôležitú úlohu aj materiál okien spolu s tepelnoizolačnými vlastnosťami a ďalšími parametrami. V každom prípade je najlepšie sa už v štádiu projektu poradiť s odborníkom. „Iba správny výber vhodného rámu, ktorý bude skombinovaný s vhodným zasklením a správne zabudovanie okna vám zaručí ten najvyšší komfort bývania,“ zdôrazňuje Ing. Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti INCON. 

 

Poloha domu a orientácia okien

Medzi parametre, ktoré sú pri výbere nových okien do domu či bytu často prehliadané, patrí poloha domu a orientácia okien. Treba zvážiť, kde sa nehnuteľnosť nachádza. Ak bývate v hlučnejšej lokalite, napríklad v blízkosti železnice, mali by ste dopytovať okná s čo najvyšším zvukovým útlmom. Pre lepšiu predstavu dopĺňame, že štandardné hodnoty zvukového útlmu sa pri plastových oknách pohybujú na úrovni 35 dB. Pri rodinných domoch a bytoch na nižších podlažiach stojí za zváženie aj bezpečnostné zasklenie s vyššou ochranou proti vlámaniu.

Čo sa týka orientácie okien, je dobré vedieť, že situovaním veľkých presklených plôch na juh a západ si viete v zime počas slnečných dní zabezpečiť solárne zisky, a tak čiastočne vykúriť interiérový priestor len s pomocou slnka. Na druhej strane, cez leto si budú takto situované veľké okná vyžadovať náležité tienenie.

 

Aký rám je ten naj

Prvou voľbou, ktorú by ste mali učiniť pri výbere nových okien, je materiál ich rámov. Stretnúť sa môžete s drevenými, hliníkovými či plastovými oknami, pričom v ponukách jednotlivých výrobcov a dodávateľov nájdete aj okná z kombinovaných materiálov. Všetky majú svoje plusy i mínusy, záleží iba na vašich osobných preferenciách, mieste, kde žijete a čo od okien očakávate. Drevené okná lákajú zákazníkov na svoj prírodný materiál, avšak vyžadujú si trochu pozornosti a starostlivosti. O hliníkové rámy je záujem najmä kvôli ich elegantnému vzhľadu a sú predurčené pre náročnejšie architektonické riešenia a okná väčších rozmerov. „U zákazníkov je však stále najväčší záujem o plastové okná. Vysoký dopyt po nich pripisujeme najmä pomeru ceny a výkonu, ktorý ponúkajú. Majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti a vyznačujú sa tiež bezúdržbovosťou. Navyše môžu zákazníci prispôsobiť ich farebné prevedenie svojmu interiéru alebo exteriéru,“ vysvetľuje L. Pavlovič. Hovorí sa, že okná by mal človek meniť maximálne raz za život, preto si na ich výber treba vyhradiť dostatok času. 

Okno nesmie do interiéru vpustiť chlad

Faktom je, že voľba vhodných okien vám môže vo výsledku ušetriť pokojne až 40 % nákladov na vykurovanie. A keďže ide o dlhodobú investíciu na desiatky rokov, vôbec to nie je malé číslo. Pri výbere okien vám preto odporúčame sledovať ich tepelnoizolačné vlastnosti. Konkrétne ide o ukazovatele, ktoré sa označujú ako Uf, Ug a Uw. Zatiaľ čo ukazovateľ Uf predstavuje takzvaný súčiniteľ prechodu tepla rámom a krídlom, resp. profilom, Ug vypovedá o prechode tepla presklenou plochou. No a hodnoty ukazovateľa Uw prezrádzajú súčiniteľ prechodu tepla v rámci celého okna. Inak povedané, ide o vyjadrenie celkových tepelnoizolačných vlastností daného okna, čo je pre laika asi najdôležitejší údaj. „Čím je hodnota Uw nižšia, tým sú  tepelnoizolačné vlastnosti okna lepšie,“ objasňuje L. Pavlovič.

 

Aby nebolo počuť hluk z ulice

Najväčšiu plochu okna tvorí sklo. Pre súčasné domy s takmer nulovou potrebou energie sú ideálne okná s izolačným trojsklom, s ktorými dokážete splniť parametre kladené na okná v novostavbe.  Zároveň platí, že čím je sklo hrubšie, tým lepšie odráža zvuk. Ak potrebujete minimalizovať prienik hluku z vonkajšieho prostredia, zvoľte si izolačné sklo. Akustickú izoláciu okna dosiahneme použitím skiel rôznej hrúbky a dostatočne veľkými dištančnými medzerami. „Veľké dištančné medzery medzi tabuľami skla a rôzna hrúbka skiel však vyžadujú výber okenného rámu, ktorý umožňuje veľkú šírku zasklenia. Akustickej izolácii sa treba venovať už pri výbere okien a zohľadniť, kde sa dom nachádza,“ hovorí Ing. Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ INCON. Zvukovú izoláciu možno ešte vylepšiť použitím skla laminovaného akustickou fóliou, ktorá lepšie tlmí vyššie frekvencie.

Montáž nepodceňte

Keď ide o výber vhodných okien pre vaše bývanie, podstatnú úlohu by mala v rozhodovacom procese zohrať aj voľba dodávateľa, najlepšie takého, ktorý má vo svojom tíme skúsených montážnikov. Montáž okien, tak ako akékoľvek iné stavebné činnosti, podlieha prísnym pravidlám a keď je prevedená neodborne, zruší akékoľvek benefity kvalitného okna. „Keď sa montáž podcení, ani to najkvalitnejšie okno vám nemusí automaticky zaistiť deklarované tepelnoizolačné vlastnosti. Spolupracujeme s overenými a skúsenými montážnikmi po celom Slovensku, ktorí sa pravidelne zúčastňujú školení a majú prehľad o správnych postupoch pri montáži okien,“ dodáva na záver Ladislav Pavlovič zo spoločnosti INCON.

 

Tip na okno vhodné aj pre A0 domy

Súčasným nárokom na energeticky úsporné domy vyhovujú plastové okná INCON DESIGN. Majú najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti na trhu, ktoré ešte vylepšuje možnosť zasklenia do hrúbky až 70 mm. Vynikajú inovatívnym štíhlym minimalistickým vzhľadom a možnosťou kombinácie sivého jadra a šedého odtieňa laminácie na dosiahnutie atraktívneho vzhľadu hliníkových okien. Okná sa ponúkajú s predsadeným alebo rovným krídlom v širokej škále farieb. Prvotriedne nemecké kovanie s tromi bezpečnostnými bodmi zaisťuje až 4x väčšiu odolnosť proti vypáčeniu v porovnaní s bežnými oknami. S oknami INCON DESIGN ušetríte na vykurovaní a v kombinácii s vhodným tienením aj na klimatizácii.

Zobrazenia: 111

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby