Hľadáte nové bývanie alebo rekonštruujete svoje súčasné? Jedným z dôležitých krokov pri zariaďovaní vášho domova je správny výber vonkajšej tieniacej techniky, ktorá so sebou prináša množstvo výhod. Aké sú to? A medzi ktorými možnosťami si môžete vybrať?

Prečo používať tieniacu techniku

Inštalácia vonkajšej tieniacej techniky má niekoľko výhod. Pozrime sa na tie najdôležitejšie.

Zníženie nákladov

Ak používate klimatizáciu, môžete týmto spôsobom výrazne ušetriť náklady. Chladný vzduch sa lepšie udržiava v zatienených miestnostiach, pretože slnečné lúče priestor ďalej neohrievajú.

Rovnako môžete ušetriť aj na vykurovaní, pretože vonkajšie žalúzie udržia nahromadené teplo v interiéri dlhšie.

Šetrenie životného prostredia

Pomocou tieniacej techniky tiež môžete prispieť k energetickej optimalizácii budovy, čím znížite svoju uhlíkovú stopu a podporíte ochranu životného prostredia.

Tepelný komfort po celý rok

Vďaka tieniacej technike viete dosiahnuť tepelný komfort aj v horúcich mesiacoch. Ráno a cez noc si môžete užívať čerstvý, chladný vzduch a potom pomocou tieniacej techniky udržiavať príjemnú teplotu.

V zimných mesiacoch zase môže tieniaca technika pomôcť izolovať od chladného počasia vonku. Stane sa tak vaším pomocníkom počas celého roka.

Viac súkromia a bezpečnosti

Pocit bezpečia vo vlastnom dome je dôležitý. K tomu vám dopomôže tieniaca technika, pretože si môžete ľahko vytvoriť súkromie, kedykoľvek to budete potrebovať. Vďaka tomu, že vás nebudú môcť pozorovať okoloidúci, sa budete cítiť oveľa bezpečnejšie.

Dizajn

Moderná doba pokročila a tieniaca technika môže byť v súčasnosti aj dokonalým dizajnovým prvkom, ktorý možno ľahko prispôsobiť fasáde a štýlu vášho domu. Zároveň dokáže zútulniť priestor.

Zlepšenie kvality spánku

Spánkom trávime veľkú časť svojho života. Jeho kvalita má významný vplyv na to, ako sa budeme cítiť nasledujúci deň a ako budeme zvládať každodenné prekážky. Umelé osvetlenie z ulice môže mať na náš spánok negatívny vplyv, preto sa oplatí investovať do profesionálneho tienenia spálne.

Staviť môžete na vnútorné aj vonkajšie žalúzie. Zdroj: sunsystem.sk

Aké typy vonkajšej tieniacej techniky existujú

V súčasnosti si môžete vybrať hneď z niekoľkých typov vonkajšej tieniacej techniky. Každá z nich má svoje výhody a nevýhody.

Vonkajšie žalúzie na okná

Obľúbeným typom tienenia sú hliníkové žalúzie, ktoré sa delia na vnútorné a vonkajšie. Predokenné žalúzie sú najčastejšie používaným typom vonkajšieho tienenia. Môžete si vybrať z rôznych tvarov a farieb a možno ich pohodlne ovládať aj diaľkovým ovládaním.

Rolety na okno

Alternatívou vonkajších žalúzií sú tieniace rolety, ktoré prispievajú k izolácii a zvýšeniu bezpečnosti. Pohybujú sa vo vodiacich lištách a v hornej časti sa navíjajú do boxu. Tento box môže byť viditeľný alebo skrytý pod omietkou.

Clony

Vonkajšie slnečné clony pomôžu ochrániť váš dom pred slnečnými lúčmi. Sú skvelé aj na zatienenie priestoru pod pergolou alebo na verande. Môžete si vybrať z rôznych veľkostí a farebných variantov.

Markízy

Markízu môžete použiť najmä na zatienenie priestoru na balkóne alebo terase. Jej nespornou výhodou je jednoduchá montáž, farebná rozmanitosť a stabilita. Markízy musia mať mierny sklon, aby po nich v prípade dažďa mohla stekať voda. V prípade nepriaznivého počasia je však lepšie ich úplne zatiahnuť.

Pergoly

Priestor na terase alebo v záhrade môžete zatieniť pomocou pergoly. Tá je ideálna na doplnenie vášho vonkajšieho posedenia. Mimoriadne moderným riešením sú takzvané bioklimatické pergoly s naklápacími lamelami, ktoré môžu reagovať na aktuálne počasie. V prípade dažďa sa lamely zatvoria a plocha zostane suchá. Aj keď ide o väčšiu investíciu, posunie vaše bývanie na úplne novú úroveň.

Markíza sa hodí napríklad na balkón. Zdroj: sunsystem.cz

Môžete tiež skombinovať niekoľko typov tienenia

Každý typ tienenia je vhodný na niečo iné. V prípade rodinného domu preto môže byť žiaduce skombinovať niekoľko variantov, aby sa dosiahlo čo najlepšie riešenie.

Markízy sú skvelým doplnkom vášho balkóna alebo terasy. Na zatienenie okien alebo lodžie si môžete zakúpiť žalúzie, rolety alebo screenové clony. Pergoly sú vynikajúcim doplnkom vášho záhradného posedenia. Vďaka zaskleniu pergoly získate zimnú záhradu, v ktorej môžete tráviť voľný čas aj za nepriaznivého počasia.

Okrem toho sú dnes na trhu pokročilé modely tieniacej techniky, ktoré umožňujú pohodlné pripojenie k systému inteligentnej domácnosti. To vám umožní ovládať tienenie na diaľku, aj keď nie ste doma. Diaľkové ovládanie vonkajších žalúzií oceníte napríklad vtedy, keď ste už v posteli a nechcete znovu vstávať.

Záverom

Vonkajšia tieniaca technika je skvelým riešením pre moderné nehnuteľnosti. S jej pomocou dosiahnete tepelnú pohodu počas celého roka a ušetríte náklady spojené s vykurovaním alebo chladením priestoru klimatizáciou. Môžete si tiež užívať väčší pocit bezpečia a súkromia. Pri zariaďovaní domu môžete kombinovať rôzne typy tienenia a vytvoriť tak funkčný celok.

Zobrazenia: 27

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby