Zastrešenie terasy - relax na čerstvom vzduchu aj v nepriaznivom počasí

Znovu je tu jar a s ňou prichádza čoraz viac pekných dní. Tí, čo majú možnosť tráviť voľné chvíle na svojej terase či záhrade, svoje vonkajšie priestory pomaly pripravujú na letnú sezónu. Aby vám relax či grilovanie na čerstvom vzduchu nič nepokazilo, obstarajte si praktické zastrešenie terasy.

Obrázok: Moderná strecha nad terasou vám zabezpečí pohodlie počas akéhokoľvek počasia. Zdroj: Sunsystem.sk

Zastrešenie vašej pergoly alebo terasy má viacero výhod. Poskytne vám ochranu počas nečakaného dažďa, prudkého horúceho slnka alebo veterného dňa. Strechou na terase navyše chránite svoj vonkajší nábytok, a tým mu predĺžite jeho životnosť. 

Typy prekrytia terás

Jedným z najobľúbenejších typov zastrešenia sú markízy. Je to hlavne preto, že ich môžete použiť aj pre zatienenie menších priestorov, ako je napríklad balkón. Markízy sú vyrobené zo špeciálnych tkanín, ktoré sú nepremokavé a odolávajú nepriazni počasia. Najčastejšie sa ovládajú pomocou kľuky alebo prostredníctvom diaľkového ovládania. Ich ďalšou výhodou je jednoduchá montáž a údržba.

Ďalším typom zastrešenia terasy pergoly, ktoré sa stávajú moderným prvkom na väčších terasách či záhradách pri rodinných domoch. Väčšinou sa stavajú ako samostatná štruktúra, alebo sa upevňujú o vonkajšie steny domu. Ich konštrukcia je prevažne z dreva alebo kovu. Moderné pergoly sú vyrobené tak, aby ponúkali užívateľovi čo najviac funkcií pre pohodlné posedenie vonku. Jedná sa o napríklad naklápacie lamely, LED osvetlenie alebo vykurovacie telesá.

Posledným populárnym typom tienenia sú tieniace plachty. Vyrábajú sa z materiálu, ktorý odoláva UV žiareniu, vetru aj dažďu. Najčastejšie ide o oxford textil alebo polyester. Ich výhoda spočíva v tom, že sa dajú inštalovať kdekoľvek. Plachtu si dokonca môžete zbaliť so sebou a využiť ju napríklad v kempe či pri stanovačke.

Tí, ktorí majú veľký priestor a milujú pestovanie tropických alebo iných teplomilných rastlín, určite ocenia zimnú záhradu. Zimné záhrady sú výborným variantom, ako si užiť kúsok prírody aj počas chladných dní. Okrem pestovania rastlín ide o výborné miesto na posedenie, grilovanie či relax, a to aj vtedy, keď je vonku treskúca zima. Niektorí majitelia majú zimné záhrady prispôsobené tak, aby sa dali počas leta otvoriť a premeniť na pergolu.

Obrázok: Najobľúbenejším typom zastrešenia sú markízy. Zdroj: Susystem.sk

Moderné riešenie vonkajšieho zastrešenia od SUN SYSTEM

Spoločnosť SUN SYSTEM je popredným výrobcom markíz, pergol, zimných záhrad či oplotení. Svoje produkty vyrábajú prevažne z kvalitného hliníka, ktorý nepotrebuje takmer žiadnu údržbu, je odolný voči počasiu a má neuveriteľne dlhú životnosť. Veľmi obľúbeným produktom sú najmä bioklimatické pergoly. Tie sa skladajú z lamiel, ktoré sa podľa potreby dajú naklápať do rôznych uhlov, alebo úplne uzatvoriť. Vďaka tomu do pergoly počas horúcich dní stále prúdi čerstvý vzduch, a zároveň vás zastrešenie chráni pred horúcim slnkom. V prípade prudkého dažďa sa lamely úplne uzavrú a vytvoria nepriepustnú strechu.

Či už hľadáte pergolu na terasu, pripevnenú k domu, alebo samostatne stojacu uprostred záhrady, produkty od Sun System sa dokážu prispôsobiť akémukoľvek prostrediu.

Pergoly sa dajú využiť ako pri rodinných domoch, tak aj pri reštauráciách, kaviarňach či hoteloch. Vybrať si môžete z rôznych farebných kombinácií a ich minimalistický vzhľad sa hodí do každého prostredia. Spoločnosť SUN SYSTEM vám navyše pergolu dovezie a ich odborníci vám ju aj postavia.

Obrázok: Moderná posuvná pergola sa hodí nielen k rodinnému domu, ale aj na váš balkón. Zdroj: Sunsystem.sk

Inštalácia pergoly svojpomocne

Niektorí predajcovia ponúkajú pergoly, ktoré zvládnete poskladať aj sami. Ak sa rozhodnete pre inštaláciu svojpomocne, ponúkame základné kroky ako na to.

Najskôr si vyberte vhodné miesto, kde chcete svoju pergolu umiestniť. Ideálne blízko kuchyne, aby ste pri pohostení nemuseli chodiť ďaleko pre občerstvenie či potraviny na grilovanie.

Ak už máte miesto vybrané, zmerajte si daný priestor, aby ste vedeli, aká veľká pergola sa vám naň zmestí. Je to dôležité hlavne v prípade, že bude umiestnená na terase.

Akonáhle vám pergola dorazí domov, skontrolujte či máte potrebné náčinie na jej stavbu a či sú všetky diely kompletné a bez poškodenia.

Skontrolujte aj povrch, ktorý bude pod pergolou. Ten musí byť rovný a stabilný. Zostavte konštrukciu z rámov a pripevnite ju k zemi pomocou skrutiek. Pomocou vodováhy si overte či je konštrukcia zarovnaná a vodorovná.

Následne namontujte zastrešenie - lamely pergoly. Dávajte si pozor, aby ste ich inštalovali v správnom smere. Namontujte ovládací mechanizmus a následne priveďte elektrické napájanie k motorickému pohonu. Vyskúšajte pohyb lamiel. Toto je len veľmi stručný popis, k pergole bude, samozrejme, priložený kompletný návod.

Či už sa rozhodnete pre jednoduchý prístrešok na terasu v podobe plachty, alebo pre stavbu pergoly, myslite hlavne na to, aby bolo pod ňou dostatok miesta na posedenie.

Čo sa týka vonkajšieho nábytku, vyberajte taký, ktorý je určený na vonkajšie použitie a z materiálov, ktoré vám zaručia dlhú životnosť.

Zobrazenia: 244

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby