Hra svetla a tieňa, farieb a dekorov dokáže v interiéri vyčarovať naozaj jedinečnú atmosféru. Zútulnite si bývanie pomocou závesov či japonských stien. Odborník zo spoločnosti Hornbach vás prevedie zložitým svetom bytového textilu.

V súčasnosti je na trhu naozaj široká ponuka záclon. Okrem látky a veľkosti sa odlišujú predovšetkým rôznymi spôsobmi upevnenia. Mäkké slučky, moderné očká alebo trendové posuvné a závesné záclony vnesú medzi štyri steny osobitý rozmer. Ukážeme vám, čo tieto rôzne možnosti ponúkajú a ako dosiahnuť čo najlepší efekt.

Ako vybrať správny záves?

Svetlo a jas vytvárajú pocit života. Vyberte si záves, ktorý počas dňa prepustí do miestnosti dostatok svetla. To vytvára pozitívnu atmosféru a miestnosť pôsobí celkovo väčším a priateľskejším dojmom. Tmavé miestnosti možno opticky vylepšiť svetlými farbami. „Vo všeobecnosti platí, že krátke závesy zdôraznia okno ako samostatný objekt. Dlhé závesy ho naopak integrujú do celkovej plochy steny. Pri výbere farby nových záclon by ste mali zohľadniť celkový vzhľad a zariadenie interiéru. Záclona by tak mala ladiť s podlahovou krytinou, nábytkom a podobne," vysvetľuje Tadeáš Tenkl z oddelenia bytového textilu a dekorácií projektových marketov Hornbach. Ak si vyberáte viacero záclon, odporúča sa kombinácia jednofarebných a potlačených záclon v rovnakom odtieni.

Foto: HORNBACH

Optická hra vzorov a farieb

Ak chcete závesmi zútulniť malú miestnosť, mali by mať čo najmenší vzor. Veľké, bohaté vzory sú príliš dominantné a v malých miestnostiach pôsobia stiesnene. Naopak, vo veľkých miestnostiach budú pôsobiť veľkolepým dojmom. Záclony s dlhými pruhmi predĺžia nízke miestnosti. Veľmi vysoké miestnosti s oknami sa naopak dajú opticky znížiť použitím priečnych pruhov.

Menšie a užšie okná možno opticky zväčšiť pomocou previsnutých záclonových tyčí a líšt. Záclony tak získajú dostatok priestoru a zabezpečia primeranú atmosféru v miestnosti. V prípade nízkych okien umiestnite záclonové tyče vyššie, aby ste okno opticky zatraktívnili. Viditeľnú časť steny môžete šikovne zakryť priečnou záclonou alebo ručným závesom.

Ak sú okná a balkónové dvere spojené, mali by mať pre vytvorenie harmonického vzhľadu rovnaké závesy s jednotnou dĺžkou a výškou. Takto sa dá dosiahnuť vizuálne jednotný vzhľad aj pri inak vysokých oknách

Záclony ako deliaca stena

Najmä posuvné panely a závesy s nitkami sú vhodné nielen ako okenné dekorácie, ale čoraz častejšie sa používajú aj ako štýlové priečky. „Závesy s niťou sú optickou lahôdkou a slúžia ako jemná vizuálna ochrana priechodov alebo ako deliaca stena miestnosti. Posuvné závesy zaujmú svojou dizajnovou rozmanitosťou a dajú sa použiť ako flexibilné posuvné dvere alebo ako optický predel miestnosti,“ radí odborník.

Panelové závesy a japonské steny

Panelové závesy alebo tiež japonské (posuvné) steny sú moderné a nadčasové. Ponúkajú rôzne možnosti usporiadania a kombinovateľnosti. Jednotlivé látkové panely sa dajú flexibilne posúvať, aby chránili pred zvedavými pohľadmi a blokovali slnečné svetlo.

V plnej kráse vyniknú na veľkých oknách alebo ako deliace steny v miestnosti. Posuvné závesy sa umiestňujú buď v rade, alebo cez seba, v rovnakých alebo rôznych dĺžkach. Veľký výber priehľadných a nepriehľadných látok v rôznych farbách a štruktúrach vytvára kreatívny priestor pre moderný, funkčný a dekoratívny dizajn interiéru. Keďže pásy látky z okna voľne neplynú, ale len neusporiadane visia, uprednostňujú sa pevné látky, ako je voál, organza alebo žakár.

Foto: HORNBACH

Výhody a využitie japonských stien

V rámci jedného systému možno kombinovať rôzne typy látok, sú k dispozícii vo veľkom množstve farieb a vzorov, k dispozícii sú priehľadné a nepriehľadné látky a možno ich zakúpiť s ozdobnými drevenými lamelami. „Ploché závesy sú vhodné najmä na veľké balkónové alebo terasové okná. Tlmia priame slnečné svetlo a dajú sa flexibilne posúvať pred oknom, aby chránili pred zvedavými pohľadmi,“ hovorí Tadeáš Tenkl.

Flexibilná vizuálna ochrana sa dá využiť aj ako deliaca priečka - na oddelenie šatníka od spálne. Ak do miestnosti svieti slnko, nemusí byť hneď zakryté celé okno, posuvný záves sa dá posunúť tam, kde je to potrebné.

Závesy na dvere

Závesy na dvere sú praktickým riešením najmä v letných mesiacoch. Dvere môžete nechať otvorené celé hodiny bez rizika, že sa vo vašom dome zahniezdi otravný hmyz. Ich inštalácia je rýchla a jednoduchá, nevyžadujú si veľa miesta a vyzerajú skvele. S nepriehľadným dverným závesom získate aj vizuálnu ochranu. „Závesy môžu dokonca úplne nahradiť interiérové dvere. To so sebou prináša ďalšie výhody. Deti si nemôžu vtesnať prsty do dverí a vy môžete pohodlne prechádzať aj s plnými rukami,“ upozorňuje odborník z Hornbachu.

Foto: HORNBACH

Výhody a využitie závesov na dvere

Závesy na dvere sú veľmi obľúbené ako deliace prvky miestností. Sú dostupné v mnohých farbách a vzoroch, ponúkajú kreatívne a moderné možnosti dizajnu interiéru a chránia pred hmyzom. Túto funkciu oceníte aj na dovolenke, napríklad v karavane alebo obytnom aute.

Závesy na dvere sú vhodné do obývacej izby, ako ochrana proti hmyzu na terasové alebo balkónové dvere. „Ako deliace prvky sa dajú použiť v každej miestnosti - farebné akcenty, najmä závesy z farebných nití a dverové závesy z perál alebo vlákien, predstavujú štýlový doplnok. Závesmi na dverách možno opticky zatraktívniť výklenky aj skrine a ľahko zakryť rohy a úložné priestory,“ dodáva Tadeáš Tenkl.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 38

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby