Keď vás teplo a slnko láka tráviť viac času v záhrade, je dôležité myslieť na bezpečnosť a pohodu vašej rodiny. Ochrana pred škodlivými slnečnými lúčmi a otravným hmyzom je hlavnou podmienkou na to, aby ste si mohli naplno a bez obáv užívať leto. Našťastie je k dispozícii celý rad možností, ktoré ochránia vás a vašich blízkych, a umožnia vám vychutnať si každý okamih vo vašej záhrade.

Aj keď je slnko našim najväčším priateľom pri získavaní energie, vitamínu D a pozitívnej nálady, počas leta by ste to s ním nemali preháňať. Nadmerné vystavovanie sa slnku môže viesť k spáleninám, predčasnému starnutiu a dlhodobému poškodeniu pokožky. „Spáleniny spôsobujú nielen nepríjemné bolesti, ale môžu tiež zvýšiť riziko vzniku rakoviny kože. Práve preto je dôležité vyhýbať sa priamemu slnku počas najhorúcejších hodín dňa. To ale neznamená, že by ste mali svoju rodinu schovávať vo vnútri. Stačí dodržať pár opatrení na ochranu pred slnkom vo vašej záhrade, a výrazne znížite pravdepodobnosť spálenia či úpalu, a minimalizujete škodlivé účinky slnka na pokožku,“ hovorí David Benda, odborník z oddelenia záhrad v projektových marketoch Hornbach.

Schovajte sa pred slnkom

Keď si chcete užívať terasu a zároveň chrániť seba a svojich blízkych pred slnkom, investujte do vonkajšieho tienenia . Existujú rôzne spôsoby, ktoré majú svoje výhody a nevýhody, a je len na vás, čo od tienenia očakávate.

  • Slnečníky

Prvou voľbou sú zvyčajne terasové slnečníky. Sú prenosné, nastaviteľné a dodávajú sa v rôznych veľkostiach, štýloch a farbách. Môžete ich premiestňovať a prispôsobiť tak potrebám zatienenia počas dňa. Dajú sa ľahko nakláňať alebo otáčať, aby blokovali slnko z rôznych uhlov. Je však dôležité si uvedomiť, že slnečníky nemusia poskytovať toľko tieňa ako iné možnosti a môžu byť náchylné na silný vietor, ak nie sú správne upevnené.

  • Slnečná plachta

Slnečná, alebo tieniaca plachta je obľúbenou voľbou na dočasnú alebo trvalú ochranu pred slnkom v záhradách. Ide o tkanú alebo pletenú látku špeciálne navrhnutú tak, aby znižovala vystavenie slnečnému žiareniu a zároveň umožňovala prúdenie vzduchu. Tieniace plachty sa dodávajú v rôznych hustotách, od ľahkého tieňa (30 %) až po silný tieň (viac ako 90 %). Ich výhodou je že chránia nielen pred slnkom, ale aj pred dažďom a nebezpečným UV žiarením.

Foto: HORNBACH

  • Markíza

Markízy sú obľúbenou voľbou na vytvorenie tienistej plochy pri dome alebo na prekrytie záhradných terás. Sú to flexibilné konštrukcie z látky alebo kovu, ktoré poskytujú dostatočný tieň a zároveň dodávajú vášmu vonkajšiemu priestoru štýl. Vyžadujú si správnu inštaláciu, avšak bez náročných stavebných úprav. „Markízy sa môžu ovládať ručne alebo elektricky, čo značne uľahčuje manipuláciu a zvyšuje komfort. Ponúkajú vynikajúce pokrytie, chránia pred slnkom aj ľahkým dažďom a môžu znížiť teplotu v interiéri tým, že blokujú priame slnečné svetlo, ktoré preniká do vášho domu,“ hovorí David Benda.

Foto: HORNBACH

  • Pergola

Pergoly sú pevné konštrukcie, ktoré poskytujú rozsiahly tieň. Často ich možno vidieť v komerčných priestoroch, ale môžu byť aj skvelým doplnkom väčších záhrad. Pergoly sa zvyčajne skladajú z robustného rámu, ktorý je doplnený textilným poťahom, ktorý umožňuje nastaviť plochu tienenia podľa potreby, alebo pevnými lamelami. Poskytujú vynikajúcu ochranu pred slnkom či dažďom, a vďaka doplňujúcim clonám dokážu ochrániť aj pred vetrom. Pergoly si však vyžadujú odbornú inštaláciu a pre svoju veľkosť a pevný charakter nemusia byť vhodné pre menšie záhrady.

  • Altánky

Záhradný altánok je snom mnohých majiteľov domov, pretože môže pozdvihnúť atmosféru vášho vonkajšieho priestoru. Tieto voľne stojace prístrešky poskytujú dokonalý priestor na oddych či zábavu. Pokiaľ ide o ochranu pred slnkom, altánok poskytuje tienistý úkryt, ktorý vám umožní užívať si pobyt vonku bez toho, aby ste boli vystavení priamemu slnečnému žiareniu. „Táto ochrana pomáha predchádzať úpalom, spáleniu a vytvára príjemný priestor počas horúcich letných dní. Záhradné altánky navyše poskytujú úkryt pred dažďom, takže si môžete naďalej užívať záhradu aj počas slabších zrážok. Veľkou výhodou je možnosť montáže doplňujúcich bočníc, ktoré vás ochránia pred komármi či iným otravným hmyzom,“ hovorí odborník z Hornbachu.

Foto: HORNBACH

Nenechajte sa obťažovať hmyzom

Leto prináša teplé počasie a sviežu zeleň, ale do vašej záhrady privíta aj množstvo otravného hmyzu. Aby ste svojej rodine zabezpečili príjemný pobyt vonku, je dôležité prijať opatrenia na ochranu pred komármi či iným hmyzom. „Ak patríte k nešťastníkom, ktorí priťahujú záujem komárov a kliešťov, bez dobrého repelentu si leto predstaviť určite neviete. Najúčinnejšie repelenty obsahujú zložky ako DEET a picaridin, ktoré vás účinne ochránia pred bodavým hmyzom. Okrem toho môžete tiež siahnuť po prípravkoch s obsahom citronely, ako sú sviečky, fakle, špirály či repelentné náramky. Najlepšiu ochranu však predstavuje fyzická bariéra, v podobe dlhého voľného oblečenia, či sieťok proti komárom, ktoré môžete namontovať na záhradné altánky, pergoly či markízy,“ dodáva David Benda.

Zobrazenia: 34

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby