Od jari do jesene kraľuje príprave pokrmov grilovanie. Dobrôt z vonkajšieho grilu sa ale nemusíte vzdávať ani v zime. Toto zábavné varenie je aj u nás čím ďalej častejšie súčasťou aj zimných aktivít . Odborník z Hornbachu radí, na čo dávať pozor pri zimnom grilovaní.

Horúce jedlo chutí v mrazivom počasí najlepšie. Predtým sa rodinné a susedské vonkajšie aktivity v zime nezaobišli bez opekania špekáčkov alebo varenia kotlíkového gulášu. S nástupom grilov a s rastom obľuby grilovania sa teplé pochutiny presúvajú z otvoreného ohňa na gril. Je to nielen bezpečnejšie, ale zároveň pohodlnejšie a ponuka pokrmov je oveľa pestrejšia. Menšie aj stredne veľké grily na drevené uhlie ľahko naložíte do auta a dopravíte tam, kam potrebujete.

Vyvarujte sa začiatočníckym chybám

Chystáte sa grilovať prvýkrát? Stačí pár trikov a bude z vás profesionál. Či už uprednostňujete čerstvé alebo naložené mäso, rôzne páriky, klobásy, či zeleninu, základom pre skvelý gastronomický zážitok je kvalitný gril. „Grily na drevené uhlie sú ideálne pre malé a stredne veľké pokrmy – steaky, rebierka, ryby, zeleninu. Uhlie a brikety zapálite bez ťažkostí aj v zime, ale hlavne musia byť poriadne rozpálené. Až zbelie, môžete sa pustiť do grilovania,“ vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach. Samotnú žiaru z uhlia upravíte množstvom paliva a prívodom vzduchu. Zásadné pravidlo pre optimálnu dobu pečenia mäsa znie: na centimeter hrúbky 1 až 2 minúty na grile z každej strany. Klobásy sú na konzumáciu hotové zhruba po 5 minútach.

Majte jedlo pod kontrolou

V zimných mesiacoch je najvhodnejšie grilovať s poklopom a otvárať gril čo najmenej. Ten chráni jedlo pred nepriazňou počasia a zároveň zaisťuje rovnomerné prepečenie mäsa aj bez jeho obracania. Gril tak pracuje s teplotou približne 180 ° C a jedlo sa pripravuje pomocou horúceho vzduchu prúdiaceho okolo roštu. „V zime je najlepšie grilovať menšie kusy mäsa, pretože vzhľadom na chlad trvá grilovanie trochu dlhšie,“ upozorňuje David Benda.

Využite kúzlo prírody

Znalci ocenia typickú dymovú chuť, ktorá vzniká iba na žiary z pravého dreveného uhlia. Vynikne najmä pri pečených klobásach, grilovanej zelenine alebo rybách. Ideálnym variantom je mäso ochutené bylinkami ako tymián, rozmarín či bazalka. Bylinky v žeravom uhlí dodajú mäsu mimoriadnu chuť. Na dosiahnutie výraznejšej arómy bylinky pred grilovaním namočte vo vode, potom tak rýchlo nezhoria. Pre správnu arómu je potrebné použiť kvalitné bylinky.

Bezpečne a zdravo

Pochúťky z grilu sú zdravé a veľmi chutné. Pozor ale na správnu prípravu! Na grilovanie nepoužívajte mäso nakladané do soľných roztokov. Pôsobením tepla sa pri ňom môžu uvoľňovať rakovinotvorné látky, tzv. nitrozamíny. Najznámejšími sú šunky, údená slanina, pečeňová paštéta a párky – tie na gril v žiadnom prípade nepatria. Tuk z grilovaného mäsa by nemal odkvapkávať do žeravého uhlia, pretože pritom môže vznikať rakovinotvorný dym. Na zachytávanie tukov môžete používať špeciálne záchytné misky z hliníka alebo smaltovaného oceľového plechu.

 

Grilovacie uhlie by sa nikdy nemalo polievať petrolejom alebo benzínom, pretože to môže zásadne ovplyvniť chuť pripravovaného jedla. Používajte iba špeciálne podpaľovače, či už tekuté alebo kocky. Gril by mal byť umiestnený v bezpečnej vzdialenosti od všetkých horľavých látok. Pozor dávajte aj na deti a domácich miláčikov,“ apeluje na bezpečné zaobchádzanie s grilom špecialista z Hornbachu. Dôležité je pravidelné čistenie a vysypávanie popola.

Tip odborníka:

Každý gril na drevené uhlie značky Tenneker je možné v priebehu 60 minút zostaviť kdekoľvek, nezávisle od elektriny alebo plynu. S kotlovým grilom na drevené uhlie Tenneker Black Moon je možné grilovať za každého počasia a pohostíte až šesť ľudí naraz. Je zo smaltovanej ocele, má ergonomicky tvarovanú rukoväť so žiaruvzdorným štítkom z nerezovej ocele, vyberateľnú smaltovanú misku na popol, integrovaný teplomer a regulátor prívodu vzduchu. Milovníci grilovania tiež ocenia Easy Start systém, ktorý sa postará o jednoduché zapálenie dreveného uhlia.

 

Plynový gril Tenneker HALO TG4 sa zapína jednoduchým stlačením jedného tlačidla. Presklené veko grilu umožňuje pohodlne sledovať stav jedla pri grilovaní bez toho, aby sa strácalo teplo otváraním, a teplotu grilovania je možné ľahko odčítať z teplomera vstavaného do veka. Pokiaľ by hrozilo pripečenie, ovládanie teploty je veľmi rýchle a jednoduché pomocou podsvietených ovládačov. Všetky plynové grily Tenneker majú liatinové rošty potiahnuté porcelánom s naozaj dlhou životnosťou a ľahkým čistením. Stačí len pripojiť plynovú fľašu, rozpáliť a môže sa začať grilovať!

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 89

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby