Dnešné HN uverejnili nasledovnú správu: "Stavebné konanie má byť do dvoch rokov elektronizované. Minister dopravy Ján Figeľ (KDH) podpísal v pondelok žiadosť o nenávratný finančný príspevok na projekt elektronizácie stavebného poriadku a územného plánovania. „Vďaka tomuto projektu budú môcť občania aj podnikatelia realizovať procesné úkony prostredníctvom webového rozhrania z pohodlia svojho domova a aktívne sa zapojiť aj do tvorby územného plánu a rozvoja regiónu,“ priblížil Figeľ. Ministerstvo pripravuje podklady do verejnej súťaže. Celkové predpokladané náklady boli stanovené na 11,7 milióna eur. Elektronizácia stavebného konania a územného plánovania bude realizovaná vo viacerých etapách. Jej pilotná prevádzka je naplánovaná na prvý polrok 2014."

Pre starých harcovníkov inžinieringu sa vynárajú nespočetné otázky, z prvej vody len niektoré:

1. Je takéto niečo technicky realizovateľné? Každá stavba má toľko individuálnych špecifík, že dať tomu jeden systém bude dosť náročné - mohlo by to priniesť ešte viac byrokracie, ako efektívnosti.  

2. Osvojí si túto myšlienku aj nová vláda?

3. Roky sa hovorí o veľkej novelizácii stavebného zákona a stavebného práva vôbec (naposledy opakované haloo okolo čiernych stavieb). Nemal by byť toto prvý krok? Čiže najprv pravidlá a potom systém.

4. Bude to znamenať rozkvet, alebo smrť profesionálneho inžinieringu? :-) :-) :-)

Zobrazenia: 532

Komentár


STAVEBNÝ DOZOR
Komentár osoby Ladislav Mihálik o Marec 14, 2012 na 15:10

áno, presne ako píšeš, Lea, s niektorými osobami, či inštitúciami to cez email funguje už teraz - napr. niektorí správcovia inž. sietí.

Ale napr. také územné rozhodnutie je vážna vec - naozaj by to musela byť buď kombinácia originálnych papierov s podpismi a pečiatkami (projekty, záväzné stanoviská) plus menej závažné informácie mailom, alebo elektronicky podpísaných dokumentov.  


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Marec 14, 2012 na 11:35

to je pravda ale aj tak im musis poslat kompletne vytlacenu PD , alebo budeme mat digitalne podpisi a razitka ? to by bolo ake super kolko paiera, toneru , casu , penazi by som usetril  :-D ak by som nemusel tlacit 6 PARE


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Marec 14, 2012 na 11:25

Aj projekty budeme posielat  len v digitalnej forme :-D ?

Ale mat moznost poslat ziadost cez internet je fajn napad.

Urcite to ale nebude znamenat smrt ani rozkvet inzinieringu, podla mna sa tym nic podstatne nezmeni, ale nechajme sa prekvapit, nasledujuce obdobie bude plne prekvapeni.

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby