V roku 2012 bude podľa väčšiny riaditeľov slovenských stavebných spoločností pokles stavebného trhu nielen pokračovať, mal by dokonca klesnúť až o 6,9 %. Už v roku 2013 by ale podľa výsledkov Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva 2/2012, pripravenej spoločnosťou CEEC Research v spolupráci s KPMG Slovensko mohlo dôjsť k opätovanému miernemu rastu trhu. Zlatým partnerom tohto výskumu je Považská cementáreň, strieborným partnerom spoločnosť Terrastroj.

V pokles trhu v roku 2012 verí podľa výskumu 78 % riaditeľov stavebných spoločností. „Obavy riaditeľov slovenských stavebných spoločností ohľadne budúceho vývoja naďalej rastú, kľúčovým momentom pre ďalšie smerovanie celého sektora bude rozhodnutie novej vlády o prípadnej proinvestičnej alebo naopak reštriktívnej fiškálnej politike v tejto oblasti,“ komentuje výsledky výskumu Jiří Vacek, riaditeľ CEEC Research. Slovenské stavebníctvo klesá konzistentne už tri roky. Vlani podľa najnovších údajov Slovenského štatistického úradu došlo k poklesu trhu o 1,8 %, CEEC Research pritom predikoval v Kvartálnej analýze slovenského stavebníctva publikovanej v máji 2011 pokles o 1,8 %

Pokles tržieb očakáva tento rok mierne nadpolovičná väčšina slovenských stavebných spoločností (51 %) . “Pokles v stavebnom priemysle nás čaká aj v roku 2012. Jeho ďalší rozvoj závisí od viacerých faktorov, medzi ktoré patria či už vývoj situácie okolo európskej dlhovej krízy, alebo aj postoj novej slovenskej vlády k investíciam v tomto sektore,“ hovorí Ľuboš Vančo, managing partner KPMG na Slovensku. Vývoja sa obávajú najmä stredné a malé firmy. „Nedá sa jednoznačne určiť, či slovenské stavebníctvo má to najhoršie za sebou. Hoci boli na Slovensku vysúťažené veľké tendre v oblasti dopravných stavieb, ceny sú veľmi napäté z hľadiska nepredvídateľnej inflácie a ďalšieho vývoja,“ hovorí zástupca jednej z veľkých spoločností, Vlastislav Šlajs, generálny riaditeľ Strabag SK. Rovnako ako pri vývoji celého stavebného trhu však stavebníci veria, že už v roku 2013 by sa tržby mali vrátiť k rastu.

Prepad sebadôvery stavebných firiem, ktorý bol spôsobený októbrovým pádom slovenskej vlády, sa už vstrebal a sebadôvera sa vrátila opäť na augustovú úroveň. Aktuálne tak prekonanie konkurencie očakáva 56 % stavebných firiem, v auguste minulého roka to bolo 61 %, kým v novembri len 36 %.

Vyťaženosť kapacít stavebných spoločností sa aktuálne prepadla na 58 %, pre porovnanie v novembri sa pohybovala na úrovni 75 %. Aj napriek tomu, že na tento výsledok má vplyv aktuálna mimosezóna, ide o veľmi nízku hodnotu vyťaženosti kapacít firiem, ktorá je dlhodobo neudržateľná. Firmy tak budú musieť tento rok buď vyťaženosť zvýšiť, alebo redukovať svoje kapacity, inak niektorým im hrozí zánik. „Vplyvom citeľného nárastu fyzického objemu stavebných prác na projektoch infraštruktúry, ale aj očakávaného mierneho rastu v sektore pozemných stavieb, bude rast využitia stavebných kapacít firiem a živnostníkov,“ myslí si Dušan Šamudovský, generálny riaditeľ Doprastavu, vzápätí však pripája obavu z toho, že firmy budú hlavne na infraštruktúrnych projektoch pracovať za také ceny a pod takými zmluvnými rizikami, ktoré spôsobia veľké problémy nielen firmám, ale aj ich subdodávateľom. „K rastu fyzického objemu práce teda určite dôjde, ale bez zodpovedajúceho finančného vyjadrenia,“ dodáva Dušan Šamudovský.

Za najefektívnejší spôsob výberu dodávateľov podľa výskumu CEEC Research veľké spoločnosti považujú výberové konanie, malé a stredné firmy sa spoliehajú na dlhodobé kontakty. Kľúčovým kritériom pri výbere sú cena a skúsenosti dodávateľa. Miroslav Lapunik, obchodný riaditeľ Metrostavu SK zmierňuje viacero hlavných ukazovateľov: „Kľúčové sú predovšetkým skúsenosti s predmetom dodávky, referencie z predchádzajúcej spolupráce, cena, termín realizácie, ponuka alternatívnych riešení a akceptácia zmluvných a platobných podmienok.“ Najmenej dôležitým kritériom je podľa výsledkov výskumu veľkosť dodávateľskej firmy.

Najnovšie informácie a diskusiu s predstaviteľmi vlády SR a generálnymi riaditeľmi až 180 stavebných spoločností prinesie Stretnutie lídrov slovenského stavebníctva 2012, ktoré sa koná 30. mája v hoteli Kempinski Bratislava

Zdroj : CEEConstruction

Zobrazenia: 758

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby