Klimatické zmeny prinášajú z roka na rok horúcejšie letá. Ľudia hľadajú riešenia, ako sa chrániť pred vysokými teplotami a zabezpečiť si príjemné bývanie a celoročný komfort vo svojom dome. Treba na to myslieť už pri výbere stavebného materiálu. 

 „Vysoký komfort bývania v rodinnom dome možno dosiahnuť s obvodovými stenami z tehál Porotherm T Profi, ktoré sú plnené minerálnou vlnou. Je to jednak kvôli ich vynikajúcim tepelnoizolačným vlastnostiam, ale aj vďaka schopnosti akumulovať teplo. Tehlový dom dokáže zabezpečiť tepelnú pohodu bez náhlych teplotných výkyvov počas celého roka,“ hovorí Ing. Gabriel Szöllösi, produktový manažér spoločnosti Wienerberger pre značku Porotherm.

 

Stabilná teplota v priebehu celého roka

Pálená tehla je prírodný stavebný materiál s výbornou akumulačnou schopnosťou, ktorá je úmerná objemovej hmotnosti materiálu. To znamená, že stavebné konštrukcie z ťažších materiálov akumulujú teplo lepšie. „Tehly Porotherm T Profi majú pomerne masívne keramické rebrá, preto okrem vynikajúcich tepelnoizolačných vlastností aj dobre akumulujú teplo. Pomáhajú tak udržiavať stabilnú interiérovú teplotu v miestnostiach pri zmenách vonkajšej teploty v priebehu dňa, ako aj v prechodných obdobiach počas roka,“ vysvetľuje G. Szöllösi. S nástupom letných teplôt zostáva v tehlovom dome ešte niekoľko dní príjemná teplota. V zime sa zas spomaľuje pokles teplôt v interiéri. V oboch prípadoch to môže znamenať úsporu nákladov na energie: v prvom prípade na klimatizáciu a v druhom na vykurovanie.

 

Foto: Wienerberger

Tehly, ktoré netreba zatepľovať

Okrem uvedených tepelnotechnických vlastností majú steny z tehál Porotherm T Profi tiež výborné zvukovoizolačné vlastnosti, a vďaka masívnym keramickým rebrám aj vysokú  pevnosť. Obvodové steny z týchto tehál už netreba zatepľovať, lebo majú vo vnútri niekoľko vrstiev minerálnej tepelnej izolácie. Počet vrstiev závisí od formátu tehál, teda od hrúbky steny. Keramická tvarovka predstavuje okrem iného veľmi účinnú ochranu tepelnej izolácie proti mechanickému poškodeniu a proti vode. Je to veľká výhoda oproti kontaktným tepelnoizolačným systémom, ktoré sú podstatne náchylnejšie na mechanické poškodenie. „Obvodová stena z  tehál Porotherm T Profi vyžaduje minimálnu údržbu a má násobne dlhšiu životnosť ako kontaktný systém zateplenia. Koncoví zákazníci určite ocenia aj rýchlosť a jednoduchosť výstavby,“ dopĺňa G. Szöllösi. Tehlové murivo navyše priaznivo vplýva aj na kvalitu vzduchu v interiéri. Je to prírodný stavebný materiál, ktorý neobsahuje chemické prísady a neuvoľňuje do prostredia žiadne škodliviny. Vďaka pórovitosti keramického črepu tehál je difúzia vodnej pary dostatočná. Odborne zhotovené detaily v obvodovej stene s použitím doplnkových tehál pomáhajú udržiavať dostatočne vysoké povrchové teploty a zabezpečujú príjemnú klímu v dome bez rizika vzniku plesní.

Foto: Wienerberger

Komfort bývania zvyšuje aj exteriérové tienenie

Ku komfortu bývania v letnom období prispieva však aj vhodné tienenie. V šikovne navrhnutom tehlovom dome s využitím pasívneho a aktívneho tienenia počas horúcich letných dní nie je potrebná ani klimatizácia. Najčastejším spôsobom aktívneho tienenia patria u nás exteriérové žalúzie alebo rolety. „Jednoduchým a estetickým riešením bez výrazného zásahu do vzhľadu fasády je zabudovanie vonkajších roliet alebo žalúzií pod úroveň fasády. Umožňujú to aj preklady Porotherm KP Vario v kombinácii s univerzálnymi roletovými a žalúziovými schránkami Porotherm Vario UNI. Vnútorné rozmery schránky sú dostatočne veľké pre rôzne typy roliet a žalúzií. Pre istotu však odporúčame si pri výbere overiť rozmery zvinutej rolety, resp. naskladaných žalúzií a porovnať ich s vnútornými rozmermi schránky, hovorí Gabriel Szöllösi. Preklady Porotherm KP Vario a schránky Vario UNI sú vhodné najmä do jednovrstvových obvodových stien. Použiť sa však dajú aj v obvodových stenách so zateplením. Schránku je možné vysunúť pred vonkajší okraj zatepleného muriva až na 160 mm. 

 Foto: Wienerberger

Viac sa o spomínaných produktoch dozviete na www.wienerberger.sk

O to, prečo je dôležitá správna teplota vo vnútri domu, sa dozviete tu: https://dobryzaklad.sk/spravna-teplota-vlhkost-v-dome/

Zobrazenia: 28

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby