Bazén so sviežou a čistou vodou je počas horúcich letných dní doslova splneným snom. Udržať ho neustále čistý si však vyžaduje pravidelnú starostlivosť a pozornosť. Zachovať váš bazén bezchybný je ale jednoduchšie, ako si možno myslíte. Stačí dodržať päť jednoduchých krokov, vďaka ktorým bude voda krištáľovo čistá.

Udržujte vodu bez nečistôt

K pravidelnej údržbe bazéna jednoznačne patrí odstraňovanie pevných nečistôt. Na ich odstránenie použite sieťku alebo skimmer v kombinácii s bazénovým vysávačom. So sieťkou môžete jednoducho zhrnúť nečistoty z povrchu hladiny. Skimmer – zberný kôš do seba sťahuje nečistoty z hladiny, ktoré ešte neklesli ku dnu. Vysávač vám zas pomôže vyčistiť steny a dno bazéna. „Vysávače do bazéna sa vyrábajú v troch variantoch: manuálne, poloautomatické a robotické. Manuálne vysávače môžete napojiť na kartušovú alebo pieskovú filtráciu. Poloautomatické vysávače sú vhodné iba pre pieskové filtrácie. Obe možnosti následne zbierajú nečistoty do filtračného vaku. Robotické vysávače zapojíte do zásuvky a počkáte, kým urobia všetku prácu za vás,“ radí David Benda z oddelenia záhrady v marketových predajniach Hornbach.

Foto: HORNBACH

Na udržanie optimálnej čistoty vody sa odporúča bazén aspoň raz ročne úplne vypustiť a dôkladne vyčistiť pomocou špeciálnych čistiacich prostriedkov. Po takomto mechanickom čistení možno vodu znovu napustiť a následne vykonať opatrenia na stabilizáciu jej kvality. „Pri odstraňovaní nečistôt z bazéna nepoužívajte obyčajné čistiace prostriedky, pretože hrozí riziko poškodenia bazénovej fólie. Okrem toho môžu tiež spôsobiť následné zakalenie či spenenie vody. Aby vám bazén vydržal čo najdlhšie a aby bola starostlivosť o vodu čo najjednoduchšia, používajte vždy prostriedky určené na starostlivosť o bazény,“ hovorí odborník.

Dohliadajte na správne hodnoty

Úroveň pH vody v bazéne zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní jej čistoty. Vysoké pH spôsobuje tvorbu vodného kameňa či iných vápenatých usadenín, zakalenú vodu a znižuje dezinfekčný účinok chlóru. Okrem toho oslabuje prirodzený ochranný film pokožky. Nízke pH na druhej strane zvyšuje kyslosť vody, čo môže spôsobiť koróziu kovových povrchov, vymývanie škár obkladov či blednutie bazénových náterov a spôsobuje zápach vody. „Pre domáce bazény sa odporúčaná hodnota pH pohybuje v rozmedzí od 6,6 do 7,4. Úroveň pH odporúčam merať aspoň raz za týždeň, počas mimoriadne horúceho obdobia aj častejšie. Na meranie môžete použiť rôzny typy testerov, ako sú napríklad testovacie prúžky, testovacie tablety či elektronický merač. Podľa nameranej úrovne potom upravíte vodu pomocou produktov pH plus alebo pH mínus,“ vysvetľuje David Benda.

Zabúdať by ste nemali ani na kontrolu alkality (uhličitanová rovnováha) a tvrdosti vody. Správna hladina uhličitanov vo vode pomáha prirodzenej regulácii pH. Ideálna hodnota sa pohybuje v rozmedzí 80 až 120 ppm (parts per million - milióntin celku). Čo sa týka tvrdosti vody, hodnota bazénovej vody by nemala byť vyššia ako 18ºN. Pri vyššej hladine si zabezpečte stabilizátor tvrdosti, ktorý zabraňuje zrážaniu a usadzovaniu vápnika vo filtračných zariadeniach, výmenníkoch tepla a vodičoch.

Foto: HORNBACH

Pravidelne dezinfikujte

Správna dezinfekcia je nevyhnutná na odstránenie škodlivých baktérií. Hoci sa bežne používa chlór, ako alternatívu môžete zvážiť aj použitie aktívneho kyslíka či multifunkčných blokov. Klasický chlórový granulát je vhodný pre trvalé, jednorazové aj dodatočné chlórovanie vody. Pre rýchle nastavenie optimálneho obsahu chlóru sú vhodné rýchlorozpustné tablety. Na trvalé chlórovanie vody a filtračných systémov sú zas vhodné tablety s pomalým uvoľňovaním. Multifunkčné kombinované tablety obsahujú chlór, ustaľujú pH v tej správnej hodnote a tiež vločkujú nečistoty. Vodu dokážu udržať čistú až po dobu troch týždňov.

V prípade, že vám voda v bazéne začala zelenieť, použite prípravok s efektom chlór šok. Ide o produkt, ktorý rýchlo zvýši koncentráciu chlóru po dobu 24 hodín a tým účinne odstráni baktérie a riasy.

Vločkovanie

Keď ste vodu vyčistili a upravili hodnoty, nasleduje na rad vločkovanie. Jeho úlohou je odstrániť z vody malé nečistoty, ktoré nie je schopný zachytiť filter. „Vločkovací tekutý prípravok pomáha na seba naviazať malé častice nečistôt či zvyšky rias, a spojiť ich do väčších zhlukov, tzv. vločiek. Takéto väčšie častice je potom jednoduchšie z bazéna odfiltrovať alebo vysať bazénovým vysávačom. Vločkovače zlepšujú účinnosť filtrov, pomáhajú predlžovať životnosť filtračnej náplne a skracujú čas potrebný pre pranie filtrácie,“ dodáva odborník z Hornbachu.

Filtrovanie vody je nevyhnutné

Dôležitou súčasťou k udržaniu nezávadnej vody je vhodná filtrácia. Vďaka nej voda v bazéne cirkuluje, čím sa zlepšuje účinok bazénovej chémie a zároveň sa znižuje jej spotreba. Existujú dva druhy filtrácie: kartušová a piesková. Kartušová filtrácia sa už dnes považuje za prekonanú, pretože odstraňuje iba nečistoty. Lepšie spravíte, ak si  zadovážite pieskovú filtráciu, ktorá sa postará o komplexné čistenie bazénovej vody vrátanie filtrácie. Pieskovú náplň čistite každých 14 dní, a raz za dva roky ju vymeňte.

 

Foto: HORNBACH

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 37

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby