Zariaďovanie a prerábka detskej izby je jednou z najväčších radostí pre rodičov. No je to i veľká výzva. To najdôležitejšie je skĺbiť aktuálne detské trendy so štandardnými funkčnými prvkami. O tom, ako to dosiahnuť, si povieme v našom článku.

Renováciu si dobre naplánujte

V prvom rade je dôležité zachovať všetky základné funkcie detskej izby. Dosiahnete to tým, že celý priestor rozdelíte na tri funkčné zóny, ktoré navzájom vizuálne prepojíte:

  • Priestor na spanie
  • Priestor na hranie
  • Priestor na učenie

V prípade, že plánujete hlbšiu renováciu, je ideálne premyslieť aj rozsah ručných búracích prác a odvoz nepotrebného starého nábytku. Nezabudnite tiež na základné pravidlo interiérového dizajnérstva - ak si už zvolíte jeden dizajnérsky štýl, tak ho už nemiešajte s iným, ale použite ho na celý priestor.

Do plánovania renovácie je užitočné zapojiť aj deti. Nechajte ich, nech vám sami povedia, ako by si svoju detskú izbu predstavovali a skúste sa čo najviac prispôsobiť ich predstavám. Samozrejme s mierou.

Napríklad si dobre zvážte, či detskú izbu zariadite celú v štýle nejakej obľúbenej rozprávky, ktorá je práve medzi deťmi obľúbená. Nemusí to byť práve najšťastnejší nápad. Veď o pár mesiacov môže prísť iná, ešte populárnejšia, a nastane problém. Rozprávkové motívy je preto lepšie zakomponovať iba napríklad do posteľného prádla, alebo do dekorácií či plagátov.

Pochopiteľne, aj ekonomická stránka renovácie je dôležitá. Z toho dôvodu je dôležité rozhodnúť sa, či budete ochotní za 2-3 roky robiť podobnú renováciu. Deti totiž rastú veľmi rýchlo. Preto je niekedy výhodnejšie detskú spálňu zariadiť tak, aby nábytok vyhovoval dieťaťu až do dospelosti. Napríklad kúpením väčšej drevenej postele šírky 90 cm.

 

Priestor na spanie

Dominantou tohto priestoru je pochopiteľne detská posteľ. Na trhu je ich veľké množstvo. Zaujímavým riešením pre menšie deti môže byť napríklad aj domčeková posteľ. Dôležité je však zohľadniť rozmer postele, a to nielen z pohľadu veku dieťaťa, ale i v kontexte veľkosti celého priestoru detskej izby. Tiež sa musíte rozhodnúť, či budete ochotní po pár rokoch investovať do novej a väčšej alebo nie.

V tom druhom prípade ak si k nej dokúpite kvalitný matrac, tak otázku spania vášho dieťaťa nebudete musieť riešiť mnohé roky.

Nezabudnite v tomto sektore detskej izby zabezpečiť tlmené svetlo, ideálne v studenšej svietivosti. Pochopiteľne, ak máte viac detí, rozumným riešením bude aj poschodová posteľ. Prípadne na trhu existujú aj postele s úložným priestorom, ktorý môže dieťa využiť na hranie.

 

Priestor na hranie

Sektor hrania v detskej izbe treba chápať najmä ako miesto pre hračky a ako dostatočne veľkú plochu na hranie. Z toho dôvodu je tu najdôležitejšie dbať na dostatok úložného priestoru. Hračky môžete skladovať nielen na policiach či skriniach, ale napríklad aj v súčasnosti obľúbených úložných košoch. Tie je možné zavesiť napríklad aj na poschodovú posteľ.

Samozrejme, na podlahu nezabudnite dať koberec. Ten je užitočný najmä pri menších deťoch, ktoré ustavične lezú po podlahe. Navyše túto zónu opticky oddelí od ostatných častí v detskej izbe.

 

Priestor na učenie

Hlavným zmyslom tejto časti detskej izby je motivovať dieťa na samostatné vzdelávanie. Dominantou priestoru je prirodzene písací stôl, ktorý by mal byť umiestnený v blízkosti okna a tiež musí byť dostatočne osvetlený.

Nezabudnite dbať aj na výzdobu v okolí pracovného stola. Ale zabudnite na rôzne plagáty obľúbených postavičiek z rozprávok, alebo na hrdinov z Marveloviek. Ideálne je napríklad vytvoriť nástenku, kde môžete dieťaťu umiestniť rôzne motivačné príspevky, citáty či užitočné školské pomôcky. Napríklad mapu sveta, abecedu alebo Mendelejevovu periodickú sústavu prvkov.

Rovnako si dajte pozor, aby pravákovi dopadalo svetlo na písací stôl zľava a vyvarujte sa jeho orientácii chrbtom ku dverám miestnosti.

Tip

Výborným nápadom je vyhradiť časť steny, kde si vaše dieťa bude môcť voľne maľovať. Podporíte tým jeho kreativitu. Stačí pripevniť kriedovú tabuľu alebo tabuľu na fixky. Riešením je aj namaľovanie steny špeciálnou farbou, na ktorú môžete kresliť fixkou.

 

Bezpečnosť na prvom mieste

V detskej izbe, viac ako inde v byte, treba myslieť na bezpečnosť. Malé deti sú neposedné a často im pristane v ústach niečo, čo tam nemá čo hľadať. Zvlášť v detskej izbe preto treba dbať na použitie kvalitných a zdravotne nezávadných materiálov. V prípade, že si chcete ponechať starší kus nábytku, radšej ho pretrite špeciálnou farbou, ktorá je určená na detský nábytok a hračky.

Samozrejmosťou sú detské poistky v zásuvkách, zabezpečenie okien a odstránenie čohokoľvek ostrého z dosahu detí. A to znamená aj výber takého zariadenia a bytových doplnkov, ktoré nebudú mať ostré hrany. Prípadne existuje aj gumené chrániče, ktoré môžete použiť. Tiež nezabudnite, že každý kus nábytku by mal byť pripevnený k stene.

 

Rada na záver

V súčasnosti sú v detskej izbe trendom rodovo neutrálne farby stien, prípadne biela farba v kombinácii s pastelovými odtieňmi. Populárne sú aj žltá, zelená či tmavomodrá.

Zobrazenia: 76

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby