Leto je už za dverami a každý rodič rieši ťažkú dilemu – ako odlákať deti od elektronických zariadení von na čerstvý vzduch? Záleží to často aj od veku dieťaťa. Kým malé deti chcú byť blízko svojich rodičov, väčšie vyžadujú svoj vlastný priestor. Odborník z Hornbachu vám poradí, ako zabaviť vaše deti na záhrade.

To, že máte deti ešte neznamená, že vaša záhrada musí byť jedno veľké ihrisko. Existuje mnoho spôsobov, ako premeniť vašu záhradu na zábavnú plochu bez toho, aby ste z nej stratili radosť. Vytvorenie zón v záhrade je skvelým spôsobom, ako oddeliť priestor na hranie od priestoru na grilovanie, alebo od okrasnej záhrady.

Pieskovisko pre najmenších

Všetky deti milujú pieskovisko. Vôbec pritom nemusí rušiť vzhľad vašej záhrady. Stačí ho jednoducho skryť. Skryté pieskovisko ľahko vytvoríte recykláciou starých kusov dreva, alebo môžete pre vaše ratolesti zaobstarať už hotové pieskovisko s vekom. „Každé dieťa miluje piesok a vytváranie piesočných hradov či ďalších stavieb. V Hornbachu nájdete pieskovisko s vekom, ktoré sa po otvorení zmení na dve lavičky. Na nich môžete pohodlne sedieť vy i vaše deti. Veko tiež chráni piesok pred znečistením,“ radí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Šmýkačky a hojdačky

Záhradné šmýkačky sú tradičnou súčasťou každého detského ihriska. Deti si na nich užijú kopec zábavy, a preto by na dvore nemali chýbať. Ich výhodou je, že ich môžete pripevniť na hracie veže, čím dosiahnete ideálnu kombináciu niekoľkých hracích prvkov. „Deti určite ocenia, keď vyberiete detskú šmýkačku s prípojkou na vodu. V lete tak budú mať dokonca svoj vlastný malý tobogán,“ hovorí odborník z Hronbachu.

Hojdačky sú medzi záhradnými hracími zariadeniami stále mimoriadne obľúbené. Zábava na nich si ale vyžaduje rovnováhu a koordináciu. Ich výhodou je preto rozvoj týchto dvoch zručností. Hojdanie pomôže rozvíjať silu hornej časti tela a posilňovať jemnú motoriku vášho dieťaťa, ako aj zlepšovať silu úchopu a koordináciu prstov.

Detské kráľovstvo na záhrade

Kúpte alebo postavte domček či bunker pre staršie deti, v ktorom môžu tráviť čas so svojimi kamarátmi mimo dosahu dospelých. Detský záhradný domček môže vyzerať ako chalúpka na stračích nôžkach, alebo ako zrub s predzáhradkou či dokonca indiánsky stan. Drevenú konštrukciu záhradného domčeka môžete spoločne s deťmi farebne natrieť a popustiť tak uzdu fantázii. Ak máte k dispozícii dostatočne veľký strom, prečo im nevyrobiť domček na strome? „Do práce sa nebojte zapojiť ani svoje ratolesti. Nielenže im vytvoríte dokonalé miesto pre nekonečné dobrodružstvá, spoločnou prácou zároveň zblížite rodinu,“ odporúča David Benda.

Trampolíny pre staršie deti

Trampolíny môžu byť skvelým doplnkom pre rekreáciu na dvore, a to nielen pre deti. Patria totiž medzi aktivitu, ktorou nepohrdnú ani dospelí členovia rodiny. Slúžia na precvičenie celého tela, ale až deťom starším ako tri roky. Okrem množstva zábavy ponúkajú dokonca mnohé benefity, ktoré by vás ani nenapadli. „Fyzická aktivita je potrebná pre všetkých. Keď skáčete na trampolíne, rozprúdi sa vám krv, čo má výrazný vplyv na zlepšenie krvného obehu v tele, a tým aj na vaše zdravie. Skákanie zlepšuje koordináciu a predstavuje spôsob ako vybiť nadbytočnú energiu. Okrem toho pomáhajú trampolíny zmierniť aj stres. Hyperaktívnym deťom pomáha skákanie presmerovať energiu a odstrániť tak nepokoj,“ opisuje zdravotné benefity odborník z Hornbachu.

Ak máte obavy, že vaše dieťa môže aj napriek ochrannej sieti z trampolíny spadnúť, zaobstarajte si trampolínu zapustenú do zeme. Nielenže výrazne znížite vzhľad trampolíny, zabránite aj spadnutiu pod skákaciu plochu. Počítajte ale s terénnymi úpravami. „Pre zapustenú trampolínu je potrebné vyhĺbiť otvor s minimálnou hĺbkou 80cm, ktorý odporúčam vyložiť geotextíliou. Ak bývate v oblasti s častými dažďami, myslite aj na vyriešenie odvodu vody z priestoru pod trampolínou. Postačí vám nato drenážna trubka,“ dodáva David Benda.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 151

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby