Dvere už máte vybrané, a teraz vás čaká rozhodovanie ohľadom dverového kovania. Viete, aké sú v ňom rozdiely, podľa čoho vyberať a ktoré bude spĺňať všetky vaše požiadavky? V spolupráci s odborníkom z oddelenia železiarstva v Hornbachu sme pripravili súhrn toho, čo by ste mali vedieť, než pôjdete kupovať kľučky a kovania.

Kovanie sa vyrába z mnohých materiálov ako je napríklad nerez, chróm, nikel, kov, bronz, mosadz alebo eloxovaný hliník. Každý materiál má svoje prednosti aj nevýhody a inak reaguje na vonkajšie podmienky, alebo frekvenciu používania. Je len na vás, ktorý typ sa vám hodí. Interiérové dvere sa predávajú s BB otvorom, vchodové už majú otvor na cylindrickú vložku. Správny výber kľučiek a kovania dokáže dodať interiéru pomyselnú čerešničku na torte, takže je dobré venovať mu dostatok pozornosti.

Typy kovania

Exteriérové sa používa na vstupné bránky, preto je pri ňom kladený väčší dôraz na materiály, ktoré musia dobre znášať vonkajšie podmienky. Bezpečnostné kovanie nájdete ako pri vchodových dverách, tak aj pri tých interiérových – záleží na potrebách majiteľa. Tiež sú vyžadované poisťovňami. Protipožiarny variant sa používa dohromady s bezpečnostnými zámkami a musí zodpovedať všetkým normám a požiadavkám. „Interiérové kovanie sa využíva najčastejšie, a je vždy dobré prihliadnuť na frekvenciu používania. Iné nároky má kovanie pri domových dverách, v byte alebo v kanceláriách. Veľmi vysokú frekvenciu užívania má kovanie v miestach, kde sa pohybuje veľké množstvo ľudí,“ vysvetľuje Richard Klička, odborník z oddelenia železiarstva v projektových marketoch Hornbach.

Interiérové kovanie

Je možné ho rozdeliť na dve základné skupiny – štítové a rozetové. Štítové kovanie je celé z jedného kusu, ktorý prekrýva ako otvor pre kľučku, tak aj kľúčovú dierku. „Pri tomto type kovania musíte pred nákupom poznať rozteč. Ide o vzdialenosť medzi osou kľučky a osou kľúča. Otvory vo dverách sú totiž od výrobcu pripravené v štandardných rozmeroch 72 mm a 90 mm. Pri bezpečnostnom kovaní je to 92 mm,“ upozorňuje špecialista. Vyrába sa ako pre BB otvor, tak pre cylindrickú vložku aj WC, a to v prevedení s hranatým alebo oválnym štítom.

Rozetové kovanie sa tiež nazýva „delené“. Rozety sa zoskrutkujú k sebe cez celé dvere. Skontrolujte teda, či otvory vo dverách sú prevŕtané cez. Vyberať môžete z okrúhlych, hranatých či oválnych roziet. Samozrejmosťou je tiež možnosť výberu medzi BB, PZ aj WC kovaním a v kombináciách kľučka/kľučka a guľa/kľučka.

Kovanie podľa orientácie dverí

Pokiaľ sa chystáte vyberať a kupovať kovanie v kombinácii kľučka/guľa, kľučka/madlo alebo bezpečnostné kovanie, potrebujete vedieť smer otvárania vašich dverí. „Ľavé dvere s ľavou kľukou majú viditeľné pánty na ľavej strane a otvárate ich teda smerom doľava. Naopak, pravé dvere s pravou kľukou majú viditeľné pánty na pravej strane a otvárate ich k sebe smerom doprava,“ hovorí Richard Klička.

Hrúbka dverí

Tento údaj vám môže výber správneho kovania výrazne uľahčiť. Hrúbku dverí je nutné poznať kvôli dostatočnej dĺžke spojovacích skrutiek, ktoré zakúpite v sade s kovaním. „Ak ste sa zamilovali do kovania, ktoré úplne nezodpovedá hrúbke dverí, nezúfajte, aj tento „problém“ sa dá ihneď riešiť – a to pomocou predlžovacej sady, ktorá obsahuje dlhší štvorhran a montážne skrutky,“ radí na záver odborník z Hornbachu.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 43

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby