Mnohí ľudia si myslia, že nafukovacie bazény sú vhodné iba pre malé deti. To dnes už ale vôbec nie je pravda. S vývojom technológií sú nafukovacie bazény čoraz odolnejšie, rozmanitejšie a hlavne väčšie. Odborník z Hornbachu radí, ako pripraviť bazén na horúce letné dni.

Leto je už v plnom prúde a každý hľadá spôsob ako sa počas extrémnych horúčav schladiť. Verejné kúpaliská či prírodné jazerá praskajú vo švíkoch, a záhrady sa postupne pretvárajú na súkromné pláže. Často preto môžete na susedovej záhrade vidieť veľký nafukovací bazén, do ktorého sa pohodlne vojde celá rodina. V porovnaní s tradičnými bazénmi ponúkajú nafukovacie bazény používateľom veľa výhod.

Výhody a nevýhody nafukovacích bazénov

Medzi najväčšie prednosti nafukovacích bazénov patria ich nízke nároky na priestor. Hodia sa predovšetkým na malé až stredné záhrady, v ktorých by klasický bazén prekážal. Okrem toho ich ľudia vyhľadávajú pre ich výhodnú obstarávaciu cenu. „Mnohí ľudia si nemôžu dovoliť nadzemný alebo klasický vstavaný bazén na svojom dvore. Každá rodina si ale môže dovoliť nafukovací bazén, pretože sú cenovo výhodnejšie a nevyžadujú si zložité terénne úpravy. Ich montáž je mimoriadne jednoduchá - na nafúknutie vám stačí elektrická pumpa. Po sezóne ich zas môžete rýchlo a ľahko uskladniť,“ hovorí o prednostiach nafukovacích bazénov David Benda z oddelenia záhrady v marketových predajniach Hornbach.

Objektívne treba ale povedať, že nafukovacie bazény majú aj svoje limity a menšie nevýhody. Ak ste milovníkom dokonalých  a upravených trávnikov, musíte počítať s tým, že pod bazénom a v jeho blízkom okolí ostane váš trávnik zničený. Na svoje si neprídu ani tí, ktorí si chcú v bazéne poriadne zaplávať. „Pre tých, ktorí sa radi potápajú neposkytnú nafukovacie bazény dostatočnú hĺbku. Určitou nevýhodou je aj kratšia životnosť. Aj keď sa dnes už nafukovacie bazény vyrábajú z kvalitných PVC materiálov, predsa len nejde o murovaný bazén, ktorý odolá silnému mechanickému poškodeniu,“ upozorňuje odborník.

Bazénové príslušenstvo, ktoré sa vám bude hodiť

Ak plánujete využívať bazén počas celého leta, budete si musieť zadovážiť filtráciu a ďalšie príslušenstvo. Dbajte nato, aby filtrácia nebola poddimenzovaná. Slabá filtračná jednotka nedokáže udržať bazén veľkých rozmerov čistý, a môžu sa vyskytnúť problémy ako riasy či zakalená voda. Aby sa voda neznečistila, po každom použití prikryte bazén krycou platchtou. „Ak ste si zaobstarali väčší nafukovací bazén, na ktorý ľudská sila nestačí, poobzerajte sa po pomocníkoch v bazénovej technike. Čerpadlo, vysávač alebo solárny ohrev vám ušetrí čas a vy sa tak budete môcť venovať svojej rodine a odpočinku,“ hovorí David Benda.

Aké miesto je pre bazén najvhodnejšie?

Najlepšie miesto na postavenie nafukovacieho bazéna má pevný a rovný terén. Vyhnite sa umiestneniu stredne veľkých až veľkých nafukovacích bazénov na drevenú alebo vyvýšenú terasu, pretože nie sú stavané na udržanie hmotnosti. Zvážte vyrovnanie plochy na dvore alebo použitie betónovej podložky. „Pre nafukovacie bazény je vhodný akýkoľvek rovný podklad. Neodporúča sa ale podklad z piesku. Prečo? Bazén vám na ňom nebude pevne stáť a mohol by sa poškodiť. Pre vyrovnanie podkladu použite radšej kompaktnú zeminu. Medzi bazén a zeminu vložte plachtu, aby sa jeho spodná časť nepoškodila. Pri montáži nezabudnite na prevádzkový priestor, ktorý je okolo bazénu treba ponechať. Oceníte ho počas čistenia a prípadnej manipulácie,“ radí odborník.

Kedy bazén napustiť

Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, napúšťaním bazéna môžete svojim susedom pridať vrásky na čele. Mnoho obcí má vo svojich stanovách platnej vyhlášky o využívaní pitnej vody (a to hlavne v letnom období) uvedené podmienky, kedy je možné domáce bazény napúšťať. „Je dobré, aby ste sa vopred informovali, kedy je vhodná doba na napúšťanie z vodovodu pre verejnú potrebu. Vodárne, mesto alebo obec vám poskytnú praktické informácie, napr. v ktorých hodinách a ako dlho je najlepšie napúšťať bazén z verejného vodovodu,“ dodáva odborník z Hornbachu. Ďalším variantom je možnosť napustenia bazéna z vami objednanej auto cisterny.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 64

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby