V posledných rokoch sa myšlienka inteligentných domácností zmenila z futuristickej predstavy na realitu. Smart osvetlenie prináša komfort, podčiarkuje individuálny štýl a šetrí energie.

Svetlo je dôležitou súčasťou nášho života a zásadne ovplyvňuje našu náladu a celkové zdravie. „Prirodzené svetlo pomáha regulovať náš denný rytmus, zatiaľ čo umelé osvetlenie môže v závislosti od svojej intenzity a farby buď zlepšiť, alebo narušiť našu pohodu. Vďaka technologickému pokroku nám smart osvetlenia môžu pomôcť optimalizovať domáce prostredie,“ hovorí Zlatko Slebodník, odborník z oddelenia elektro v marketových predajniach Hornbach.

Čo je smart osvetlenie?

Smart osvetlenie označuje systémy osvetlenia, ktoré možno ovládať na diaľku prostredníctvom smartfónov, tabletov alebo hlasových asistentov (Alexa, Google Assistant, Siri). Často sa integrujú aj so širšími systémami domácej automatizácie. „Takéto automatizované osvetlenie dokáže prispôsobiť svetlo podľa časti dňa alebo našich činností, čím vytvára personalizovanú atmosféru. Tá nielen zvyšuje pohodlie, ale podporuje aj lepší spánok, produktivitu a duševnú pohodu,“ vysvetľuje odborník.

Aké sú výhody?

Smart osvetlenie ponúka celý rad výhod, ktoré môžu výrazne zlepiť náš každodenný život. Jednou z hlavných výhod je energetická účinnosť. Tieto systémy používajú LED žiarovky, ktoré spotrebujú menej energie ako zastarané možnosti osvetlenia. Okrem toho možno inteligentné osvetlenie naprogramovať tak, aby sa automaticky vypínalo, keď sa nepoužíva, čo spotrebu energie ešte viac znižuje. Pohodlie je ďalšou dôležitou výhodou, pretože inteligentné osvetlenie umožňuje ovládať svetlá na diaľku. Významnou výhodou je aj zvýšená bezpečnosť, pretože inteligentné osvetlenie umožňuje naprogramovať scény, ktoré simulujú vašu prítomnosť, aj keď nie ste doma.

Smart domácnosť ale nekončí iba pri osvetlení. Do Smart systémov je možné zapojiť aj ďalšie funkcie, ako je napríklad kúrenie, chladenie, vetranie, alarmy či ďalšie. “Vďaka riadiacim jednotkám, ktoré fungujú ako mozog systému, môžete z vašej domácnosti jednoducho vytvoriť moderné a komfortné bývanie. Najlepšie sú flexibilné systémy, ako napríklad SMART HOME by Hornbach. Ten umožňuje ovládať rôzne aplikácie, produkty a systémy pomocou jednej centrálnej aplikácie bez ohľadu na výrobcu,” vysvetľuje Zlatko Slebodník.

Možností je neúrekom

Pokiaľ ide o smart osvetlenie do domácnosti, k dispozícii je hneď niekoľko možností, ktoré vyhovujú rôznym potrebám a preferenciám.

  • Štartovacie sady

Tieto súpravy sú vynikajúcim vstupným bodom pre tých, ktorí so smart osvetlením začínajú. Zvyčajne obsahujú niekoľko inteligentných žiaroviek, stmievač alebo bridge na prepojenie všetkého a niekedy aj pohybový senzor. Štartovacie súpravy sa ľahko nastavujú a ponúkajú základné funkcie, ako je diaľkové ovládanie, plánovanie a možnosť vytvárať svetelné scény.

  • Smart žiarovky a svietidlá

Tieto žiarovky sa pripájajú priamo k sieti Wi-Fi alebo Bluetooth a možno ich ovládať pomocou aplikácie v smartfóne alebo hlasového asistenta. Ponúkajú funkcie, ako je stmievanie, zmena farby a automatizácia, vďaka čomu si môžete ľahko prispôsobiť prostredie osvetlenia. „Smart Home žiarovky a svietidlá ušetria energiu a vďaka riadiacej jednotke si intenzitu svetla sami navolíte, a to aj vo chvíli, keď práve nie ste doma. Akonáhle prídete do miestnosti, systém automaticky rozsvieti centrálne svetlo. V noci buď zhasne alebo nastaví osvetlenie tak, aby nikoho neoslňovalo. Vrelo odporúčam napríklad LED smart žiarovky značky Flair, ktoré sú ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú jednoduché možnosti Smart osvetlenia,“,“ hovorí odborník Zlatko Slebodník.

  • Inteligentné domáce vypínače a stmievače

Vypínače a stmievače sú nevyhnutnou súčasťou vybavenia inteligentnej domácnosti. Smart Home vypínače a stmievače ovládajú svetelné zdroje, často sú ich súčasťou aj detektory pohybu. Nahrádzajú štandardné nástenné vypínače a umožňujú diaľkovo ovládať akékoľvek svietidlo. Ich ďalšou výhodou je, že nevyžadujú špeciálne žiarovky a môžu ovládať viacero svetiel na tom istom okruhu, vďaka čomu sú univerzálne a cenovo výhodné.

  • LED pásky a svetelné reťaze

LED pásy a svetelné reťaze poskytujú flexibilné možnosti osvetlenia, ktoré možno použiť na funkčné aj dekoratívne účely. Tieto svetlá sú často prilepené a možno ich umiestniť pod skrine, pozdĺž stien alebo okolo nábytku. Sú ideálne na vytváranie akcentového osvetlenia.

  • Vonkajšie osvetlenie

Vďaka Smart Home vonkajšiemu osvetleniu môžete ušetriť elektrinu aj vonku. Tieto svetlá možno naprogramovať tak, aby sa automaticky zapínali pri súmraku, reagovali na pohyb alebo sa dali ovládať na diaľku.

Aké sú trendy v osvetlení?

Najnovšie trendy v oblasti interiérového osvetlenia kladú dôraz na udržateľnosť, estetiku a integráciu technológií. LED svetlá zostávajú na čele vďaka svojej životnosti a úsporám energie. „Trendom sú elegantné, minimalistické dizajny so skrytými svetelnými zdrojmi, ako sú zapustené alebo lineárne svetlá. V obľube sú ekologické materiály, ako napríklad bambus, recyklované sklo či ratan. Kombinácia ambientného, pracovného a akcentového osvetlenia s cieľom vytvoriť hĺbku sa stáva čoraz rozšírenejšou dizajnovou stratégiou, najmä v obývacích izbách a kuchyniach,“ dodáva odborník z Hornbachu.

Viac informácií nájdete na: www.hornbach.sk

 

Pridajte sa k nám na Facebooku – https://www.facebook.com/HornbachSK

Zobrazenia: 2

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby