Móda, architektúra, interiérový dizajn aj mnohé ďalšie oblasti podliehajú trendom. Niektoré pretrvávajú niekoľko rokov, iné sa zas každoročne obmieňajú.  V oblasti okien a vchodových dverí sa trendy nemenia tak často ako v móde, ale aj pri nich možno zaznamenať rôzne inovácie a novinky. Aké okná a dvere sú v súčasnosti IN?

Jednoduché línie a užší rám

Aktuálne sú IN okná s čo najužšími rámami, vďaka ktorým sa maximalizuje prísun denného svetla do interiéru. Dostatok prirodzeného denného svetla zlepšuje ľudskú psychiku, zdravie a tiež o 15 % zvyšuje produktivitu človeka. Mimoriadne nenápadné úzke rámy majú najmä hliníkové okná, ktoré ľahko zapadajú do rôznych dizajnérskych štýlov, dokážu kvalitne tepelne odizolovať interiér od exteriéru a vďaka nízkej stavebnej hĺbke vpustiť do domu dostatok svetla. „Aj medzi plastovými oknami však možno nájsť také, ktoré majú úzky rám a vynikajú jednoduchými líniami. Ide napríklad o okná INCON Exclusive alebo INCON Design, ktoré okrem výborných tepelnoizolačných vlastností a minimalistickému dizajnu vynikajú aj sivým jadrom a možnosťou štýlových farieb laminácií, čím pripomínajú vzhľad hliníkových okien,“ hovorí Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti INCON.

Veľké presklené plochy predstavujú dizajnový prvok interiéru, ale zároveň prinášajú do príbytku aj množstvo svetla. (Foto: INCON)

Na výslní sú väčšie presklené plochy

V oblasti zasklenia sú v prípade novostavieb už niekoľko rokov štandardom okná s trojsklom. Trend, ktorý pokračuje aj v roku 2023, je optické i reálne prepojenie interiéru a exteriéru prostredníctvom veľkoformátových okien či zdvižno-posuvných dverí. „Niektorí ľudia sa obávajú, že cez veľkoformátové okná dochádza k úniku väčšieho množstva tepla, vďaka čomu je nevyhnutné viac kúriť. Súčasné moderné okná s optimálne zvoleným izolačným sklom a kvalitným profilom majú dobrú energetickú bilanciu a takéto obavy sú neopodstatnené,“ zdôrazňuje L. Pavlovič. Maximálne rozmery terasových dverí/portálu závisia od použitého materiálu a od konštrukčného riešenia. Plast je najkrehkejší zo všetkých materiálov, z ktorých sa okná vyrábajú. Veľké zasklenia z plastu tak musia byť delené na viac častí vertikálnym stĺpikom, ako by to bolo v prípade použitia hliníka alebo dreva. Naopak, z hliníka sa vyrábajú celé fasádne konštrukcie, je to pevnejší materiál, ktorý umožňuje výrobu prvkov väčších rozmerov.

Aktuálne sú v móde tmavé okenné rámy, záujem je najmä o matné farebné riešenia. (Foto_Dominik Diko)

Čím väčšie je sklo, tým ťažšie sú presklené dvere, a tým masívnejšie sú aj kovania a profily. Pre okná veľkých rozmerov je vhodným materiálom hliník. (Foto_INCON)

Kombinovanie viacerých farieb

Dnes sú ľudia pri výbere okien viac všímavejší a orientujú sa na detail. Okrem funkčnosti stojí v popredí aj ich estetická stránka. Zákazníci požadujú, aby rám okna elegantne ladil s interiérom miestnosti, ale zároveň podporil celkový vonkajší dizajn stavby. Pri oknách si možno vyberať z mnohých farebných prevedení. Zatiaľ čo svetlý rám na svetlej fasáde pôsobí decentne a jemne, na tmavšej fasáde sa postará o výrazný kontrast. Zaujímavou možnosťou sú aj tmavé okenné rámy na svetlých fasádach, ktoré z okien urobia dominantné architektonické prvky. Aktuálne sú v kurze tmavé okenné rámy. „V INCON pozorujeme nárast záujmu o matné farebné riešenia, zrejme aj preto, že matné rámy okien pôsobia ľahšie a subtílnejšie, čo je v súlade s najnovšími trendmi. Zaznamenať však možno aj väčší príklon k dreveným oknám či oknám s drevodekorom. Štruktúra dreva dokáže podčiarknuť a vkusne doplniť interiérové vybavenie z prírodných materiálov,“ dopĺňa Ladislav Pavlovič. Čoraz rozšírenejším trendom je kombinovanie viacerých farieb v rámci jedného okna. Iný odtieň rámov si možno vybrať pre interiér a vhodne ho zladiť s bytovými doplnkami a iné farebné prevedenie zvoliť z vonkajšej strany domu. Pamätať treba na odolnosť farieb proti UV žiareniu a rôznym vplyvom počasia, aby si okná zachovali farebnú stálosť aj po rokoch.

Bezpečnostné prvky znižujú riziko vlámania

Pri oknách treba myslieť aj na ich vyššiu bezpečnosť, pretože podľa štatistík sa väčšina vlámaní uskutočňuje práve cez okná. Bezpečnosť okna sa posudzuje ako celok a závisí od kvality profilu, skla či kovania. V prípade skla je vhodné zvoliť si bezpečnostné alebo okno vybaviť minimálne bezpečnostnou fóliou. Pri vlámaní však zlodeji iba málokedy útočia na sklo. Hoci je jeho rozbitie jednoduché, vzniká pri tom veľa hluku, čím by zlodeji na seba zbytočne iba upozornili. Oveľa častejšie sa vlámanie uskutočňuje vypáčením okna alebo manipuláciou s kovaním. Okná by preto mali mať bezpečnostné kovanie a  dostatočný počet uzatváracích bodov umiestnených od seba v maximálnej vzdialenosti 700 mm. „Odporúčam, aby okná disponovali aspoň tromi bezpečnostnými uzatvárateľnými bodmi. Investovať sa oplatí aj do uzamykateľných kľučiek,“ zdôrazňuje Ladislav Pavlovič z firmy INCON.

Okná by mali mať bezpečnostné kovanie a  dostatočný počet uzatváracích bodov (aspoň 3). (Foto_Dominik Diko)

Vchodové dvere v jednoduchom štýle

Celkový dizajn stavby dopĺňajú vchodové dvere, ktoré by mali predovšetkým spoľahlivo slúžiť, ale aj dobre vyzerať. V minulosti bol záujem najmä o dvere s mnohými detailmi. Zložité tvary či výrazné textúry sú aktuálne v úzadí, dôraz sa skôr kladie na nadčasovosť a do popredia sa dostávajú dvere v jednoduchom štýle. Materiál dverí nemusí byť zhodný s materiálom okien, rovnako ani farebné riešenie nemusí byť zámerne totožné. Favoritom sú najmä hliníkové dvere, ktoré spĺňajú požiadavky bezpečnosti, funkčnosti a výborných vlastností. Okrem toho si však možno zvoliť aj drevohliníkové, drevené či plastové dvere. Široký výber dverných výplní umožňuje podtrhnúť dizajn každého domova. „Veľmi vhodnou kombináciou je spojenie plastových okien a hliníkových vchodových dverí, napr. INCON ALUMINIUM COMFORT. Hliníkové dvere sú odolné, trvácne a majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti a s plastovými oknami sa ľahko zladia,“ dodáva Ladislav Pavlovič.

Okno INCON Komfort EVO s rozšírenou stavebnou hĺbkou 82 mm a stredovým tesnením spoľahlivo ochráni interiér pred akýmkoľvek počasím. (Foto_INCON)

Info o produkte

Plastové okno INCON Komfort EVO sú riešením hlavne všade tam, kde je vyššia záťaž vplyvom počasia, hluku alebo prašnosti. Systém s rozšírenou stavebnou hĺbkou 82 mm a stredovým tesnením spoľahlivo ochráni interiér pred nežiaducimi vplyvmi. Okno má o 25 % viac materiálu ako bežné plastové okno, preto sa nekrúti a nedá sa ľahko vypáčiť. Uzavretá rámová výstuha zvyšuje pevnosť rámov a hlbšie uloženie skla obmedzuje rosenie.

Foto: INCON, Dominik Diko

Zobrazenia: 46

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby