Kúsok francúzskeho juhovýchodu môžete mať aj za oknami svojho domu či bytu. Provensalský štýl sa u nás teší veľkej obľube aj preto, že ho dokážete vytvoriť pomocou niekoľkých typických prvkov.

Provensalsko, to sú slnkom zaplavené levanduľové polia, typické kamenné zámočky a fary a decentne dekorovaný nábytok s miernou patinou, ktorý nestráca na funkčnosti. Nemusíte bývať v kamennom zámku, aby ste si atmosféru Provensalska mohli užiť aj doma. Nábytok, dekor a levanduľa úplne postačia.

Základ provensalskej terasy

Na vytvorenie štýlovej provensalskej terasy potrebujete v prvom rade kvalitný terasový základ.Terasové dosky, či už ich využijete na balkóne bytu, na terase domu či záhradného domčeka, by mali byť určené na vonkajšie použitie. Vyberajte si preto materiál podľa odporúčania výrobcu a nesnažte sa cenu okresávať lacnejšími variantmi. O rok či o dva by sa vám to mohlo vypomstiť a celú terasu by ste museli pokladať nanovo.

Pre zvýšenú bezpečnosť odporúčame terasové dosky s drážkami na povrchu, ktoré majú protišmykovú funkciu, a tiež vytvoria peknú kresbu na vašej podlahe. Nezabúdajte ani na podklad. V prípade bytových balkónov či lodžií máte náročnejšiu úlohu, no v domoch je jasnou voľbou štrkové alebo pieskové lôžko, ktoré poslúži na odvádzanie vody.  

More fialových kvetov

K provensalskému štýlu neodmysliteľne patrí levanduľa. Voňavá bylinka vašej provensalskej terase neposlúži len na dekoratívne účely. Ak sa rozhodnete ju zasadiť, vytvoríte si kvetinové zátišie s mnohými pozitívnymi účinkami na zdravie.

Pred vysadením rastliny si zvoľte ten správny druh – správny z hľadiska účinkov aj pre jej húževnatosť. Existuje totiž viac ako 30 druhov tejto rastliny. Levanduľa lekárska znáša chladné počasie najlepšie, preto ju v slovenských záhradách môžete nájsť najčastejšie.

Je to nenáročná rastlina, no aj tak by ste mali dodržať niekoľko zásad pri jej pestovaní:

  • Využívajte prevzdušnenú, kyprú pôdu,
  • pH pôdy by malo byť v rozmedzí 6,7 – 7,3,
  • rastlinu vysádzajte do dostatočne hlbokých kvetináčov,
  • pri radovej výsadbe rešpektujte rozostupy rastlín – aspoň 30 cm.

Levanduľu saďte na jar. Jej zber, ak sa rozhodnete využiť liečivé aj aromaterapeutické účinky tejto bylinky, by mal prebiehať v letných mesiacov pri kvitnutí, kedy sú kvety v plnej sile a stonky ešte nie sú príliš drevnaté.

Využitie levandule

Levanduľu môžete využiť pre home-decor, na prevoňanie bytu a najmä šatníkov či zásuviek s oblečením (odporúča sa proti moliam), no kvety sú vhodné aj na varenie čaju, vyrobenie vonného oleja, na zápary či vonné kúpele. Rastlinu po zbere vždy dobre vysušte, následne môžete jej kvety jednoducho podrviť a zozbierať do nádoby. Na dekoratívne účely nechajte kvety na stonkách.

Patina, rustikálne prvky aj DIY

Provensalský štýl obsahuje rustikálne, teda vidiecke prvky. Často kombinuje masívne drevo s tenkými kovovými líniami a povrchmi, ktoré nahlodal zub času. Svoju terasu si môžete zariadiť jednoducho dekorovaným kovovým nábytkom. Patinu môžete docieliť zvolením správneho náteru, nezabúdajte však na ošetrenie proti korózii.

Šikovné ruky poteší, že provensalský štýl je takmer synonymom DIY projektov. Kvetináče, staré stoly či komody veľmi jednoducho zladíte a zakomponujete do nového štýlu svojej terasy.

Odporúčané farby provensalského štýlu sú biela a fialová. Rustikálne prvky však nemusia byť zladené do posledného detailu, ako sme zvyknutí z dizajnérskych katalógov, preto vytŕčajúci kus nábytku, kvetináč alebo dekorácia celkový dojem nepokazí, naopak, môže mu ešte pomôcť.

Do provensalskej terasy môžete zakomponovať aj menšie dekorácie. Obľúbenou technikou, ktorá využíva provensalské motívy, je dekupáž.

Dekupáž môžete použiť nielen na kvetináče, ale aj na drevený nábytok alebo na papierové škatule. Ak bude výsledný produkt vystavený vplyvom počasia, myslite na použitý materiál aj finiš – napríklad špeciálny lak, ktorým povrch pretriete.


Zobrazenia: 824

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby