Tomáš Koleň - Články (31)

Znečisťovanie prírody plastami zo stavebníctva

Znečisťovanie prírody plastami patrí k najrozšírenejším problémom súčasnosti. Ovplyvňuje ľudské zdravie a zdravie živočíchov,  kvalitu a bezpečnosť potravín, spôsobuje znečisťovanie oceánov, morí a tiež klimatické zmeny. Až jedna pätina všetkých plastov je využívaná práve v stavebníctve.

Najčastejšie na výrobu izolačných a hydroizolačných materiálov, podlahových a strešných krytín, okenných rámov alebo vodovodných potrubí. Plasty môžu dopomôcť k získaniu základných technických…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Marec 13, 2021 o 18:03 — Žiadne komentáre

Najviac znečisťujúce materiály v módnom priemysle

Módny priemysel pre našu planétu predstavuje veľkú hrozbu. Prostredie je znečisťované a ničené od výroby látky až po spaľovanie oblečenia na skládkach. Bohužiaľ, väčšina ľudí si neuvedomí aký dopad má oblečenie u nich doma v skrini na „zdravie“ planéty. Keďže sa so škodami, ktoré odevný priemysel spôsobuje nestretávame priamo (ako napríklad s emisiami v doprave), je potrebné o nich informovať aspoň prostredníctvom článkov. Keď si ľudia prečítajú o materiáloch…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Október 19, 2020 o 14:34 — Žiadne komentáre

Použitie ekokože v interiéri

Ekokoža sa v posledných rokoch stala veľmi obľúbeným materiálom a to hneď z niekoľkých dôvodov. Na pohľad je veľmi podobná pravej koži, ale na jej výrobu nie je potrebné zabíjanie zvierat. Mnohí si ju mýlia s koženkou, avšak v porovnaní s ňou je ekokoža oveľa priedušnejšia a zároveň vám pri správnej starostlivosti vydrží dlhšie. Z týchto dôvodov sa začala používať na rôzne účely – od módnych doplnkov cez obuv až po sedačky.

Sedačky z ekokože

Pri výbere sedačky sa väčšinou…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Október 19, 2020 o 13:46 — Žiadne komentáre

Prvá pomoc pri stavebnom úraze

Pri domácich, ale najmä profesionálnych stavebných úpravách a prácach, prebieha veľmi veľa úkonov, ktoré veľmi ľahko môžu spôsobiť stavebný úraz.



Preto ak pracujete na stavbe, prípadne ste si riešite niečo svojpomocne, riziko vzniku úrazu na stavbe je pomerne veľké.

U robotníkov na stavbe je to v podstate celú službu. Tu je niekoľko základných krokov, ktoré by ste podľa nás mali nasledovať, aby ste vyviazli vy alebo iná osoba s čo najmenšou…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa November 27, 2019 o 15:58 — Žiadne komentáre

Chcete, aby vaša spálňa pôsobila exotickejšie? Vyskúšajte tieto tipy

Spálňa nám slúži na každodenný únik do ríše snov a dáva nám podnety, ktorý vplývajú na našu myseľ, fantáziu a zmysly. Ak ste cestovateľská povaha, radi by ste navštívili vzdialené miesta alebo len radi naberáte nové inšpirácie, exoticky ladená izba vás tam prenesie aspoň v myšlienkach. 

“Zaujímavou alternatívou je aj zadováženie si nábytku, ktorý je typický pre miesto, kam chcete…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Október 31, 2019 o 10:35 — Žiadne komentáre

Nábytok z paliet je staronový trend domácností!

Drahý nábytok od rôznych značiek už nie je to, za čím sa každý vo vašom okolí otočí. Palety a europalety sú dostupné, ľahké a pevné, čím sa stávajú ideálnym materiálom na tvorbu krásneho nábytku, ktorý je určite originálny. 

Pokiaľ sa bojíte, že paletové drevo hnije, moderné spôsoby ochrany vás vyvedú z omylu. Paletové drevo postačí vybrúsiť, natrieť špeciálnym lakom alebo lazúrou a okrem vysokej ochrany,…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Október 31, 2019 o 9:44 — Žiadne komentáre

Efektívne fungovanie skladu? Odpoveďou je intralogistika

Čoraz dynamickejšie prostredie na trhu núti firmy reagovať rýchlejšie a flexibilnejšie. Spoločnosti tak pocítili zvyšujúci sa tlak, čo spôsobilo zvýšenie prevádzkových nákladov. Vo vysokokonkurenčnom prostredí je potrebné ponúknuť čo najviac tovaru v čo najkratšom čase. Neschopnosť flexibilne reagovať na ponuky trhu môže stát spoločnosť jej existenciu. Ak sa však chcete stať silným konkurentom vo vašom segmente, investujte do…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Október 16, 2019 o 10:35 — Žiadne komentáre

Druhy pracovných kufrov na stavbu

Stavebníctvo je jedna z profesií, ktorá si vyžaduje naozaj dôkladný výber pracovných pomôcok, a to v tomto prípade - náradia. Na druhej strane, niekedy sa rodiny alebo zväčša muži rozhodnú stavať svojpomocne, či už sa jedná o dom, chalupu alebo chatu a kvalitné náradie je teda viac než osožné. Aké typy kufríkov na náradie poznáme a aké sú najzákladnejšie rozdiely medzi nimi? Čítajte ďalej!

Klasický kufor na náradie na…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Október 4, 2019 o 13:30 — Žiadne komentáre

Vôňa Provensalska: vytvorte si terasu v provensalskom štýle

Kúsok francúzskeho juhovýchodu môžete mať aj za oknami svojho domu či bytu. Provensalský štýl sa u nás teší veľkej obľube aj preto, že ho dokážete vytvoriť pomocou niekoľkých typických prvkov.

Provensalsko, to sú slnkom zaplavené levanduľové polia, typické kamenné zámočky a…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Apríl 3, 2019 o 15:43 — Žiadne komentáre

Prečo si vybrať drevodom a aké sú jeho výhody?

Snom mnohých ľudí je presťahovať sa z panelákového bytu do rodinného domu. Tento sen je však pomerne drahou investíciou, ktorá si vyžaduje veľa rozmýšľania a plánovania. Montovaný drevodom je zaujímavou alternatívou, ku ktorej inklinuje čoraz širšie publikum. Prečítajte si o výhodách, ktoré drevodom prináša.

Rýchlosť

Na rozdiel od výstavby klasického murovaného domu, je stavba drevodomu menej časovo náročná. Drevo je predpripravené na stavbu a jeho montovane…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa November 22, 2018 o 17:23 — Žiadne komentáre

Úprava vody zo studne: Ako na to?

Vo väčšine prípadov používania vlastného zdroja vody je nevyhnutnosťou úprava vody. Pre porovnanie, voda z obecného vodovodu je dezinfikovaná aj upravovaná. Z vlastného zdroja však môžete získať aj kvalitnejšiu vodu, ako je z obecného vodovodu. Nemôžete však sedieť so založenými rukami.…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Október 2, 2017 o 14:54 — Žiadne komentáre

Drevo delíme na tvrdé a mäkké: Každé má iné prednosti

Pri prechádzke lesom, kúrení či obkladoch sa môžete stretnúť s viacerými druhmi drevín. Medzi nimi nájdete drevo tvrdé i mäkké. Každé je dobré na niečo iné. Spoznajte základné rozdiely medzi nimi.

Mäkké drevo



Mäkké drevo pochádza predovšetkým s ihličnatých…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Október 2, 2017 o 14:46 — Žiadne komentáre

Zorientujte sa v kompresoroch: Takto využijete piestový či skrutkový kompresor

Výrobcovia zvyknú mať v ponuke niekoľko druhov kompresorov, medzi nimi nájdete tzv. hobby kompresory ale aj drahé kompresory s vysokou účinnosťou i životnosťou. Vybrať ten najvhodnejší pre danú prevádzku preto nemusí byť jednoduché. Kompresor má v technike naozaj pestré využitie, s čím sa spája aj množstvo druhov. Viete, ktorý použiť na nafúkanie hračiek alebo na čo slúži skrutkový kompresor?…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Júl 7, 2017 o 15:51 — Žiadne komentáre

Zaujímavé informácie o stromoch na Slovensku (Infografika)

Vedeli ste, že Slovensko patrí k najlesnatejším krajinám v Európe? Pozrite si túto zaujímavú infografiku, v ktorej sa dozviete, koľko ľudí by dokázali stromy na Slovensku denne zásobovať kyslíkom, aké druhy stromov sú na našom území najrozšírenejšie alebo aké má drevo využitie pre váš každodenný život.

Zdroj: …

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Jún 29, 2017 o 11:23 — Žiadne komentáre

Ako si zabezpečiť vlastné bývanie

Nové bývanie dokáže náš rozpočet poriadne zaťažiť a len málokto si ho bez akejkoľvek finančnej pomoci môže dovoliť. Niektorí sa obracajú na rodinných príslušníkov či známych, čo však v mnohých prípadoch nemusí dopadnúť najlepšie. Môžete si však vybrať aj z iných možností.

Takmer jedna tretina obyvateľstva na Slovensku má strach…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Máj 3, 2017 o 10:46 — Žiadne komentáre

Laminátová alebo drevená podlaha? Viete si vybrať?

Dilema laminátová verzus drevená podlaha trápi pri novostavbách či prerábaní bytov mnohých. Obe riešenia majú svoje výhody aj nevýhody, niekedy je konečný výber preto len otázkou vkusu. Nechcete však tento výber nechať na náhodu? Tak čítajte ďalej.

Drevená podlaha…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Marec 14, 2017 o 17:30 — Žiadne komentáre

Sedačka s vôňou kože: Viete si ju vybrať?

Sedačku si zvyčajne kupujeme s tým, že nám bude slúžiť dlhé roky. Najmä ak túžite po tej koženej, ktorá zvykne stáť o čosi viac. Nákup by ste si preto mali poriadne premyslieť a všímať si aj tie najmenšie detaily. Ako si vybrať tú správnu koženú sedačku a nenechať sa oklamať reklamnými ťahmi?



Kvalitná koža a slovenské…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Január 24, 2017 o 9:30 — Žiadne komentáre

Rozbor vody ako prvý krok na ceste k zdravšej domácnosti

Chceli by ste u vás doma filtrovať vodu? Nespoliehajte sa len na intuíciu, nechajte si najprv urobiť rozbor vody, aby ste zistili, aký filter zvoliť.

 

Úprava vody je dnes bežnou praxou nielen v priemysle, ale aj v domácnostiach. Je to účinný spôsob, ako napríklad zmäkčiť tvrdú…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Október 4, 2016 o 17:23 — Žiadne komentáre

Čo zobrať do úvahy pri nákupe novej sedačky?

Správy výber sedačky ovplyvňuje niekoľko faktorov – veľkosť miestnosti a jej dispozícia, rozpočet, ale tiež vaša rodinná situácia či osobné preferencie. Zistite, ako všetky tieto veci zladíte do konečnej voľby novej sedacej súpravy.

 

Veľkosť obývačky = veľkosť…

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa Október 4, 2016 o 17:05 — Žiadne komentáre

Čo je reverzná osmóza? Dokonalá filtrácia vody vo vašej domácnosti.

Stretli ste sa už s pojmom reverzná osmóza a rozmýšľali ste, čo znamená? Zaujímať by vás mal najmä vtedy, ak uvažujete o domácej úprave vody pomocou filtrov – reverzná osmóza je jedným z nich. Prečo sa považuje za najdokonalejší spôsob filtrovania vody?

 

bigstock-Water-in-palms-of-hands-25970003.jpg

 

Pojem, ktorý pochádza z biológie

 …

Pokračovať

Pridané osobou Tomáš Koleň dňa September 9, 2016 o 16:13 — Žiadne komentáre

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby