V Hornbachu štartuje predaj vianočných stromčekov, nielen v záhradách v projektových marketoch, ale Hornbach ponúka možnosť zakúpenia vianočných stromčekov aj online. Aká je cesta vianočného stromčeku od semienka až do vašej sviatočnej domácnosti vám priblíži David Benda, odborník z oddelenia záhrady projektových marketov Hornbach.

Vianočné stromčeky Nordmann Gold pochádzajú z produkcie certifikovaných závodov a sú pestované s ohľadom na zdravé životné prostredie. Zaobstarať si ich môžete jedine v Hornbachu, ktorý vám priblíži, aký je ich osud a čo všetko musia splniť, než sa dostanú do vašej obývačky.

Odkiaľ stromčeky NORDMANNgold pochádzajú?

„Semená pochádzajú z gruzínskeho Kaukazu. Pôvodné Nordmannové jedľové lesy na Kaukaze poskytujú pre naše stromčeky druhovo čisté osivo s vynikajúcimi vlastnosťami,“ vysvetľuje David Benda, odborník z oddelenia záhrady v Hornbachu. Semená sa získavajú zodpovedne pri trvalo udržateľnom obhospodarovaní stromových porastov vrátane dodržovania zásad bezpečnosti práce pre zberačov šišiek.

 

Zo semienka vyrastie semenáčik

V nemeckých a dánskych škôlkach pre stromčeky vyrastajú zo semien semenáčiky. Z jedného kilogramu semien sa vypestuje až 5 000 mladých rastlín. V prvom roku vyrastú semenáčiky iba pár centimetrov. Po dvoch rokoch sú sadenice veľké 6 až 8 centimetrov, čo je dostatočná výška pre presádzanie do škôlkarského záhonu.

 

Z lesnej škôlky na plantáž

Vo veku 3 až 4 rokov sa mladá rastlina odoberie zo záhonu v škôlke a presadí sa na plantáž. Na jednom hektáre (10 000 m2), sa zasadí približne 7 000 stromčekov. Ďalších 7 až 10 rokov rastie strom na plantáži. Pritom potrebuje neustálu starostlivosť – tvarovanie, korigovanie rastu, orezávanie pahýľov, ochranu pred škodcami, hnojenie. Jednotlivé práce často tvoria kontinuálnu starostlivosť, ktorá sa neustále opakuje. Stromček tak za svoj život potrebuje minimálne sedemkrát absolvovať tento starostlivý cyklus. K tomu sa pridajú obvyklé práce na plantáži, ako napríklad kontrola a oprava plotov, budovanie a údržba ciest, kosenie, atď. To všetko robí z produkcie vianočných stromčekov pre pestovateľov celoročnú záležitosť.

 

Keď stromček vyrastie..

.. prichádza na rad „etiketovanie“. Pokiaľ stromček spĺňa požadované vysoké nároky, dostane etiketu Nordmann Gold. „Každý stromček Nordmann Gold má individuálne kontrolné číslo kvality a je tiež jedinečný. Pomocou tohto individuálneho kontrolného čísla je možné kedykoľvek vyhľadať nielen plantáž, z ktorej stromček pochádza, ale aj zodpovedného lesníka. To garantuje kvalitu a istotu, že stromček naozaj pochádza z ekologického hospodárstva,“ popisuje David Benda z Hornbachu.

 

Foto: HORNBACH

Zber a balenie stromčekov

V polovici novembra sa vybrané stromčeky odrežú, očistia a zabalia do siete. Následne sa pomocou špeciálneho stroja napaletujú. Jeden paletovací stroj zvládne pripraviť až 1 500 stromčekov za deň. Po napaletovaní sa stromčeky odvezú z plantáže k miestu naloženia na kamióny. Už o 5 dní od začiatku zberu vyrážajú prvé stromčeky na cestu. Na jeden kamión sa v priemere naloží 1 100 stromčekov. Priemerná trasa jedného kamiónu je približne 600 km. Na jeden stromček tak pripadá 0,55 km prepravnej trasy.

 

Prvým krokom k spoľahlivej logistike je bezchybný priebeh zberu. Za týmto účelom je potrebné skoordinovať všetky pracovné sily, jednotlivé úlohy a časové možnosti tak, aby na seba plynulo nadväzovali. „Napríklad je nutné zaistiť, aby doprava strojov k baleniu do siete a paletovacích strojov medzi jednotlivými plantážami prebiehala s čo najmenšou stratou,“ vysvetľuje David Benda z Hornbachu. Vianočné stromčeky Nordmann Gold sa na predajniach Hornbach objavili už 15. novembra. Pravidelné dodávky do predajní budú pokračovať až takmer do Vianoc, čím sa zaručí garancia čerstvosti.

 

Stromček Nordmann Gold si môžete objednať aj online

Tak ako v uplynulých rokoch, si môžete aj tento rok objednať a kúpiť vianočný stromček Nordmann gold v Hornbachu online s doručením domov alebo do predajne podľa vášho výberu. Odpadnú vám tak starosti s nákupom a zložitou dopravou, navyše ušetríte čas aj námahu. Vianočné stromčeky aj napriek inflácií zoženie za rovnakú cenu ako minulý rok.

 

Vianočné stromčeky Nordmann Gold:

Jedľa dánska 110 až 150 cm ….                              12,99 €

Jedľa dánska Nordmann Gold® 130 až 170 cm …..22,99 €

Jedľa dánska Nordmann Gold® 170 až 220 cm …. 29,99 €

Jedľa dánska Nordmann Gold® 230 až 270 cm …..55,99 €

Jedľa dánska Nordmann Gold® 400 až 450 cm ….....175 € -*dostupné len vo vybraných marketoch

 

Vianočné stromčeky online zakúpite TU.

 

Šikovný stojan na vianočný stromček

Čierny stojan na vianočný stromček Krinner Comfort Black S je vhodný pre stromčeky do výšky 2,2 metra. Súčasťou nádobka na vodu na zavlažovanie a patentovaný bezpečnostný pás proti nečakanému prevráteniu. Pomocou techniky jedného lanka bude stromček stáť bezpečne a rovno. Dostanete ho v predajniach Hornbach alebo na www.hornbach.sk.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 22

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby