Do aktuálneho ročníka súťaže Brick Award 24 prihlásili architekti z 54 krajín sveta celkom 743 projektov. Z množstva kvalitných realizácii vybrala odborná porota do užšieho výberu 50 nominácií. Do finálovej päťdesiatky sa, žiaľ, nedostal žiadny zo slovenských projektov. Víťazi v jednotlivých kategóriách budú známi začiatkom leta budúceho roku.

Veľký záujem zo strany architektov je dôkazom popularity tejto ceny a jej medzinárodnej relevancie. V aktuálnom ročníku Brick Award 24 dominujú najmä projekty z Európy. Do užšieho výberu sa prebojovalo až 31 projektov zo starého kontinentu, deväť zo Strednej a Južnej Ameriky a zvyšok zo Severnej Ameriky, Austrálie, Indie a ďalších ázijských krajín ako Kórea, Čína, Thajsko, Vietnam a Filipíny.


Westminster fire station, Veľká Británia (foto: Richard Davies, Nick Rochowski)

"V súčasnosti viac ako kedykoľvek predtým čelí architektúra i samotní architekti niekoľkým náročným výzvam – vytvárať cenovo dostupné bývanie a zároveň efektívne využívať prírodné zdroje. Projekty ilustrujú inovatívnu silu, ktorá je potrebná na vyváženie týchto niekedy protichodných cieľov a jasne ukazujú potenciál, ktorý ponúkajú rôzne typy tehál v širokej škále realizácií. Energeticky efektívna výstavba a používanie lokálnych materiálov sú viac než len prebiehajúci módny trend, ale sú doslova základom trvalo udržateľnej kvality života. O to dôležitejšie je poskytnúť priestor pre tieto inšpiratívne príklady osvedčených postupov, vysvetľuje Heimo Scheuch, generálny riaditeľ spoločnosti Wienerberger AG.

 

50 projektov v 5 kategóriách

Cena Brick Award sa udeľuje v piatich kategóriách. Víťazi budú vyhlásení na slávnostnom odovzdávaní cien vo Viedni začiatkom leta 2024. Nominované projekty spadajú do týchto kategórií:

  • Feeling at home (rodinné domy, dvojdomy a malé bytové projekty): 10 projektov
  • Living together (rodinné a bytové domy): 11 projektov
  • Working Together (administratívne a industriálne stavby): 9 projektov
  • Sharing public spaces (verejné budovy určené pre vzdelávanie, kultúru a zdravotnú starostlivosť, verejné miesta a projekty infraštruktúry): 10 projektov
  • Building outside the box (inovatívne koncepcie zamerané na cirkulárne stavebné riešenia, energetickú efektívnosť a spôsoby využitia tehál): 10 projektov

 

Intermediate house, Paraguaj (foto: Federico Kulekdjian)

Víťazov urči odborná porota

Víťazov BA24 vyberie odborná porota zložená z piatich renomovaných architektov. Tí rozhodnú na základe kritérií, akovizuálna príťažlivosť, inovatívna kvalita koncepcie dizajnu, ale aj vynaliezavé použitie tehál. Kľúčovú úlohu zohráva aj udržateľnosť a energetická efektívnosť. Odbornú porotu tvoria:

  • Christelle Avenier (Francúzsko), architektka a zakladajúca partnerka Avenier Cornejo Architectes
  • Christine Conix (Belgicko), architektka a zakladajúca partnerka Conix RDBM Architects
  • Ingrid van der Heijden (Holandsko), architektka a zakladajúci partner CIVIC architects
  • Wojciech Malecki (Poľsko), architekt a zakladateľ Maleccy biuro projektowe
  • Boonserm Premthada (Thajsko), architekt a zakladateľ Bangkok Project Studio

 

Alice guy school, Francúzsko (foto: Charles-Bouchaïb, Raum)

Všetky nominované i víťazné projekty budú predstavené v knižnej publikácii „BRICK 24“.

 

Viac informácií o Brick Award nájdete na https://www.brickaward.com/ alebo na www.wienerberger.sk.

 

Zobrazenia: 32

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby