Ak hľadáte nový matrac a neviete si vybrať z rozsiahlej ponuky, je to úplne pochopiteľné. Dnešný trh ponúka neuveriteľné množstvo matracov rôznych typov a materiálov. Človek, ktorý si vopred nepreverí ich vlastnosti a kvalitu, môže naraziť na nevhodný kúsok, ktorý mu môže spôsobiť skutočné zdravotné problémy.

Obrázok: V posteli strávime až ⅓ života.

Z akých častí sa skladajú matrace?

Matrac sa skladá z 3 základných častí: jadro, komfortné vrstvy a poťahová tkanina. Jednotlivé časti môžu byť vyrobené z rôznych materiálov a ich výber závisí na type človeka, ktorý tento matrac bude používať.

Pri výbere je potrebné hľadieť na viacero faktorov. Napríklad na zdravotný stav, váhu, či ide o detský matrac alebo matrac pre dospelého, či je budúci majiteľ alergik, či spí na bruchu alebo na chrbte a mnoho ďalšieho. 

Jadro matraca je najdôležitejšia časť určujúca jeho vlastnosti. Jadro môže byť penové, pružinové, taštičkové alebo vyrobené z prírodných materiálov.

Komfortné vrstvy „obaľujú” jadro matraca a sú vložené tesne pod jeho poťah. Majú hrúbku niekoľko centimetrov a zabezpečujú čo najlepší komfort pri spánku tým, že rovnomerne rozložia váhu spiaceho. 

Poťahová tkanina tvorí povrch a obal matraca. Mala by byť snímateľná, pretože je to jediná časť matraca, ktorá sa dá pravidelne čistiť (prať). Chráni pred poškodením a zašpinením komfortnej vrstvy a nemala by prepúšťať do matraca žiadne baktérie, huby, roztoče a iných nežiaducich cudzopasníkov.

Obrázok: Výber matraca je dôležitý pre vaše zdravie.

Rôznorodosť materiálov 

Jadrá matracov sa vyrábajú z tých najrôznejších materiálov. V jednom matraci môžete nájsť aj kombináciu niekoľkých druhov. Ako už bolo spomínané, vlastnosti matraca sa odvíjajú práve od použitého materiálu. Záleží aj na tom, od akého predajcu si matrac kupujete. Kvalitný matrac vám ušetrí nielen peniaze, ale aj zdravie, preto si všímajte referencie a recenzie e-shopov a predajní zameraných na ich predaj.

PUR pena, známejšia pod názvom molitan, je najpredávanejší materiál, a to hlavne pre jeho cenu, ľahkú váhu a ideálnu tvrdosť. Problém molitanu je, že sa časom začne deformovať, dokonca aj drobiť. PUR pena nie je veľmi priedušná, preto sa neodporúča do miestností s vyššou vlhkosťou.

Latexové matrace sú vyrobené z kaučuku. Výhoda latexu je, že sa výborne prispôsobí kontúram ležiaceho tela. Latex navyše neprepúšťa roztoče, takže je to ideálny materiál na matrace pre alergikov. 

HR pena výborne absorbuje ľudské teplo a vďaka otvorenej bunečnej štruktúre je priedušná. Je pružnejšia než PUR pena, takže ľudia, čo potrebujú mäkší matrac, by mali uprednostniť HR penu.

Matrace z prírodných materiálov odolávajú vlhkosti a vďaka svojim vlastnostiam sú ideálne pre alergikov. Na ich výrobu sa najčastejšie používa kokosové vlákno alebo konské vlasy.

Posledným typom sú tzv. sendvičové matrace, ktoré sú vyrábané z rôznych kombinácií materiálov pre dokonalé prispôsobenie sa jednotlivým častiam tela.

Pružinové matrace sú tvorené buď z taštičkových, alebo bonellových pružin. Najväčšou výhodou týchto matracov je priedušnosť, vysoká stabilita a odolnosť. Vďaka tomu ich môžete používať aj vo vlhkých priestoroch. Pružiny sú obalené prevažne materiálom zo studenej peny, kokosovej dosky alebo latexu.

Obrázok: Matrac vyberajte podľa vlastností, nie podľa vzhľadu. Zdroj: Materasso.sk

Poznáte rozdiel medzi pružinovým a taštičkovým matracom?

Pri pružinových matracoch sa stretnete s dvoma názvami, a to matrac s taštičkami a matrac s pružinami. Kým ten taštičkový je vlastne pružinový, pružinový matrac nie je taštičkový. Ako to teda je a aký je medzi nimi rozdiel?

Klasické pružinové matrace

V minulosti existovali prevažne pružinové matrace. Určite si ešte spomínate na nepríjemné vŕzganie postele u svojej babičky. Chvalabohu, dnes sa pružinové matrace vyrábajú z kvalitnejších materiálov, pri ktorých už nepríjemný zvuk a tvrdá posteľ nehrozí. 

Dnešné pružinové matrace majú stále v jadre pružiny, ktoré sú spojené dohromady pomocou drôtov, no sú vyrábané z kvalitnejších materiálov, ktoré ani pri dlhšom používaní nevydávajú rušivý zvuk, je ich viac, sú menšie a odolnejšie proti praskaniu.

Klasické pružinové matrace sa nazývajú aj bonellové a ich výhodou je odolnosť, priedušnosť a dobrá stabilita. Ak máte manželskú posteľ a hľadáte dvojmatrac, zvoľte radšej iný typ, pretože keď sa jeden zo spiacich otočí alebo pohne, vďaka pružinám a ich spojeniu rozpohybuje celý matrac.

Tieto matrace sú však ideálne napríklad na chatu alebo do miestností s vysokou vlhkosťou.

Obrázok: Klasické pružinové matrace neboli v minulosti pohodlné. Zdroj: Materasso.sk

Taštičkové matrace

Na rozdiel od klasických pružinových matracov majú taštičkové matrace pružiny vložené do textilných taštičiek a keďže nie sú spojené drôtom, každá taštička sa stláča samostatne.

Výhodou je, že taštičkové matrace sú ergonomickejšie, čiže sa lepšie prispôsobia tlaku jednotlivých častí tela. Sú však pomerne ťažké, takže ak máte rošty, ktoré by sa mohli pod ťarchou taštičkového matraca zlomiť, vyberte si radšej matrac z ľahšieho materiálu. Od bonellových matracov sa líšia aj tým, že majú podstatne viac pružín, čo len prispieva k väčšiemu komfortu.

Taštičkové matrace sú vhodné skutočne pre každého, bez rozdielu veku či zdravotného stavu a majú nosnosť až 150 Kg. Niektoré matrace majú dokonca rôzne hrúbky pružín, aby sa rovnomerne prispôsobili tlaku jednotlivých častí tela.

Obrázok: Dnešné pružinové (taštičkové) matrace zaručujú vysoký komfort. Zdroj: Materasso.sk

Správny výber kvalitného matraca je dôležitý. V posteli strávite až tretinu svojho života a telo sa regeneruje hlavne pri dobrom spánku. Neviete, ako si vybrať správny a kvalitný matrac? Pri výbere myslite hlavne na tieto body:

  1. Minimálna výška matraca by mala byť 17 cm.
  2. Tvrdosť matraca voľte podľa svojej hmotnosti, veku a spánkovej polohy.
  3. Vyberajte matrac z materiálu, ktorý je zdravotne nezávadný a pomôže vám k správnemu spánku.
  4. Ak uvidíte veľmi lacný matrac, prejdite si recenzie zákazníkov a overte dôveryhodnosť predajcu.

Zobrazenia: 242

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby